Life&style

S ovim superjednostavnim trikom ulje više nikada neće prskati iz tave kad nešto pržiš

  • Prskanje ulja iz tave nije rijetkost prilikom kuhanja
  • Međutim, i za to postoji sjajno rješenje
  • S ovim jednostavnim trikom lako možeš spriječiti prskanje ulja

Bez obzira na to spravljaš li meso, ribu ili povrće: ako pržiš na ulju, obično nakon kuhanja prvo moraš očistiti jako poprskani štednjak. A često je i prilično bolno za tvoje ruke kad vruće ulje nekontrolirano pršti iz tave u svim smjerovima. Srećom, postoji jednostavan trik koji ti može pomoći protiv dosadnog prskanja ulja. 

via GIPHY

Ovaj trik pomaže protiv prskanja ulja

Kad želimo nešto popržiti, obično prvo nakapamo malo ulja u tavu, zagrijemo ga na štednjaku, a zatim dodamo meso, povrće i slično. Kako bi izbjegla prskanja ulja, ubuduće bi trebala malo izmijeniti postupak kuhanja i umjesto toga nastaviti ovim redoslijedom:

1. Zagrij tavu.

2. Meso, ribu, povrće i sl. pomiješaj s malo ulja.

3. Stavi nauljenu hranu u tavu na pravu temperaturu i prži je.

Ova tri koraka spriječit će da ulje pršti iz posude. Razlog: ne radi se  samo o ulju koje leti u svim smjerovima zbog vrućine, nego je tu i  sadržaj vlage u sastojcima koje dodaš u vruću tavu. Kad molekule vode tih sastojaka udare u ulje, stvaraju se sitni džepovi pare koji pucaju i bacaju u zrak nauljene kapljice. Ako sastojke nauljiš prije prženja, a zatim ih stavite u vruću nenamašćenu tavu, prskanje ulja znatno se smanjuje.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0