Life&style

S pomoću ovog trika će te svi odmah zavoljeti

Želiš se svidjeti nekome koga još ne poznaješ toliko dobro? Znamo jedan dobar trik za to – koji doista jako dobro funkcionira!

Svejedno radi li se o kolegici s posla, novom susjedu ili čak suparnici iz sportskog kluba – nije toliko teško postati omiljen. Zapravo, puno je lakše nego što to misliš. Osobito ako koristiš ovaj trik: naime, moraš svog sugovornika/cu moliti za uslugu. To je teorija koju je u 17. stoljeću smislio Benjamin Franklin, pa se danas naziva tzv. „Benjamin Franklin efekt“. Bazira se na tome da drugu osobu moliš za pomoć, ali i nešto ponudiš zauzvrat. 

 

Kako funkcionira „Benjamin Franklin efekt“

Kako to funkcionira u svakodnevici? Na primjer ovako: posudi si knjigu od nekoga i vrati je s ručno napisanom zahvalom. Ili - svojim susjedima pokloni bocu vina zato jer su ti pomogli nositi velike kutije. Tako će vidjeti da im zahvaljuješ što su ti napravili uslugu, ali tako stvarate i međusobnu povezanost – i sljedeći puta će vam pomoći s veseljem. 

Ili, kako je rekao sam Benjamin Franklin: „Onaj tko ti je jednom napravio uslugu, bit će voljniji napraviti ti drugu uslugu.“ 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: None

Komentari 0