Life&style
Psi koji žvaču stvari

S ovih 10 pasmina pasa po kući će mnogo toga biti - požvakano!

  • Hm, doista, koje pasmine pasa su najveće „žvakalice“, skloni okomiti se na cipele, svoj krevet, noge od stolova? 
  • Svaki će pas u kući biti miran ako dobiva dovoljnu količinu aktivnosti i druženja tijekom dana, no navodno su neke pasmine sklonije zabaviti se griženjem stvari od drugih kad im je dosadno
  • Donosimo "crnu listu" s napomenom da se i takvo ponašanje može ispraviti

Tko razmišlja o nabavci psa, definitivno bi trebao biti svjestan koje su pasmine pasa sklone uništavanju stvari po kući (uglavnom su to pasmine koje se uzgajaju da budu aktivniji radni psi, jer ih je potrebno najviše mentalno i fizički stimulirati).

Osim toga, važno je napomenuti da pasmina ne znači nužno da će pas biti ili neće biti destruktivan. Uostalom, osobnosti pasa su različite i uvelike ovise o njihovom odgoju - možda netko ima psa na ovom popisu i nikada nije imao problema sa uništavanjem stvari po kući. Naposljetku, destruktivno ponašanje svodi se na razinu energije i zdravlje - ako netko ima psa koji se dosađuje, vjerojatno će doći kući i pronaći svoje omiljene papuče koje je Floki rastrgao na komadiće – a pozdravlja s drskim smiješkom i mahanjem repa, nesvjestan da je nešto zgriješio.

Pasmine koje najviše žvaču | Autor: shutterstock shutterstock Pasmine koje najviše grizu Pas i mačka Možda vas zanima 20 pasmina pasa koji mrze mačke i 15 koje će se s macama lako slagati Rubrika Life&style Life&style

Ne možemo biti ljuti na svog psa jer je izgrizao neke stvari - ne samo da su preslatki, nego je vjerojatno to nešto u čemu si ne mogu pomoći. Međutim, vlasnici s psima koji najviše žvaču definitivno se mogu umoriti od mijenjanja cipela, papuča ili namještaja, a pretjerano žvakanje može biti opasno. Srećom, postoje stvari koje se mogu pokušati staviti pod kontrolu. Treba nabaviti neke od najboljih igračaka za žvakanje kako bismo svom štenetu dali nešto sigurno za grickanje. Ove stvari će im dati oduška da usmjere svoje destruktivno ponašanje na sigurno žvakanje, a ne na novi trosjed.

Hotel za pse 'Navigo' najluskuzniji je u Hrvatskoj, a ima i bazen za četveronožne ljubimce

No još važnije je baviti se psom, dati mu dovoljnu dozu šetnje, fizičke aktivnosti koja će ga umoriti, ali i mentalne - učiti ga trikovima, davati mu zadatke, igrati se s njim. Pas koji dobije dovoljnu stimulaciju takve vrste bit će miran i kad je sam kod kuće. I neće se naći na listi "najdestruktivnijih pasa" bez obzira na pasminu. A na listi onih koji najviše žvaču po kući su... 

1. Bokser

Bokseri su pasmina koja treba PUNO vježbanja. Bez vježbe i mentalne stimulacije, svoju energiju mogu uložiti u druge stvari, poput naše omiljene haljine ili para cipela. Vole zariti zube u razne predmete, pa je najbolje da ih okupiramo s mnoštvom ukusnih igračaka za žvakanje kao što su aromatizirane kosti i štapići za zube. Treba se pobrinuti da su također mentalno i fizički stimulirani te da se s odgojem započne još dok su štene kako bi se osiguralo da nemaju loše navike dok odrastaju.

 | Autor: Instagram Instagram

2. Labrador

Slatki, ali žestoki, labradori su pomalo šašavi i razigrani i uvijek žele akciju. Ovoj vrsti aktivne pasmine potrebno je puno interakcije, inače bi se, kada cijeli dan nemaju što raditi, lako mogli okrenuti žvakanju onoga što im je pri ruci. To nije ništa što igra hvatanja ne može riješiti, zajedno s nekim od najboljih izdržljivih igračaka za pse koje će im biti izazov kada su u zatvorenom prostoru. Važno je upamtiti: mentalno i fizički stimuliran pas je sretan (dobro odgojen) pas.

