Life&style

Razbijanje stereotipa: Njega intimnih dijelova više nije tabu tema

Intimna njega je neophodan dio života svake žene, ali je do sad često stigmatizirana kao tabu tema, tema o kojoj se „ne govori.“ No, sve više žena postaje svjesno važnosti redovne intimne higijene. 

Pecka i svrbi

Svrbež, peckanje, nelagoda… Postoji li žena koja se do sad nije susrela s ovim neugodnim pojavama, barem u vrijeme menstruacije? Rijetke su te sretnice. S druge strane, problemi intimnog zdravlja česta su pojava kod mnogih. 

Svake godine oko petsto milijuna žena boluje od nekog oblika vaginalne upale. Peckanje vagine može biti alarm za različite zdravstvene probleme, uključujući bakterijsku vaginozu, gljivične infekcije, upalne procese poput vaginitisa, kao i infekcije mokraćnog sustava. 

 | Autor:

Bakterijska vaginoza je jedan od najčešćih uzroka peckanja vagine kod žena. Uzrokuje je neravnoteža bakterija u vagini, koja može uzrokovati promjenu pH vrijednosti sluznice vagine i pojavu neugodnog mirisa. 

Važno je obratiti pozornost na ove simptome i potražiti liječničku pomoć ako se pojave. 

„I mene pecka“

Prvi korak rješenja je svjesnost o problemu, a drugi otvoreno priznanje i razgovor. Mnoge se žene neće obratiti liječniku, jer nemaju vremena ili nemaju adekvatni sustav zdravstvene skrbi. Neke se jednostavno ne usude eksponirati jer bi za njihovu sredinu i partnere deklaracija takvog stanja izazvala sumnje na promiskuitet i nemoralnost. 
Upravo otvoren razgovor o sveprisutnom problemu razbija takve stereotipe, otvara ih društvu i njime se daje do znanja za svi dijelimo jednake probleme. 

 | Autor:

Higijena je majka zdravlja

„Bolje spriječiti nego liječiti“ nije samo izreka, već pravilo održavanja zdravlja cijelog organizma. Ponekad su kvalitetne navike daleko efikasnije od zakašnjelog liječenja, zato je potrebno na vrijeme obratiti pažnju na očuvanje zdravlja intimnih dijelova tijela. 

Evo nekoliko savjeta za održavanje intimne higijene:

  1. Pranje: Važno je redovito prati intimno područje nježnim sapunom i toplom vodom.
  2. Sušenje: Nakon pranja, intimno područje treba temeljito osušiti mekanim nekorištenim ručnikom kako bi se spriječilo nakupljanje vlage koja može pogodovati infekcijama.
  3. Nošenje prikladne prirodne odjeće koja će dopustiti koži da diše i spriječiti nakupljanje vlage u intimnom području te donji veš koji ne stišće. 
  4. Redoviti pregledi.
  5. Zaštita prilikom seksualnih odnosa.
  6. Izbjegavanje parfimiranih proizvoda. Umjesto njih, poželjno je koristiti proizvode na prirodnoj bazi za svakodnevnu intimnu njegu. 

 | Autor: freepik freepik

Kao što se tuširamo i peremo zube, stavljamo kremu na lice, tako bismo svakodnevno trebali pružati njegu i zaštitu intimnom području.

Jedan od proizvoda namijenjenih svakodnevnom održavanju zdravlja intimnih dijelova je GYNO PRO. Ovaj 100% prirodan uljni sprej pomaže u svakodnevnom održavanju higijene i svježine intimnog područja. Ublažava osjećaj nelagode, peckanje i svrbež te je prikladan za sve uzraste, trudnice i dojilje.

GYNO PRO je prisutan na tržištu više od deset godina. U tom je vremenu postao diskretni zaštitni znak emancipirane moderne žene… Žene koja otvoreno govori o svojim problemima i brine o svojem intimnom zdravlju. 

 | Autor: Aromara Aromara  | Autor: Aromara Aromara

Photo: freepik