Life&style
Provedite dan u umu ekscentrične Björk Provedite dan u umu ekscentrične Björk Provedite dan u umu ekscentrične Björk Provedite dan u umu ekscentrične Björk Provedite dan u umu ekscentrične Björk Provedite dan u umu ekscentrične Björk Provedite dan u umu ekscentrične Björk 1/7

Provedite dan u umu ekscentrične Björk

Islandska umjetnica u Londonu je predstavila izložbu spotova snimljenih u virtualnoj stvarnosti koji prate njezin prošlogodišnji album

Mnogi glazbenici snimili su albume nakon prekida, no ekscentrična pjevačica Björk vjerojatno je prva koja je album pretvorila u cijeli niz priča stvorenih u virtualnoj stvarnosti te ih pustila u javnost. To što Björk spremno priznaje kako je potpuni kontrol-frik, vjerojatno neće iznenaditi njezine fanove, pogotovo kada je u pitanju glazba koju stvara.

“Definitivno sam tiranin - to je moj svijet i ljudi slijede moju viziju”, otkriva slavna islandska pjevačica, no dodaje kako je, kad su u pitanju vizuali, ipak nešto spremnija na suradnju. Upravo su vizuali i doveli Björk u londonski Somerset House, gdje je prošlog tjedna otvorila izložbu: cijeli novi univerzum stvoren je kroz spotove u virtualnoj stvarnosti koji prate njezin album “Vulnicura”, dosad najemocionalniji i najiskreniji.

 

Iako je album predstavila prošle godine, nakon prekida s dugogodišnjim partnerom, američkim umjetnikom Matthewom Barneyem, digitalna Björk tek se sad odvažila pokazati javnosti. Njezin svijet ne nalazi se u galeriji - iako zadovoljna okružjem palače iz 18. stoljeća, putovanje na koje Björk vodi daleko je od londonskih ulica. Prvi koraci kreću s prostorijom u kojoj se na sva četiri zida pokazuju nijansu različiti spotovi za pjesmu “Black Lake” - sićušna Björk u napuštenoj pećini, okružena islandskim krajolikom, otvorila je fanovima raspad svoje bivše veze.

 | Autor: Somerset House Press Somerset House Press

I dok njezinim tijelom teče plava lava koja prolazi kroz vulkane i tunele, posjetitelji dobivaju naočale za virtualnu stvarnost te nastavljaju put kroz prostorije u kojima vizuali postaju još radikalniji.

 | Autor: Somerset House Press Somerset House Press

“Mouth Mantra” uvodi nas izravno u usta pjevačice gdje se njezin jezik i zubi miču uz ritam glazbe, dok u “Notgetu” nosi grotesknu masku s likom moljca, što je po mnogima i najslabiji video. No posljednji komad, imena “Quicksand”, teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim. Hologram pjevačice pojavljuje se okrenut leđima, toliko blizu da imate dojam da će se spojiti s vama, te se zatim slama u tisuće iskrica u duginim bojama koje potpuno preplavljuju čula - efekt istodobno potiče klaustrofobiju i divljenje.

 | Autor: Somerset House Press Somerset House Press

Iako doista ima nekoliko trenutaka prave ljepote, postoji šansa da će vas posjeta Björkinu svijetu ostaviti pomalo razočaranim, bez obzira na to jeste li fan ili ne - kritičari se slažu kako iza dobroga koncepta stoji nešto lošija realizacija. No ovo ni u kojem slučaju nije pogreška same pjevačice - VR naočale na samom su početku razvoja te su teške, neudobne i ograničavaju korisnike.

“Hoćemo li biti lijeni ili ćemo dopustiti da razvijaju našu kreativnost? Hoćemo li stvarati ili uništavati? Je li bitno činimo li to vatrom, nožem, pištoljima, atomskom bombom ili tehnologijom? Ove stvari ne dolaze s humanošću niti dušom - mi im je dajemo”, izjavila je Björk na konferenciji za novinare kada su je upitali zašto se odlučila okušati u izradi izložbe u virtualnoj stvarnosti.

 | Autor: Somerset House Press Somerset House Press

Uvijek ljubiteljica novog, svoj pretposljednji album izdala je kao multimedijsku aplikaciju - Björk voli prva raditi stvari. Kao umjetnica Björk je i dalje jednako zanimljiva i iz svojih suradnika i dalje uspješno izvlači čarolije - volite li njezin ekscentričan svijet, imate priliku zakoračiti u njega do 23. listopada, prije nego što krene na svjetsku turneju.

Photo: Somerset House Press

Komentari 0