Life&style

Raskoš Slovenije u jesen: A i tako je blizu...

Susjedi iz Dežele novinarima su ponudili tri dana čistog užitka...

Mala zemlja za veliki užitak naš je slogan koji itekako vrijedi za Sloveniju. Trodnevni obilazak wellnessa i hotela SAVA Hotels&Resorts te eko imanja počeo je doručkom na seoskom imanju Firbas. Sve što su ponudili - sireve, namaze, salame, pekmeze, sokove - domaće je proizvodnje. Gazdarica Marjana glavna je u kuhinji, gazda Alojz je najbolji u pripremi vina i viljamovke, a sinovi Bojan i Dejan su brzi u pomaganju i služenju gostiju, kao i kod ostalih aktivnosti na farmi. Goste se na tom imanju čuva kao malo vode na dlanu i pazi se da svaka njihova želja bude ispunjena te da doma odu zadovoljni. Tijekom dana može se voziti bicikl, igrati nogomet, odbojka na pijesku, streljati lukom i strelicama ili se kupati u drvenom jacuzziju. Možete biti prisutni kod svih seoskih radova jer tu su i vrt i životinje. Nakon jednosatnog obilaska i zadržavanja u Firbasu razgledali smo eko socijalnu farmu Korenika. Glavna djelatnost im je ekološka proizvodnja i prerada voća, povrća, žitarica i ljekovitog bilja. Proveli su nas kroz prekrasan vrt u kojemu su samo primjerci melise, mente i svega drugoga što uzgajaju. Imaju i prodajni kutak gdje nude proizvode pod zaštićenim imenom “Diši po Prekmurju”. Opijeni raznim mirisima, ušetali smo u hotel Livada Prestige u Moravskim Toplicama.

 | Autor: arhiva arhiva Hotel s pet zvjezdica turizam gradi na vrhunskom wellnessu, raznim zdravstvenim programima, golfu, kongresnom turizmu te na svemu što je vezano uz kampiranje, sport i rekreaciju. Većina soba ima kadu s termalnom vodom, prekrasne terase koje gledaju na golf-terene i bazene. Tu je terapeutski wellness centar Thermalium, koji koristi blagodati crne vode. Centar nudi i ambulantnu fizioterapiju, dijagnostički centar te cijelu paletu suvremenih terapija i metoda liječenja. Antistresni i antireumatski programi, programi mršavljenja te razni programi protiv bolova u vratu ili leđima dio su bogate ponude. U hotelu nas je dočekao ručak u nekoliko slijedova njihovih tradicionalnih jela. Cijeli dan pretvorio se u užitak obilaska Termi 3000, igranja golfa, masaže u Thermaliumu, herbalnog programa u svijetu sauni, kupanju u bazenima s termalnom vodom. Teška srca ujutro smo krenuli dalje. Tugu zbog odlaska ublažila je sva raskoš orhideja i raznoga tropskog bilja u Tropskom vrtu - Ocean Orchids.

 | Autor: arhiva arhiva Na četiri hektara protežu se orhideje svih sorti i boja. Vrhunske orhideje stvorene su uz pomoć najmodernije proizvodne tehnologije. Nama su najzanimljivije bile obojene, tirkizno plave orhideje. U šali smo ih nazvali Kardashiankama, no one već u drugom cvatu to prestaju biti jer rastu u prirodnoj boji. Osim orhideja tu je i pregršt tropskog voća poput banana, papaje koje kad sazriju zaposlenici nude posjetiteljima. Čaroban je i tropski park s malim vodopadom, zvukom pjeva ptica i svime čime se zapravo tropi ponose.

