Life&style
Jason, Petak 13

Savršen dan za hororce: Rangirali smo svih 12 filmova iz kultnog serijala 'Petak 13.'

  • Petak 13. smatra se nesretnim danom u tradiciji praznovjerja
  • Toj je reputaciji pripomogao i jedan od nepoznatijih filmskih horor serijala nosi taj naziv
  • Prigodno na današnji dan odlučili smo napraviti listu filmova u kojima se pojavljuje zastrašujući lik Jason Voorhees i rangirati ih od najgorih do najboljih 

Serijal horor filmova 'Petak 13.', koji je započeo Sean S. Cunningham, krenuo je kao relativno odmjeren i trezven, da bi postao sve više i više opijen nasiljem i lascivnim užicima i, konačno, kolabirao u hrpu jeftinih, narativnih trikova s litrama i litrama krvi. Odlučili smo napraviti popis onoga što je bilo najuspješnije u serijalu u kojem je žario i palio zastrašujući Jason Voorgees, te što ih je s razlogom učinilo predmetom brojnih parodija i ismijavanja.

Možda vas zanima U kina je danas stigao jezivi hororac o pametnoj lutki koja nas je odmah podsjetila na kultnog Chuckyja Rubrika Life&style Life&style

12. 'Jason X'

U najboljem slučaju, Jason X ima doista puno fantastike – naime, Jason ide u svemir. Središnji koncept filma, koji uključuje Jasona koji je bio zamrznut desetljećima, a zatim 'slučajno' odmrznut u budućnosti dok je bio transportiran na Zemlju 2, u najmanju je ruku apsurdan. Pa ipak, redatelj James Isaac, više poznat po svojim specijalnim efektima u 'Gremlinima', ne zabavlja se s materijalom ni približno onoliko koliko bi se moglo očekivati, pa film na kraju ispada loše dizajnirana znanstvenofantastična glupost. Smrti nisu osobito zanimljive, a društvene interakcije nemaju onu mladenačku energiju kojom se rukovode najbolje instalacije franšize. 

 | Autor: New Line Cinema New Line Cinema

11. 'Petak 13.' (2009.)

Ovaj reboot iz 2009. godine izgleda vizualno bolje, od vrha do dna, od gotovo svih ostalih filmova na ovom popisu, s mogućim iznimkama trećeg dijela i posljednjeg poglavlja. Nažalost, scenarij za ovaj reboot je jako loš. Scenarij se uopće ne poigrava s mitologijom, niti iskorištava priliku da ponovno izmisli bilo što iz prve runde nastavaka, nego se radije fokusira na izlaganje i pronalaženje razloga iza prkosno nelogične premise i apsurdne kreacije - Jasona Voorheesa. 

 | Autor: WarnerBros WarnerBros

10. 'Petak 13.: Novi početak'

U 'Posljednjem poglavlju' upoznajemo se s mladim Tommyjem Jarvisom, koji postaje junak serije kroz tri filma, od kojih je ova bizarna, neobično bezobrazna rekonfiguracija. Priča Jasonove fatalne smicalice smješta u dom za problematične tinejdžere na Crystal Lake. Ton je ovdje zapravo prilično upečatljiv, spaja horor film i seks komediju s pravom ravnotežom. No, nakon 'Posljednjeg poglavlja', tonski najoštrijeg i najzabavnijeg dijela serijala, 'Novi početak' označio je početak nastavaka prepunih jeftinih filmskih trikova.

 | Autor: WarnerBros WarnerBros

9. 'Petak 13.: Jason osvaja Manhattan'

Premisa je nevjerojatno obećavajuća, puštajući najvećeg svjetskog stručnjaka za rukovanje mačetama i opću brutalnost na slobodu. Mogućnosti su iskreno beskrajne, a umjesto da odaberu jednu, tvorci filma 'Jason osvaja Manhattan' provode većinu vremena na putovanju morem do Manhattana, s uobičajenom ulogom Jasona kao bijesnog ubojice. Izvedbe su ovdje posebno loše, ali čak ni ohrabrujući zaplet ne pomaže previše. Nekako je sve skupa dosadno…

 | Autor: PARAMOUNT PARAMOUNT

8. 'Petak 13.: Nova krv'

'Nova krv' je izašla u vrijeme hit filma 'Scanner', što može objasniti zašto je netko osjetio potrebu da se Jason suprotstavi mladom telepatu. U ovom slučaju, telepat je također znatiželjna plavuša, koja slučajno vrati Jasona iz mrtvih kada se počne prisjećati kako je ubila svog oca svojim moćima na istom dijelu imanja Crystal Lake. Smrti nisu osobito nezaboravne, a likovi, čak i za 'Petak 13.', napisani su s premalo fokusa.

 | Autor: PARAMOUNT PARAMOUNT

7. 'Jason ide u pakao: Posljednji petak 13.'

