Life&style

S ovih 6 savjeta pobijedit ćeš potrebu da ujutro ostaneš u krevetu

Premda se to događa gotovo svake godine, sigurno su mnoge od nas ovih dana ujutro zavapile: „Zašto je, dovraga, tako hladno?!“

Dakle, ako imaš problema izvući se iz ugodnog i nadasve toplog kreveta rano ujutro, ovdje ćeš pronaći pomoć. Donosimo savjete stručnjaka kako iskoristiti ovu promjenu vremena te svako jutro ustati na pravu nogu. 

1. Planiraj jutro dan ranije 

Ako se želiš ujutro probuditi fit, onda moraš usavršiti odlazak u krevet, tvrde stručnjaci. Ako si navikla na smirujući ritual odlaska u krevet svaku večer u isto vrijeme, to jako pomaže da noću bolje spavaš. Sljedeće jutro ćeš ustati odmornija i lakša. To pomaže našem tijelu da se fino uskladi s ritmom dan-noć. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dobra večernja rutina može biti topla kupka ili tuš pola sata prije odlaska na spavanje, pisanje liste zadataka, biranje odjeće ili pakiranje torbe za sljedeći dan. Čitanje ili slušanje glazbe prije spavanje pomaže tijelu i duhu da se opuste – a tu se ne misli na čitanje emailova ili društvenih mreža. 

2. Osnaži se doručkom 

Stručnjaci kažu da je punjenje tijela energijom ujutro prioritet. To ćeš najbolje napraviti ako konzumiraš što je više moguće prehrambenih kategorija. Na primjer, ako voliš ujutro pojesti neke pahuljice, uzmi sorte koje sadrže malo šećera, a puno vlakana. Umiješaj nešto orašastih plodova i sjemenki te dodaj malo nasjeckanog voća. Tako ćeš dobiti hranjiv doručak bogat vlaknima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Idi na dnevno svjetlo 

Ako moraš rano ustati, onda je velika vjerojatnost da još nema  dnevnog svjetla. Ali, stručnjaci savjetuju da ga umjetno stvorimo – jer nam jutarnje svijetlo pomaže da se probudimo i osjećamo snažnije. Ako je ikako moguće da uhvatiš prirodno svjetlo ujutro, onda obavezno podigni rolete, raširi zastore i pusti svjetlo u sobu. 

4. Zaboravi odgađanje alarma 

Koliko god zavodljivo zvuči ostati nekoliko minuta duže u krevetu, svakako izbjegavaj „snooze-tipku“ – jer često izazove lančanu reakciju. Ako od deset dodatnih minuta postane 20, a potom 30, ustat ćeš slomljena iz kreveta i još će te mučiti činjenica da ćeš zakasniti na posao, ali morit će te i spoznaja da nešto moraš promijeniti. Radije  stavi budilicu u drugi kraj sobe – to će te natjerati da ustaneš. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Vježbaj ujutro 

Ako ti je i hodanje do kave u kuhinji mrsko, onda ti je sport zadnja stvar o kojoj ujutro razmišljaš. Ali, ako vježbaš prije posla, to će te ojačati i lakše ćeš svladavati razne dnevne zadaće. Osim toga, za vrijeme sporta se izlučuje endorfin – hormon sreće. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Dotjeraj se u jesenskom stilu

Ako imamo novu odjeću, većina nas jedva čeka da izađe i pokaže se. Nova odjeća za novo godišnje doba pretvorit će predrasude o hladnom vremenu u radost. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0