Life&style
Neobični Covid simpotomi

Promjene menstruacije i erektilna disfunkcija - dvije posljedice korone o kojima se manje govori

  • Znanstvenici su otkrili da COVID može utjecati na naše seksualno i reproduktivno zdravlje
  • Zapravo, znanstvenici još uvijek proučavaju pacijente koji imaju dugotrajne simptome COVID-a 
  • Međutim, neka od dosadašnjih otkrića možda će te iznenaditi 

Osim poznatijih simptoma korona virusa - poput kašlja, vrućice, umora i gubitaka okusa i mirisa - neki pacijenti imaju i mnogo intimnijih simptoma, o kojima se manje govori. Ispostavilo se da su i muškarci i žene prijavili učinke na svoj spolni i reproduktivni sustav nakon infekcije COVID-om: konkretno, neke žene s dugim COVID-om doživjele su menstrualne promjene, a muškarci su prijavili erektilnu disfunkciju (ED) dugo nakon što su se drugi simptomi povukli. 

Pregled literature objavljen u „Journal of Endocrinological Investigation“ u srpnju bio je jedan od najranijih koji je potvrdio pojavu ED kao simptoma koronavirusa. Znanstvenici su pronašli trendove u literaturi koji sugeriraju da je kod muškaraca s COVID-om vjerojatnije da će doći do hipogonadizma - stanja u kojem spolni organi oslobađaju malo ili nimalo spolnog hormona - od onih koji nisu imali COVID. „Je li ovo stanje hipogonadizma trajno ili privremeno, pitanje je na koje do sada još nema odgovora“, objasnili su znanstvenici.

via GIPHY

Također su primijetili niži broj Leydigovih stanica koje se nalaze u testisima. One održavaju muški reproduktivni trakt, pomažu u proizvodnji testosterona i odgovorni su za spermatogenezu, odnosno stvaranje sperme. Znanstvenici su pretpostavili da potiskivanje testosterona „može biti jedan od razloga za velike razlike u pogledu smrtnosti i broja hospitalizacija između muškaraca i žena te bi također moglo objasniti zašto SARS-CoV-2 uglavnom pogađa stare ljude.”

Međutim, žene također imaju seksualne i reproduktivne simptome za koje liječnici vjeruju da su povezani s hormonima. Doktorica Louise Newson, liječnica opće medicine i specijalistica za menopauzu, nedavno je s izjavila kako trenutačno provodi pilot istraživanje o tim simptomima kod bolesnika s COVID-19. S dosad zabilježenih 842 odgovora pacijenata, ona kaže kako rezultati „potvrđuju [njezine] misli kako je dugotrajni COVID vjerojatno povezan s niskom razinom hormona (estrogena i testosterona), što je do sada bilo zanemarivano istraživanjem.“

via GIPHY

U prilog svojoj teoriji, dr. Newson dodala je da mnoge žene primjećuju pogoršanje simptoma COVID-a neposredno prije početka menstruacije - kada je razina estrogena niska. Sumnja da nije sasvim slučajno da su i neki duži simptomi COVID-a, poput umora, vrtoglavice i bolova u zglobovima također simptomi menopauze.

Premda su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uloga hormona u slučajevima COVID-a, u međuvremenu postoje neke dobre vijesti. Newson kaže da se anegdotalno stanje pacijentima s dugim COVID-om iz njezine klinike za menopauzu poboljšalo s odgovarajućom dozom i vrstom hormonske nadomjesne terapije. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0