Za ono što će biti posljednji od originalnih filmova 'Petak 13.', utirući put 'Freddyju protiv Jasona' i gore spomenutom ponovnom pokretanju iz 2009. godine, kreatori serijala opteretili su svoje čudovište impresivnom količinom dosade pozadinske priče, od koje se nijedna ne podudara s blagom ludošću ostatka serije. Utjecaj Cronenberga također se vidi i ovdje, budući da se ovaj dio uglavnom bavi užasom tijela i demonskim crvolikim bićima poput onih koje je publika mogla pronaći u Cronenbergovim filmovima. Da ne spominjemo brojne horor filmove iz 80-ih koji su koristili ljigave parazite i crve kao svoja čudovišta. 'Jason ide u pakao' ima visoku koncentraciju nezaboravnih smrti, a film otvoreno prihvaća besmisleni ton, ali šaljiva priča ponovno staje na put osnovnoj kemiji, stvarajući zanimljiv eksperiment u žanru, ali ipak nedorečen.

 | Autor: New Line Cinema New Line Cinema

6. 'Freddy protiv Jasona'

Možda nema nijednog tako odvratnog i jezivog stiha u cijelom rasponu 'Petka 13.' i 'Straha u Ulici brijestova' od „Kako slatko, tamno meso“. Takve se neosporne gluposti moraju trpjeti u ovom dugo očekivanom sukobu između brutalnog, mentalno poremećenog masovnog ubojice i spaljenog ubojice i pedofila koji te može ubiti u snu. Međutim, kineski akcijski guru Ronny Yu napravio je vizualno mračno te elegantno djelo ultimativnog obračuna horor legendi. Scenarij gubi svoju esencijalnu prljavštinu, ali ono što je ostalo relativno je OK.

 | Autor: New Line Cinema New Line Cinema

5. 'Petak 13. - drugi dio'

To je portret besmrtnog krvožednog psihičkog bolesnika u mladosti. Ovdje prvi put susrećemo Jasona, u sportskom kombinezonu i platnenoj vreći s rupom za oči, preuzimajući plašt ubojice uz jezero od svoje majke. Film počinje s Voorheesovim odrubljivanjem glave ženi koja je odrubila glavu njegovoj majci, a u ovoj iskonskoj priči o najluđem stanovniku Crystal Lakea postoji neka energija. 

 | Autor: PARAMOUNT PARAMOUNT

4. 'Petak 13.'

Jedno od temeljnih djela 'slasher' podžanra i, iznenađujuće, još uvijek prilično uzbudljivo djelo. Poput njujorškog 'slasher' klasika 'Manijaka', zrnatost slike, jeftinost produkcijskog dizajna, poslužili su kao idealno okruženje za ovu inauguralnu ubojstvenu hajku, s Majkom Voorhees koja je poubijala čopor savjetnika koji popravljaju stari kamp Crystal Lake. Tu je i snažan osjećaj straha, koji se javlja rano kada mlada žena bude ubijena usred bijela dana nakon što je prihvatila prijevoz od neznanca. 

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures

3. 'Petak 13. - treći dio'

U trećem poglavlju sage o Jasonu Voorheesu režija je postala malo odvažnija, dijelom zahvaljujući što je film objavljen u 3D formatu, koji je u to vrijeme doživio preporod. Priča je ovdje šablonska, s nekim zabavnim zaobilaznicama, kao što su tri opaka lika koji maltretiraju tinejdžere na benzinskoj crpki, a zatim odlaze u njihove kolibe kako bi ih još više maltretirali. Osim toga, treći dio također zaslužuje posebno mjesto jer je to dio u kojem Jason pronalazi svoju hokejašku masku, skinutu s posebno dosadnog, kovrčavog tinejdžera. 

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures

2. 'Petak 13.: Jason živi'

'Jason živi' posljednji je zapaženi film serijala 'Petak 13.' i nedvojbeno najzabavniji nastavak cijeloj seriji. Ovdje postoji širi raspon mačeta, a paleta šala, smrti i ukupnih interakcija je puno, puno šira nego u bilo kojem drugom poglavlju franšize. Ovo je i dalje jedna od prvih horor-komedija koje su stekle popularnost, a njen ludi senzibilitet (smrt šovinističkog paint-ball komandosa) povezuje svoj divlji, mračni humor s grotesknim nizom ubojstava. Postoji potpuniji osjećaj svijeta Crystal Lakea, a odvažnost u tonu čini ovaj dio serijala 'Petak 13.' istinski nezaboravnim i ugodnim.

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures

1. 'Petak 13.: Posljednje poglavlje'

'Posljednje poglavlje' je film obojen komičnim trenucima sličnim onima iz 'Jason živi', ali je još više 'slasher' u svojoj osnovnoj narativnoj DNK. Ovdje prvi put susrećemo Tommyja Jarvisa, Jasonovog primarnog neprijatelja, ako ga uopće ima, a konačno suočavanje između Jarvisa i Jasona Coreya Feldmana zapravo je prilično uznemirujuće. Ubojstva se kreću od jednostavnih do ekstravagantnog pokolja, a činjenica da glumačka postava uključuje dugogodišnje karakterne glumce Crispina Glovera i Ericha Andersona, daje filmu određeni dobar štih. To je najuravnoteženiji dio iz serijala.

 | Autor: PARAMOUNT PARAMOUNT

Možda vas zanima Austinu Butleru Zlatni globus za sjajnu ulogu Elvisa, a evo tko su najbolji od najboljih u svijetu filma Rubrika Stars Stars
Photo: New Line Cinema
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Ajoj jason