Life&style

Promjene nakon trudnoće i nadopuna prehrane dojilja

Potrebe za hranjivim tvarima trebalo bi nastojati zadovoljiti putem pravilne prehrane, a dojilje trebaju paziti i na unos vitamina

Dolazak bebe najljepši je trenutak za svaku trudnicu, no nakon porođaja potrebno je vrijeme za oporavak i dovoljan unos ključnih hranjivih tvari, posebno tijekom dojenja jer to iziskuje dodatnu energiju. Istraživanja upozoravaju na važnost folne kiseline, željeza, magnezija, joda, omega-3 masne kiseline (DHA) te vitamina B6, B12 i D, stoga je važno prehranu obogatiti ovim tvarima.

Omega-3 masne kiseline EPA i DHA utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava, DHA posebno je važna za normalan razvoj mozga i oka dojenčadi te je bitno da dojilja osigura dovoljan unos ovog nutrijenta kako bi se povećale te masne kiseline u mlijeku.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iako se folna kiselina ili vitamin B9 počinju piti tijekom planiranja trudnoće, ženama se savjetuje da nastave i nakon porođaja. Vitamini B6 i B12 pomažu normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Željezo je važno jer doprinosi smanjenju iscrpljenosti i umora te za normalnu proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih stanica, a kako bi tijelo što bolje apsorbiralo željezo potreban je dovoljan unos vitamina C.

Bitno je paziti na dovoljan unos kalcija, jer će inače tijelo taj manjak nadoknaditi iz kostiju i zubi. Dojilje trebaju posebno paziti na unos vitamina D, dok su neka istraživanja pokazala da često pate od nedostatka cinka. Jod doprinosi normalnom rad štitnjače, dok je magnezij doprinosi održavanju normalne funkcije mišića i živaca.

Potrebe za hranjivim tvarima trebalo bi nastojati zadovoljiti putem pravilne prehrane, a zbog eventualnih manjih propusta u prehrani korisno se osigurati dobrim pripravkom za dojilje.
 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0