Life&style

Rougemarin Bar&Ton, otvoren je u MSU-u, a Novi Zagreb bogatiji je za uzbudljivu gastro lokaciju

  • U srcu Novog Zagreba, u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti, otvoren je Rougemarin Bar&Ton
  • Novi, još jedan restoran Marina Medaka, inspiraciju za uređenje pronašao u suvremenoj umjetnosti
  • Meni pak nudi potpuno nova, drugačija, signature jela, a ni bar nije zanemariva stavka. Kao ni svirke tijekom vikenda

Bar&Ton nije još jedan gastro lokal, ovdje se umjetnost spaja s gastronomijom, zabavom i svakodnevicom više od 200.000 stanovnika ovog dijela grada. Mjesto gdje se jede drugačije pa i doživljava – u punom smislu riječi.

Od prvog koraka u prostor jasno je da se ovdje igra na visoku estetiku i još viši doživljaj. Koloristički razigran i promišljen, onako kako zaslužuje prostor Muzeja suvremene umjetnosti. Inspiracija za uređenje došla je iz samog muzeja – spoj prirode i diska, maksimalizam u punom sjaju.

 | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević  | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević

Uz Marina Medaka, za vizualno oblikovanje prostora zaslužan je slikar Hrvoje Majer. Zidovi pričaju priče, evociraju poznate motive suvremene umjetnosti, a raskošna rasvjeta kreira atmosferu za uživanje. Ništa ovdje nije slučajno, a opet sve izgleda kao da se dogodilo samo od sebe, uz šarmantnu dozu kaosa. Stolice su sve različite – Marin Medak ih je sam tražio po sajmovima diljem Europe i svaka ima svoj karakter.

 | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević

Za meni je zadužen iskusni chef Željko Lopar, koji se iz Rougemarin Cityja preselio na novu lokaciju. „Naših pet chefova u suradnji s vanjskim konzultantom Dinom Galvagnom, posljednjih su mjeseci radili na kreiranju menija koji bi se s pravom mogao nazvati konceptualnim. Više od 500 sati uloženo je u razvoj novih jela i ideja, a rezultat su tanjuri koji pomiču granice poznatog“, objašnjava Marin Medak.

 | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević  | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević  | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević

Hrana u Bar&Tonu nije samo ukusna – ona ima stav. Tu je, primjerice, paštanjok, novo jelo koje se ne može jasno definirati, ali se o njemu priča. Ili špeksplozija, koja u samom nazivu nosi obećanje eksplozije okusa. Sicilijanska pizza s bolonjezom? Da, i to je na meniju – iako prkosi svakom kulinarskom pravilu, funkcionira besprijekorno. Jedan od koncepata koji posebno intrigira nosi naziv Posljednja večera, a Medak u ovom trenutku ne otkriva mnogo, uskoro će gosti imati priliku sami sve otkriti.

 | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević  | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević

Bar&Ton nije samo restoran. On je i bar. I to ozbiljan. Kokteli su autorski, a ponuda pića osmišljena tako da prati ritam večeri. Jer ritam ovdje postoji. Od četvrtka do nedjelje prostor se pretvara u epicentar večernjeg života Novog Zagreba – uz glazbu, ljude i dobru energiju. I upravo ta kombinacija hrane i večernjeg izlaska, atmosfere i koncepta, čini Bar&Ton jedinstvenim.

 | Autor: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević

Novi Zagreb, dugo zanemarivan na mapi gradske gastronomije i noćnog života, napokon ima svoj epicentar. Trg ispred muzeja postaje žarišna točka, a Bar&Ton njegovo srce. „Sve što smo dosad radili u posljednjih 14 godina bila je priprema za ovo“, kaže Marin Medak. „Novi Zagreb dosad nije imao centralni trg, centralno mjesto okupljanja, a Muzej suvremene umjetnosti sa svim svojim posebnostima i sad Bar&Ton zaista mogu postati žarište života ovog dijela grada. Ovo je nedostajalo Novom Zagrebu“, poručuje Medak.

 

Photo: Bojan Haron Markičević

Komentari 0