Life&style

Rijeka opet oduševljava! Postavljeno je još ''ženskih semafora'' koji kontroliraju tri pješačka prijelaza

  • U veljači 2019. godine Rijeka je dobila prvi ''ženski'' semafor, a zatim je do Dana žena postavljeno njih još četiri
  •  Cilj je bio smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, rekli su tada iz Udruge SOS Rijeka
  • Godinu dana nakon prvih pet semafora, uoči Dana žena 2020. godine, u Rijeci su postavljena još tri takva semafora 

Svakodnevno prolazimo pored semafora za pješake ne razmišljajući o liku koji svijetli crveno i zeleno. No, prije godinu dana razveselila nas je vijest da je Rijeka dobila prvi ''ženski semafor''. Pored Palače Modello pješak, to jest muški lik zamijenjen je ženskim, a nedugo nakon prvog semafora, do Dana žena osvanula su još četiri uzduž Adamićeve ulice. Tada su iz Udruge SOS Rijeka rekli kako su ovime htjeli smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju rodne stereotipe, ali i promovirati jednakost. 

 | Autor: Nel Pavletic/PIXSELL Nel Pavletic/PIXSELL

Ovaj trend u Rijeci nije prestao nakon postavljanja pet semafora, već su uoči ovogodišnjeg Dana žena odlučili postaviti još tri takva semafora. Kako piše Novi list, oni su postavljeni na slijedećim lokacijama -  preko ulice Riva kod Trga 111. brigade HV, na raskrižju ulica Henckeova - Riva - Riva Boduli - Ivana Zajca - zapad odnosno Henckeova - Riva - Riva Boduli- Ivana Zajca - istok.

 | Autor: Nel Pavletic/PIXSELL Nel Pavletic/PIXSELL

Sama ideja o ovim semaforima nastala je po uzoru na praksu u drugim europskim gradovima, a i ovog puta iza nje stoji Udruga SOS Rijeka. Svaka čast!

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.  


 
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Komentari 0