Life&style

Samopregled dojki - kako ga napraviti i zašto je toliko važan?

U svakodnevnom životu često zanemarujemo vlastito zdravlje. Briga o zdravlju trebala bi biti neizostavan dio rutine, a samopregled dojki predstavlja ključan korak prema glavnom cilju, zdravom duhu i tijelu, ali i prevenciji i ranoj detekciji potencijalnih zdravstvenih problema. Kako napraviti samopregled dojki?

1. korak - ispred ogledala 

Stanite ispred ogledala i opustite ruke pored tijela. Pažljivo promatrajte svoje grudi u ogledalu i obratite pažnju na sljedeće: 

  • promjene općeg izgleda, veličine i oblika dojke 
  • promjene na površini dojke, kao što su nepravilnosti, naboranost, otok, promjena boje kože 
  • promjene na bradavicama, kao što su uvlačenje bradavice, crvenilo ili perutanje kože oko bradavice, ili neuobičajen iscjedak  

 | Autor:

2. korak   

Stanite ispred ogledala i stavite ruke na bokove, a zatim pažljivo promatrajte dojke. Rukama pritisnite bokove i zategnite mišiće grudnog koša, tako ćete najlakše primijetiti bilo kakve promjene. 

 | Autor:

3. korak - ležeći položaj ili tijekom tuširanja 

Opipavanje grudi učinite uz pomoć tri prsta, jagodicama, a ne vrhovima prstiju. Desnu dojku opipajte lijevom rukom, a lijevu opipajte desnom. Uvijek krenite od vanjskog dijela dojke, ka unutrašnjem, pa zatim dodirom i pritiskom, malim kružnim pokretima provjerite postoje li promjene. 

Dodirom provjerite postoje li zadebljanja, kvržice ili druge nepravilnosti, dok malo jačim pritiskom provjerite ima li promjena na koži 

Nakon toga, podignite jednu ruku, a drugom opipajte i dio dojke ka pazuhu, kao i pazuh i pazušnu jamu. Dodirom ćete utvrditi postoje li promjene na limfnim žlijezdama. 

 | Autor:

U ležećem položaju 

Lezite i stavite jastuk ispod lijevog ramena, a zatim desnom rukom provjerite lijevu dojku. Ponovite iste kružne pokrete kao tijekom tuširanja. A zatim na isti način pregledajte i drugu dojku. 

 | Autor:

Ne zaboravite da je borba protiv raka dojke borba svih nas i ukoliko pronađete ili primijetite neku promjenu, obratite se liječniku bez straha i smireno. Mnoge promjene su bezazlene ali je neophodno iste provjeriti i pažljivo ih pratiti.  

Ono najvažnije, u svakoj borbi, niste same. 

Avon kompanija i ove je godine zahvaljujući svima vama koji ste sudjelovali i kupili proizvode s oznakom roza vrpce donirala sredstva Udruzi Sve za nju u Zagrebu. Udruga provodi hvalevrijedan projekt ‘’Mama budi zdrava’’. Riječ je o projektu koji se provodi u školama i vrtićima diljem zemlje. Mališani dobivaju personalizirani letak gdje mogu upisati svoje ime i ime ženske osobe kojoj ga žele dati. Na letku se nalazi podsjetnik i poruka svim ženama o važnosti samopregleda i pregleda dojke, ali i podsjetnik na brigu o vlastitom zdravlju. 

Avon svake godine svojim donacijama pomaže u radu raznim Udrugama i godinama unazad velike su stvari postignute i omogućene. Zajedno možemo više, brinimo o sebi i drugima.

Photo: Pexels

Komentari 0