Life&style

Savjeti za sigurnu online kupnju

Vjerojatno si bar jednom nešto naručila preko online stranice. I možda nisi bila sigurna u taj cijeli proces.

Online kupovina postaje sve popularnija, a uz mnoštvo pozitivnih obilježja poput brzine i jednostavnosti, ona sa sobom donosi i određene opasnosti. Važno je znati internetska pravila i kako se zaštititi.

1. Kupuj u provjerenim online trgovinama kojima vjeruješ ili za koje si dobila iskustvenu preporuku od prijatelja. Budi oprezna kada posjećuješ nepoznate stranice, a prije kupnje obavezno provjeri komentare i dojmove korisnika.

2. Prije kupovine provjeri je li web stranica legitimna tako da pogledaš URL web stranice. 'S' na kraju http-a, zatvoreni lokot, ključ ili pak zelena boja adresne trake potvrđuje da stranica ima siguran server (podaci koje izmjenjujete su enkriptirani).

3. Provjeri jesi li pročitala i razumjela sve zahtjeve prije nego što kupiš nešto. Obrati posebnu pažnju na sitna slova i pregledaj sva polja prije plaćanja.

4. Pazi na privatnost. Podatke s kreditne kartice treba ostavljati samo na provjerenim stranicama u predviđenim formama, ali to ne uključuje e-mail.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Kupuj isključivo s vlastitog računala. Ne kupuj preko javnih računala i Wi-Fi hotspota jer javna mreža ne garantira sigurnost.

6. Svaki renomirani web shop nudi informacije o zaštiti privatnosti. Ako stranica nema dio o zaštiti podataka, razmisli još jednom o kupovini.

7. Koristi različite lozinke za različite račune i sve četiri kategorije znakova: velika i mala slova te brojeve i simbole.

8. Prilikom kupnje napravi PrintScreen iz čega se jasno vidi što si naručila, kao i stranicu koja prikazuje naziv tvrtke, poštansku adresu, broj telefona i pravne uvjete te politiku povratka robe. Često ćeš dobiti mail s potvrdom o kupnji. Spremi ga ili još bolje, isprintaj.

9. Obrati pozornost na cijenu dostave (shipping) jer bi se u suprotnom mogla iznenaditi.

10. Koristi antivirusni i antispyware softver.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0