Life&style

Pronađi svoju tehniku opuštanja

U svakodnevnom vrtlogu obaveza pronaći vrijeme za sebe postao je luksuz

Male rutine rezervirane samo za nas nužne su kako bi izbjegli preopterećenost i višak stresa. Postoje mnoge jednostavne metode opuštanja koje ne zahtijevaju puno vremena, a pomažu nam u borbi sa životnim zahtjevima.

Meditacija

Definirana kao progresivno stišavanje uma, meditacija je oblik duhovnog vježbanja u kojoj osoba svoju pozornost sustavno i planirano usmjerava prema određenom sadržaju. Pronađite udobno mjesto, sjednite, zatvorite oči, opustite mišiće i dišite. Potrebno je biti fokusiran i svjestan misli jer transformacija uma i tijela tijekom meditacije mnogo je dublja od jednostavnog odmora sa zatvorenim očima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies
Ono što se ističe kao najveća prednost meditiranja jest unutarnji mir, kontrola emocija, lakše postizanje fokusa u poslu ili drugim aktivnostima, smanjenje utjecaja stresa, bolja pozornost i koncentracija. Ona također pomaže u smanjenju krvnog tlaka i otkucaja srca, a pospješuje i kognitivne sposobnosti.Osvijestite da je meditacija pozitivan način vježbanja koji vam donosi pozitivan emocionalni i fizički rezultat. Uspjeh u meditaciji ovisi o sposobnosti i uvježbanosti opuštanja, ali i o redovitosti, pa ju probajte prakticirati odmah nakon ustajanja.

Masaža

Jedan od najboljih načina za opuštanje. Brojna istraživanja potvrdila su terapijsku vrijednost same masaže, uz sve više dokaza da ona može pridonijeti olakšavanju problema kao što su stres, depresija, nesanica i tjeskoba. Aromaterapijska masaža koristi i esencijalna ulja koja pojačavaju terapijski učinak te ublažavaju fizičke i emocionalne simptome.
Temeljita i ispravna masaža može dovesti do najboljeg mogućeg rezultata, a to je rješavanje napetosti cijelog tijela. Za vidljive rezultate potrebna je barem jedna masaža tjedno.

Kupka

Poznato je kako boravak u blizini vode ima blagodati na psihičko zdravlje. Toplina opušta mišiće, a topla kupka će opustiti i vaš um. Ona ne smije biti vruća ili mlaka, a samo kupanje treba trajati idealno pola sata. Neka kupka sadrži vaše omiljene mirise, a za potpuni ugođaj kupaonicu ukrasite svijećama. Nikako ne nosite mobitel sa sobom, odvojite ovo vrijeme samo za vas. Kupke nas mogu osloboditi od mentalnog i emocionalnog stresa, a jedan od ishoda je i dobar i miran san.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Vježbanje

Pilates, joga ili kickboxing – svejedno je što odaberete. Vježbanje će potaknuti oslobađanje endorfina i smanjiti razinu stresa. Prilikom vježbanja naši mišići proizvode enzim koji u tijelu stvara uvjete koji priječe razvoj depresije. Znanstvenici su dokazali da vježbanje od samo 20 minuta pokazuje značajne koristi za tijelo i um.
Čak je i hodanje odlična aktivnost u borbi protiv stresa, a kao posebice poželjno izdvaja se trčanje koje osim što pomaže u radu srca, daje osjećaj moći i zadovoljstva.
 

Slušanje glazbe

Glazba izravno djeluje na naš živčani sustav. Terapija glazbom ima opuštajući učinak, a dokazano je i da regulira disanje, otkucaje srca i krvni tlak te pomaže u jačanju socijalnih vještina. Koristi se i u medicini za pomoć u rehabilitaciji, a posebno se prepopručuje i trudnicama. Zato upali svoju omiljenu pjesmu i uživaj!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0