Life&style

Pronašli smo recept koji izaziva nostalgiju: torta s plazma keksom i čokoladom

  • Omiljena namirnica iz djetinjstva, keks plazma je savršen sastojak slatkih jela
  • Na YouTube kanalu Domaći recepti smo pronašli fini video recept
  • Ova torta se sastoji od tri dijela - kore, čokoladnog premaza, i čak dva sloja fila 

Baš poput Cockte, Čokolina i Munchmallowa, i keks plazma je jedna od omiljenih nam retro namirnica. Ovaj fini i hranjivi keks nekako je nadživio desetljeća, a zbog poznate recepture i kompaktnog oblika zavoljeli su je i veliki i mali. Nastala u ranim 1970-ima plazma je mijenjala tek izgled pakiranja, dok je sastav ostao isti, a na YouTube kanalu smo pronašli fantastičan recept za tortu od čokolade i plazme. Možda je možeš isprobati već ovaj vikend?

 

A post shared by Plazma (@plazma_zvanicna) on

Za pripremu ove torte potrebni su sljedeći sastojci:

U koru idu: 4 bjelanjka, 100 g šećera, 30 ml vode, 60 g oraha, 50 g brašna i 10 g praška za pecivo. 

Za fil su potrebna: 4 žumanjka, 1 litra mlijeka, 120 g pudinga od vanilije, 10 žlica šećera, 250 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 200 g čokolade, 200 g plazma keksa

Čokoladni premaz za kore se radi od 100 g čokolade i 30 ml mlijeka

 

A post shared by Plazma (@plazma_zvanicna) on

Priprema:

Prvo se priprema tijesto za kore.

Pećnica se zagrije na 200 stupnjeva Celzija. Četiri bjelanjka pomiješaj sa 100 g šećera i miješaj dok se šećer ne otopi. Zatim dodaj vodu. Nakon toga umijesi brašno, prašak za pecivo te usitnjene orahe i cijelu smjesu istresi u pleh promjera 24 centimetra. Ovisi o pećnici, kore se peku 15 do 20 minuta.

Dok se kora peče vrijeme je za pripremu fila:

Umiješaj 120 grama pudinga, 10 jušnih žlica šećera i 4 žumanjka, dodaj 200 mililitara mlijeka, a ostatak, 800 mililitara mlijeka, ostavi da proključa. Kada mlijeko prokuha dodaj pripremljenu smjesu s pudingom i miješaj sve dok se ne zgusne. Tada makni s vatre.

Pola smjese odmah pomiješaj s 200 grama izlomljene čokolade, i miješaj dok ne postane jednolična masa, drugi dio puding smjese ostavi da se ohladi. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Sada je vrijeme za pripremu drugog sloja fila: 


Miksaj maslac (250 g) i šećer u prahu. Kada ta smjesa postane jednolična, prepolovi je na dva jednaka dijela. Prvom dijelu dodaj polovicu pudinga od vanilije (dio bez čokolade) i izmrvljene plazma kekse, a drugom dijelu smjese dodaj puding pomiješan s komadima čokolade. Ako ti se smjesa s plazma keksima čini previše gusta, dodaj joj malo mlijeka. I ovu smjesu ostavi da se ohladi.

Za to vrijeme stigneš pripremiti čokoladni premaz preko kora:
On će korama dati sočnost i činiti bazu za premazivanje krem fila. Za brzu pripremu ovog premaza koji će ti trebati 100 grama čokolade i 30 ml mlijeka.Otopljenu vruću smjesu dodaj preko kora, prvo dodaj sloj s plazma keksom, a zatim sloj fila s čokoladom.

I za kraj, ukrašavanje - može to biti tipičan šlag, usitnjena naribana čokolada ili usitnjeni orašasti plodovi, kako je prikazano u primjeru.

 

 

 

Photo: YouTube Screenshot

Komentari 0