Life&style

Ruke i vrat otkrivaju godine više od lica: Kako ih njegovati?

Sačuvajte kožu ruku i vrata od sunca zaštitnim faktorom te joj pužite pravilnu njegu

Mnogi tvrde da ruke, baš kao i vrat, više otkrivaju godine nego lice. Koža ovih dijelova tijela podjednako je izložena djelovanju negativnih faktora, ali je još osjetljivija od kože lica. Otkrivamo vam kako ju njegovati:

Pravilna zaštita
Kao i kožu lica, i ruke i vrat morate svakodnevno štititi SPF preparatom. Ako često perete ruke tijekom dana, onda uza sebe uvijek imajte kremu za ruke sa zaštitnim faktorom (SPF 30).

Pravilna njega
Za kožu vrata i dekoltea nisu vam potrebni preparati posebno namijenjeni ovim dijelovima tijela. Kreme za lice mogu imati dvostruku ulogu i zato nemojte zaboraviti u kožu vrata i dekoltea utrljavati retinol navečer, a antioksidans ujutro. Ako primijetite bore na vratu, koristite hidratantni preparat s nekom od brojnih vrsta silikona (na primjer, dimetikon). Oni popunjavaju određene prostore između stanica, zbog čega je tekstura kože finija.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uključite masti u prehranu
Razumljivo – mislimo na zdrave masnoće, na one koje su podjednako korisne i za opće zdravlje i za savršen izgled kože. Nezasićene masnoće trebaju činiti 25 kalorija od ukupnog dnevnog unosa, a nalaze se u maslinovom ulju, avokadu i lanenim sjemenkama. Također, jedite 30 g orašastih plodova u većini dana u tjednu i konzumirajte masnu ribu tri puta tjedno.

Sjajna koža uz malo truda (i novca)
Kad sljedeći put odete u trgovinu zdravom hranom, kupite ulje sjemenki šafrana i držite ga u kupaonici. Ova namirnica bogata je linolenskom kiselinom, koju organizam koristi za sintezu ceramida, ključnog dijela zaštitnog sloja kože. Stručnjaci preporučuju dautrljate ovo ulje u kožu tijela dok je još vlažna (nakon tuširanja). Iako na tržištu postoje brojna djelotvorna hidratantna sredstva, mnogi stručnjaci smatraju da je ovo ulje zapravo najbolje.

Photo: Getty Images

Komentari 0