- Takozvani nedjeljni kolač uvijek mora biti nešto posebno, i glede sastojaka, i glede prezentacije, a u ovome smo pronašli oboje
- Objavila ga je Karmela Vukov-Colić na svom Instagram profilu - na koji često zavirimo u potrazi za dobrim slasticama
- Spaja obožavanu čokoladu, omiljeno sezonsko voće, borovnice, te trendovske pistacije. A kaže Karmela da je i priprema jednostavna
Poznata HTV-ova novinarka, a nakon dugogodišnje televizijske karijere i turistička djelatnica, Karmela Vukov-Colić vrsna je i kuharica, a recepte često objavljuje na svom Instagram profilu. Doduše, u posljednje vrijeme zamijenili su ih više spektakularni prizori s putovanja, no kad poželimo ispeći dobar kolač, posebno ljetni, znamo da treba zaviriti na Karmelin Instagram. Pa smo to i učinili... I pronašli pravo ljetno "blago", kolač koji spaja sve: okus čokolade kojem je teško odoljeti, sezonsko voće u obliku borovnica te trendy pistacije.
Brzi čokoladni kolač s borovnicama i pistacijom - recept
Sastojci:
Biskvit:
- 2 šalice brašna (ja koristim glatko)
- 3/4 šalice maslaca sobne temperature (oko 200 g)
- 1 čokolada za kuhanje (100 g)
- 3 jaja
- Prstohvat soli
- 1 žlica vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 šalica šećera
- 1 kiselo vrhnje (200 ml)
- 1/2 šalice vrele vode
- 1/4 šalice nasjeckane pistacije
Premaz:
- 1 krem sir (200 g)
- 1 vrhom puna žlica maslaca sobne temperature
- 3-4 žl šećera u prahu - po ukusu
- 1 žličica vanilije
- 1 šalica borovnica (svježih ili smrznutih)
- 1 žl šećera
- 1/3 šalice nasjeckane pistacije
Priprema:
- Maslac i šećer tucite mikserom, dodajte otopljenu čokoladu, jaja, vrhnje i vaniliju. Posebno pomiješajte brašno, prašak, sodu i sol pa malo pomalo dodajte smjesi.
- Na koncu ulijte vruću vodu da dobijete svilenkastu teksturu. Umiješajte pistacije. Pecite na 180 stupnjeva C 30-ak minuta. Pečen biskvit ohladite.
- U maloj posudi zagrijte borovnice i 1 žl šećera. Miješajući kuhajte 5 min pa ostavite da se ohladi. Odvojite 2-3 žlice, a ostatak usitnite u pire.
- Miksajte maslac sa šećerom u prahu. Dodajte vaniliju i krem sir (sobne temperature). Kad se izjednači, umiješajte pire od borovnica.
- Kremu namažite na biskvit. Po vrhu rasporedite preostale borovnice i malo prošarajte štapićem površinu. Pospite pistacijom.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.