Life&style

Provjeri sadrži li i tvoj grudnjak otrovnu supstancu

Kritika prema američkoj tvrtki Victoria's Secret ne jenjava: nedavno je jedna urednica otkrila neku tvar nalik ulju u svom grudnjaku

Na Internetu se učestalo pojavljuju izjave kako je donje rublje, osobito „Very Sexy Extreme Me“ push-up Victoria's Secret, štetan po zdravlje – godine 2008. podignuta je čak i skupna tužba protiv te američke tvrtke u kojoj su se mušterije žalile na ozljede kemikalijama te na uništenu odjeću. Razlog: grudnjaci su bili pretjerano tretirani formaldehidom. Tvrtka je dobila tužbu – navodno je razina formaldehida bila toliko niska da nije mogla biti štetna za zdravlje. 

Prije nekoliko mjeseci je jedna urednica sa Buzfeeda postala kako je primijetila mrlju na svojoj bluzi kad je izišla, a koja je tijekom večeri postajala sve veća. Kad je došla kući, zarezala je grudnjak, a iz njega je izišla supstanca poput nekog ulja koja je totalno uništila njenu bluzu. Krivac za to je tekući želeasti jastučić koji se stavlja u mnoge push-up grudnjake. Kad je grudnjak stariji, postoji mogućnost da se ti jastučići „ispušu“. 

Formaldehid je naziv za kemijski spoj metanal, a koristi se za dezinfekciju, proizvodnju ljepila, umjetnih gnojiva, eksploziva, oplemenjivanje tekstila i u kozmetičkoj industriji, a ima toksična svojstva koja mogu uzrokovati osip, opekline, alergije te smetnje pri disanju. Zajedno sa zrakom formaldehid može tvoriti eksplozivnu mješavinu. 

Stoga na mnogim komadima odjeće stoji kako ih treba oprati prije nošenja. Ali, to očito ne štiti uvijek od nadraživanja kože.

Međutim, nije tvrtka Victoria's Secret jedina koja koristi formaldehid u većim količinama – ima ih mnogo, poput ove iz Kine:

Čak se i posteljina tretira formaldehidom. 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0