- U srcu Novog Zagreba, u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti, otvoren je Rougemarin Bar&Ton
- Novi, još jedan restoran Marina Medaka, inspiraciju za uređenje pronašao u suvremenoj umjetnosti
- Meni pak nudi potpuno nova, drugačija, signature jela, a ni bar nije zanemariva stavka. Kao ni svirke tijekom vikenda
Bar&Ton nije još jedan gastro lokal, ovdje se umjetnost spaja s gastronomijom, zabavom i svakodnevicom više od 200.000 stanovnika ovog dijela grada. Mjesto gdje se jede drugačije pa i doživljava – u punom smislu riječi.
Od prvog koraka u prostor jasno je da se ovdje igra na visoku estetiku i još viši doživljaj. Koloristički razigran i promišljen, onako kako zaslužuje prostor Muzeja suvremene umjetnosti. Inspiracija za uređenje došla je iz samog muzeja – spoj prirode i diska, maksimalizam u punom sjaju.
Uz Marina Medaka, za vizualno oblikovanje prostora zaslužan je slikar Hrvoje Majer. Zidovi pričaju priče, evociraju poznate motive suvremene umjetnosti, a raskošna rasvjeta kreira atmosferu za uživanje. Ništa ovdje nije slučajno, a opet sve izgleda kao da se dogodilo samo od sebe, uz šarmantnu dozu kaosa. Stolice su sve različite – Marin Medak ih je sam tražio po sajmovima diljem Europe i svaka ima svoj karakter.
Za meni je zadužen iskusni chef Željko Lopar, koji se iz Rougemarin Cityja preselio na novu lokaciju. „Naših pet chefova u suradnji s vanjskim konzultantom Dinom Galvagnom, posljednjih su mjeseci radili na kreiranju menija koji bi se s pravom mogao nazvati konceptualnim. Više od 500 sati uloženo je u razvoj novih jela i ideja, a rezultat su tanjuri koji pomiču granice poznatog“, objašnjava Marin Medak.
Hrana u Bar&Tonu nije samo ukusna – ona ima stav. Tu je, primjerice, paštanjok, novo jelo koje se ne može jasno definirati, ali se o njemu priča. Ili špeksplozija, koja u samom nazivu nosi obećanje eksplozije okusa. Sicilijanska pizza s bolonjezom? Da, i to je na meniju – iako prkosi svakom kulinarskom pravilu, funkcionira besprijekorno. Jedan od koncepata koji posebno intrigira nosi naziv Posljednja večera, a Medak u ovom trenutku ne otkriva mnogo, uskoro će gosti imati priliku sami sve otkriti.
Bar&Ton nije samo restoran. On je i bar. I to ozbiljan. Kokteli su autorski, a ponuda pića osmišljena tako da prati ritam večeri. Jer ritam ovdje postoji. Od četvrtka do nedjelje prostor se pretvara u epicentar večernjeg života Novog Zagreba – uz glazbu, ljude i dobru energiju. I upravo ta kombinacija hrane i večernjeg izlaska, atmosfere i koncepta, čini Bar&Ton jedinstvenim.
Novi Zagreb, dugo zanemarivan na mapi gradske gastronomije i noćnog života, napokon ima svoj epicentar. Trg ispred muzeja postaje žarišna točka, a Bar&Ton njegovo srce. „Sve što smo dosad radili u posljednjih 14 godina bila je priprema za ovo“, kaže Marin Medak. „Novi Zagreb dosad nije imao centralni trg, centralno mjesto okupljanja, a Muzej suvremene umjetnosti sa svim svojim posebnostima i sad Bar&Ton zaista mogu postati žarište života ovog dijela grada. Ovo je nedostajalo Novom Zagrebu“, poručuje Medak.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.