Life&style

Radiš li ovu pogrešku kad se tuširaš?

Hoćemo se kladiti da radiš barem jednu pogrešku kod tuširanja? OK, recimo da ti vjerujemo da ne… Svejedno ćemo ti otkriti kako ti tuširanje uistinu može dati energije za cijeli dan

Svakodnevno jutarnje tuširanje mnogim ljudima daje osjećaj da su budniji – kao i da s više energije kreću u novi dan. Jesi li ikada pomislila da „pogrešno“ tuširanje može imati suprotni efekt?

Ovako se ne bi trebala tuširati: 

Ako se ujutro tuširaš isključivo toplom (ili čak vrućom) vodom, onda tu naviku moraš promijeniti. Naravno da je ugodnije tuširati se toplom vodom. Osobito ako nakon toga opet možeš malo prileći. 

Međutim, jesi li znala da neki liječnici savjetuju pacijentima da se prije spavanja tuširaju topolom vodom kako bi im se smanjili problemi sa spavanjem, odnosno kako bi lakše zaspali? Tu i jest problem: topli tuš čini nas umornima - a ujutro nam to ne treba ni u kom slučaju! 

Ovako bi se trebala tuširati: 

Kako bi cijeli dan imala više energije, ujutro bi se trebala „naizmjenično“ istuširati – hladnom/toplom vodom. To tuširanje neka ne traje predugo – oko 90 sekundi. 

1. Tuširaj se 30 sekundi hladnom vodom
2. Tuširaj se 30 sekundi gotovo vrućom vodom
3. Opet se tuširaj 30 sekundi hladnom vodom 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što se događa s tvojim tijelom

Naizmjenično tuširanje pospješuje širenje krvnih žila te raste krvni tlak. To te čini budnijom, a tijelo je „nabrijanije“. Ima i još nekih prednosti: ovakav način tuširanja pomaže pri smanjivanju stresa – pokazala su nedavno provedena istraživanja. Naime, znanstvenici su otkrili da se ovakvim tuširanjem jača i imunitet. Osim toga, naizmjenično tuširanje potiče izgaranje masnoća. Dakle, isplati se redovito tuširati na ovaj pomalo „neugodan“ način. Zažmiri i pusti vodu! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0