Life&style

Ruke odaju godine: Kako ih održati mladima i njegovanima?

Čak i preko zime ruke treba štititi od sunčeva zračenja, a osim pravilne njege, važne je i prehrana

Ruke najbrže stare zato što su stalno izložene vjetru, suncu i različitim kemikalijama koje izazivaju crvenilo i isušuju kožu. Gornji sloj kože ruku vrlo tanak pa mu je potrebna intenzivna njega, a posebice u hladnim mjesecima.

Zaštita od sunca

Krema za sunčanje zaštitit će kožu od sunčanih pjega i bora, a najbolje je da je nanesete i do 30 minuta prije nego što izlazite kako bi je koža u potpunosti upila. Prerano starenje kože spriječite zaštitnim faktorom 30.

Prehrana

Zahvaljujući hrani koja je bogata vitaminima A, C i E koža ruku će izgledati mlađe.Mliječni proizvodi, mrkva, tamnozeleno povrće i paradajz bogati su vitaminom A koji hrani kožu, smanjuje bore i krhkost noktiju, a namirnice bogate vitaminom B poput mesa, ribe i orašastih plodova jačaju nokte i ujednačavaju boju kože. Limun, krumpir i jagode bogate su vitaminom C koji stimulira rast noktiju, a isti efekt ima i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Pranje ruku

Vruća voda s ruku skida prirodna ulja i isušuje je, a ponekad može izazvati i opekline. Umjesto toga, ruke perite u mlakoj vodi s blagim sapunom i dobro ih osušite. U suprotnom sva vlaga iz kože će ispariti pa će koža popucati.

Zaštita

Dok perete suđe ili čistiti kuću gumenim rukavicama zaštitite ruke od štetnih kemikalija koje mogu izazvati crvenilo i upalu kože. Zimi obavezno nosite rukavice i spriječite pucanje kože.

Profesionalna pomoć

Barem jednom godišnje priuštite si odlazak na manikuru gdje ćete dobiti i masažu ruku, koja potiče cirkulaciju zbog čega je koža elastičnija i izgleda mlađe. Ako želite trenutno pomladiti ruke, koristite svjetlije nijanse laka za nokte.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Joga za ruke

Svakodnevne aktivnosti kao što je rad na računalu i dizanje teških predmeta naporne su za ruke. Prije svakog posla rastegnite ruke i izbjegnite moguće ozljede i bolove. Dobar izbor su kineske loptice protiv stresa koje poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju napetost u mišićima.

Photo: Getty Images

Komentari 0