Life&style
1/11

Provedite dan na otvorenom: Najljepši detalji za terase, vrtove i balkone

Svako proljeće ista priča. Smeće, skije, kante, alat, stari tepih, razne kutije, osušene biljke... sve van s balkona. Vrijeme je za veliki proljetni “makeover” balkona, lođe, terase.

No kako tih nekoliko “kvadrata” pretvoriti u pravu malu oazu za odmor i opuštanje? Mjesto gdje ćete s veseljem ujutro uz kavu čitati novine i rješavati križaljku, popodne i navečer se opuštati uz sladoled i razgovor s ukućanima, prijateljima. Odgovor nije nimalo jednoznačan jer prije svega ovisi o vašim željama, onda i prostornim i financijskim mogućnostima, a mi ćemo vam dati nekoliko savjeta i shopping inspiracija koje će vam, nadamo se, barem malo pomoći. Za početak na balkon, lođu ili terasu smjestite elemente za boravak, rasvjetno tijelo i kutak za biljke koje će nedvojbeno oplemeniti prostor. Ako nemate dovoljno prostora za sve što biste željeli na balkonu, reducirajte stvari. Odbacite stol i stolce, umjesto njih nabavite udoban režiserski stolac ili sklopivu ležaljku. Također, ne zaboravite da su terasa i balkon prostori za ugodu i uživanje - bicikl, skije i suvišni namještaj pospremite u šupu ili na tavan. Zatim, ono što trebate znati je da je idealna veličina terase ili balkona ona koju imate, nije bit u količini prostora nego u njegovoj dobroj organizaciji.

 | Autor: arhiva arhiva

Kako biste optimalno iskoristili prostor, isplanirajte izgled balkona ili terase unaprijed. Stolić za tegle koji na balkonu zauzima previše prostora zamijenite policama na zidu na kojima uz cvijeće možete držati i kanticu za zalijevanje, mirisnu svijeću, dragu fotografiju... Stol i stolci neka budu sklopivi, a konstrukcija za sušenje rublja s vanjske strane ograde. Ako ste najveći dio dana izloženi suncu, posebno niskom, zapadnom, postavite neku vrstu sjenila. Na tržištu postoji niz proizvoda, realizacija ovisi o mogućnostima izvedbe i financijama. Koristite li suncobran, pripazite na njegovo uzemljenje - mora biti stabilan i siguran. Rasvjeta na balkonu ili terasi je bitna kako biste je mogli koristiti i u večernjim satima. Želite li diskretnu rasvjetu, raspitajte se o varijantama arhitekturalne rasvjete koja može biti i više nego efektna te prostor učiniti pravom oazom za večernje opuštanje. Ako ste vječni romantik, bacite se u potragu za lampionima, lampicama i fenjerima te ispunite prostor svjetlom svijeća. Pri izboru biljaka za balkon ili terasu bitno je voditi računa o orijentaciji s obzirom na strane svijeta. Postoje brojne biljke za sunčane položaje (pelargonija, begonija, petunije i surfinije, sanvitalija, bacopa..) te za polusjenovite ili sjenovite položaje (sve vrste vodenika, fuksija, potočnice, hortenzija...). Pri izboru posuda nudi se cijeli niz mogućnosti, a zanimljiva opcija su dvostrane konstrukcije s “kištricama” za ograde da ne bi samo susjedi i prolaznici uživali u ljepoti vašeg cvijeća.

 | Autor: arhiva arhiva

Želite se sakriti od pogleda susjeda, ali nemate puno prostora? Postavite jedan od tipova konstrukcija i posadite biljku penjačicu. Ona može rasti iz jedne ili dvije tegle koje ne zauzimaju puno prostora. Za moderan izgled terase ili balkona izaberite sjajne, reflektirajuće tegle i držite se jedne, dvije boje bilja. Za rustikalni izgled objesite tegle sa šarenim cvijećem po zidovima, a dašak Mediterana unesite lavandom, ružmarinom i plavim nijansama zidova... Ako se pitate kakav namještaj nabaviti, onda je naša preporuka aluminijski jer je on najotporniji na vremenske uvjete.

 | Autor: arhiva arhiva

Danas na tržištu postoji velik izbor različitih modela. Može biti napravljen kompletno od aluminija, u kombinaciji s drvetom, plastikom ili sa specijalnom tkaninom “jadrovinom”. Sigurno ćete naći nešto za svoj ukus. Prednost je što ne iziskuje nikakvo održavanje, dugovječan je i ne hrđa. Ako ipak birate drveni namještaj, onda pazite da je drvo kvalitetno (hrast, eukaliptus, tikovina) i, ako želite da traje, morate ga svake godine premazivati specijalnim uljima. Pleteni namještaj od ratana preporučili bismo samo za dobro natkrivene terase, a ako ga namjeravate ostaviti na kiši i suncu, postoje garniture od umjetnih materijala koji su puno otporniji na vremenske uvjete. Plastični namještaj opcija je svima kojima je bitno lako održavanje i niska cijena. A na tržištu postoji jako puno vrsta plastike i modela, tako da je uistinu lako pronaći nešto i za sebe.

U galeriji pogledajte najbolje detalje za vrt i terasu...

Photo: arhiva

Komentari 0