Nakon upoznavanja s uzgojem orhideja obišli smo i staru, davno zapuštenu banku koja se pretvorila u Turističku zajednicu u Murskoj Soboti. Osim informacija o samom gradu tu se mogu kupiti i domaći specijaliteti toga kraja.

 | Autor: arhiva arhiva Sljedeći dan nas je domaćin SAVA Hotels&Resorts uputio u Grand Hotel Primus u Ptuju. Grad je to koji očarava arhitekturom, ali prije svega otvorenim i veselim ljudima. Oko 69. godine Ptujem je vladao rimski car Vespazijan, a grad je tada kao vojni, trgovački, carinski i upravni centar sa 60.000 stanovnika bio na svom vrhuncu. Priča o Rimljanima dobro je poslužila Ptuju, koji na njima stvara turističko središte. I wellness Hotela Primus Valens Augusta napravljen je u raskošnom rimskom stilu. Oduševljavaju termalne kupke Flavia i bazenski dio Vespasianus. Isprobali smo i termalni park Ptuj, bili na raznim tretmanima, uživali u BeFit ručku koji smo sami pripremili te zdravoj večeri koju nam je uz hotelski bazen ponudio sam Primus. Nakon toga uslijedio je posjet Vulkaniji. U slovenskoj općini Grad prije tri milijuna godina aktivirao se zadnji vulkan na području današnje Slovenije. Osim što jedinstveni Vulkanija park nudi razgled kako izgleda tlo nakon erupcije, prikazuje i mnogo zanimljivih stvari o vulkanima i geološkim karakteristikama Zemlje. Dizalo nas spušta “šest tisuća metara ispod zemlje”, a onda nas vlakić vozi kroz “eruptivna područja”.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Neponovljiv doživljaj nakon kojeg je uslijedio posjet Kući strave. House of Horrors jedina je na cijelom Balkanu inspirirana istim kućama po Americi. U njoj likovi iz horor-filmova presreću posjetitelje, ubacuju ih u lijesove, režu motornim pilama, a turisti pod rukama “osjećaju krv”. U Kući strave postoji i soba za mučenje, pa usudite li se ući, zavezat će vam ruke iznad glave, staviti povez na oči i dalje zapravo ne znam što slijedi jer sam uplašena pobjegla već na početku. U budućnosti u njoj će se moći i prespavati, a sobe će također biti strašne. Valja sačekati noć ako ste hrabri. Nakon toga jedva sam dočekala posjet najpoznatijim slovenskim vinarima - P&F Vinskom podrumu. Smješteni su u Ljutomersko-ormoškom vinogorju, raspolažu s 1100 hektara vinograda koji se obrađuju i beru ručno. Na godinu proizvode više od pet milijuna litara, a vina se izvoze u 24 zemlje svijeta, među kojima su Njemačka, Nizozemska, Brazil, SAD, Poljska i Velika Britanija. Lani je na Međunarodnom vinskom ocjenjivanju vinarija Jeruzalem Ormož proglašena za Vinariju godine 2016. Imaju vina i pjenušava vina za svaki okus. Pjenušava vina postaju njihov prodajni hit i vrijedi ih probati. I Taverna Kupljen je poznata po mnogočemu. Umjesto tipičnih slovenskih jela ponudili su nam tatarski biftek od brancina, dimljenog brancina s povrćem i njokama, kao i glavno jelo - brancin pečen u soli. Riba je to iz uzgajališta u Piranu u vlasništu Irene Fonde. Ali to je bio poseban ručak jer inače u taverni možete uživati u tipičnim prleškim jelima i njihovim isto odličnim vinima Kuplje Jeruzalem-Svetinje. Vlasnici Samo i Lidija s ljubavlju nadograđuju sve što je Samov otac napravio.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

ve je to blizu granice s Hrvatskom, pa tamo možete uživati u vinu, SPA programima, golfu, dobroj hrani samo na dan ili vikend. Nakon tri prekrasna dana uživanja u raskoši Slovenije i njezine hrane četvrti dan u mene je stala samo kriška kruha i jedna mozzarella. Ponovni posjet jedva čekamo.

Photo: arhiva

Komentari 0