Life&style

Salenjaci – omiljeni hrvatski kroasani

Jeste li znali da vas pravi domaći salenjaci čekaju u Pan-peku -  slasni, prhki, ručno oblikovani i s prefinim, tradicionalnim punjenjem od pekmeza od šljiva! 

Dolazak hladnijeg vremena znači samo jedno – sezona salenjaka je stigla! Ovi, na našim prostorima, omiljeni slatki kolačići uvijek su traženi, a pronaći ih možete u Pan-peku gdje su među najpopularnijim proizvodima kojih se uvijek traži komad više!  

Koja je tajna? Osim domaćeg svinjskog sala, koje je potrebno za njihovu izradu, u Pan-peku ih rade prema tradicionalnoj recepturi, pune pekmezom od šljiva, i to onim s Podravka potpisom, i ručno oblikuju i zatvaraju svaki salenjak kako bi dobio svoj prepoznatljiv oblik. Nastavite čitati! 

 | Autor:

Salenjaci su tradicionalan proizvod karakterističan za naše podneblje, a za njihovu proizvodnju koristi se usitnjeno svinjsko salo. Njihova priprema u prošlosti se vezivala uz kolinje, a danas su neizostavna zimska slastica i sastavni dio blagdanskih stolova. 

Proces izrade salenjaka počinje pripremom dizanog tijesta. Na tijesto se zatim stavlja ploča od svinjskog sala koja se uklapa u dizano tijestom procesom preklapanja i razvlačenja. Postupak s pločom svinjskog sala sličan je procesu izrade lisnatog tijesta, samo što ovdje ulogu maslaca ima svinjsko salo. Upravo ta vrsta masnoće daje salenjacima posebnu hrskavost i razlistanu strukturu, slično kakvu ima i lisnato tijesto, a zbog načina pripreme, ova neodoljiva zimska poslastica često se naziva i hrvatski kroasan.  

 | Autor:

Ovako pripremljeno tijesto se finalno razvalja na debljinu od oko 1 cm, nareže na manje dijelove i zatim se na sredinu svakog komada tijesta stavlja punjenje. U Pan-peku koriste Podravka pekmez od šljiva, koji je također tradicionalan proizvod i omiljen okus svim generacijama. 

Svaki pojedinačni salenjak punjen pekmezom u Pan-peku se ručno zatvara u završni, prepoznatljivi oblik i zatim slijedi pečenje.  Rezultat? Neodoljivo hrskavi, savršeno prhki, punjeni jedinstvenim Podravka pekmezom od šljiva, s okusom tradicije i bakine kuhinje  – sve su to Pan-pek salenjaci koji se preporučuju među kupcima i kojih se uvijek traži komad više. 

Ako ste i vi među ljubiteljima salenjaka i volite se počastiti ovom neodoljivom zimskom poslasticom,  posjetite već danas najbliži Pan-pek te uživajte u prhkom, hrskavom, savršenom okusu ovih hrvatskih kroasana!  

Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Njam