 | Autor: Instagram Instagram

3. Labradoodle

Razigrani labradoodle, križanac labradora i pudla, vjerojatno je jedna od najnabrijanijih pasmina pasa. Trebaju puno pažnje, a vrlo su razigrane i vesele naravi, što ih prirodno čini jednom od pasmina pasa koje najviše žvaču. Labradoodle je najbolje istrenirati rano s najboljim igračkama za štene koje će im pomoći da usmjere svoje destruktivno ponašanje na stvari koje nisu naše osobne stvari.

 | Autor: Instagram Instagram

4. Jack Russell

Nisu samo velike pasmine pasa te koje vole žvakati, nego i male pasmine koje su uzgajane za lov također imaju vrlo visoku razinu energije. Primjerice, Jack Russell, mala kugla energije koja voli hvatati i grickati sve što joj se nađe na putu. Nema sumnje da će se dočepati papuča čim mu okrenemo leđa, pa svakako treba imati puno igračaka pri ruci i dati im dovoljno vremena vani da donose štapove i igraju se loptom.

 | Autor: Instagram Instagram

5. Bigl

Biglovi su uzgajani kao lovački psi i vole gristi gotovo sve što nađu. Plišane igračke, odjeća, cipele, što god, pokušat će to pojesti! Kako bismo zaokupili bigla, možemo mu dati puno poslastica i nabaviti mu neke od najboljih jeftinih igračaka za pse, tako da neće biti važno ako ih uništi u roku od pet minuta nakon što ih dohvati.

 | Autor: Instagram Instagram

6. Graničarski škotski ovčar (Border Collie)

Border Colliji su vrlo razigrani psi, vole biti vani i čini se da imaju neograničene količine energije. Nevjerojatno su inteligentni, što znači da se bez redovite fizičke i mentalne stimulacije mogu okrenuti nestašnom ponašanju, poput žvakanja. Treba izlaziti s njim van i baviti se nekim sportom - bacanje loptice ili frizbija omogućit će im da svu svoju energiju ulože u jurnjavu i vraćanje. A savršeno je i s njima ići na neki sport za pse tipa agility ili ih jednostavno pustiti da se bave onim za što su stvoreni - ovčarenjem.

 | Autor: Instagram Instagram

7. Čivava

Mali, ali borbeni! Čivava ima vrlo drzak temperament i voli biti u središtu pozornosti. Vjerojatno će prožvakati sve kako bismo ih primijetili i neće im biti žao zbog toga. Čivave često mogu doživjeti tjeskobu zbog odvajanja i lako im postane dosadno, što ih navodi da žvaču stvari, osobito kada nema vlasnika. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

8. Buldog

Buldozi možda izgledaju opasno, ali su zapravo veliki mekušci. Vjerovali ili ne, oni mogu patiti od tjeskobe zbog odvajanja, što može dovesti do toga da svoju frustraciju izbace žvakanjem. To može biti bilo što, od jastuka do tepiha ili noge od stola. Ako moramo ostaviti buldoga samog u kući, treba razmisliti o velikoj šetnji prije toga da ga izmorimo.

 | Autor: Instagram Instagram

9. Zlatni retriver

Možda izgledaju kao slatke bebice, ali zlatnim retriverima treba dosta pažnje inače mogu dobiti „napadaj“. Trag je u nazivu „retriever“, tj. „hvatač“ - navikli su imati stvari u ustima. Ako ih ostavimo same satima, vjerojatno ćemo se vratiti kući na mjesto zločina. Ne treba im ostavljati pred očima papire, knjige, igračke ili bilo što što ne želimo da bude uništeno. Svakako treba dati zlatnim retriverima puno vremena vani, kao i poslastice i maženje kod kuće kako bi ih se zaokupilo.

 | Autor: Instagram Instagram

10. Vajmarski ptičar

Vjerojatno ne čudi da je vajmarski ptičar jedan od pasa koji najviše žvače. Ovi štenci su golemi, tvrdoglavog temperamenta, što znači da će žvakati gotovo sve što im padne pod šapu. Voditi ih u puno šetnji i zamarati ih igrom najbolji je način za ublažavanje njihovih žvakalačkih poriva.

 | Autor: Instagram Instagram

Najslađe pasmine pasa Možda vas zanima Top 20 najslađih pasmina: Dalmatineri su najslađi psi na svijetu, prema znanstvenoj formuli Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0