Life&style

Sad je i službeno: uspjeh muškarca ovisi (i) o ženi koju je oženio

  • Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena - tu smo izreku već čuli, zar ne?
  • Drago nam je da je znanost sad to podigla na novi nivo - sad je i dokazano da je tako
  • Međutim, vrijedi i obrnuto, partnerova podrška važan je faktor i u uspjehu žene

Da, da, jasno nam je da kad smo izrekli "da", zauvijek vrijedi ona "u dobru i zlu", s lovom i bez love, dok hrče ili ne hrče, dok ona prigovara ili ne prigovara. Ispada ipak da odabir pravog partnera može pomoći da postignemo uspjeh. Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, na primjer, u više je navrata rekao da svoj politički uspjeh duguje svojoj supruzi Michelle. A znanost je sad dokazala da to nisu samo prazne riječi.

Čuli smo već rečenicu kako iza svakog uspješnog muškarca stoji žena - drago nam je da sad to i znanost potvrđuje. Sve je u podršci! Možda je duboko u sebi svatko od nas već slutio kako supružnici igraju imaju itekako zasluge u nečijem uspjehu, a studija koju je objavio Carnegie Mellon University to je podigla na znanstveni nivo. Tvrde da muževi (ali i žene!) kojima partneri pružaju podršku za ono čime se bave imaju mnogo veće šanse da u životu budu uspješni.

via GIPHY

U pokusu su sudjelovala 163 para. Ponuđeno im je da ili riješe jednostavan zadatak ili prihvate teži izazov i možda osvoje nagradu. Nakon što je ponuda iznesena, znanstvenici su promatrali interakciju supružnika pri donošenju odluke koji zadatak prihvatiti. Neke sudionike njihovi su partneri ohrabrivali da se natječu za nagradu, no bilo je i onih koji nisu bili uvjereni da treba prihvatiti teži izazov ili čak partnere odgovarali od toga.

Istraživački tim je i šest mjeseci kasnije provjerio kako stoje stvari s parovima koji su sudjelovali u istraživanju. Oni koji su prihvatili teži izazov u tih su šest mjeseci češće doživjeli osobni rast, bili sretniji i bolje živjeli od onih koji su teži izazov odbili.

Ovo nije jedina studija na istu temu. Istraživački tim na Sveučilištu Washington u St. Louisu također je proveo ispitivanje da dokaže da uspjeh ne ovisi isključivo o čovjeku samom - supružnica i supružnik igraju vrlo važnu ulogu. Kažu da su ključni elementi za nečiji uspjeh, kako su to oni nazvali, "partnerska savjesnost" - trud i želja da se sve napravi na najbolji način te pragmatizam drugog partnera. I vrijedi za oba spola. Vjerojatno je i manje uspješnih žena kojima supruzi ne pružaju podršku u karijeri (ili čak imaju negativan stav, ima i toga) od onih koje imaju na svom putu potporu partnera.

POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA
 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0