Life&style

Produženo ljeto: 5 najboljih destinacija za opušteno i ugodno jesensko putovanje

  • Najbolji način za ublažavanje nostalgije za ljetom je isplanirati neko lijepo jesensko putovanje
  • Izabrali smo pet destinacija na kojima opušteni ljetni ugođaj traje i tijekom jesenskih mjeseci
  • Čak ni ne mora biti daleko ni skupo - a svako od ovih mjesta nudi pregršt sunca i lijepog vremena

Tmurna jesen još je sivija ako smo iza sebe ostavili nezaboravan ljetni provod. Kako to obično biva, nakon ljeta veselimo se blagdanima i božićnom ugođaju. Ipak, to ne mora biti tako. Za one koji su uštedili još nešto godišnjeg, jesen je idealno vrijeme za putovanja. Ne samo jer su zrakoplovne karte i smještaj mnogo povoljniji nego u špici sezone, već se ponegdje može ponovno proživjeti ljeto, ali u dosta mirnijem ugođaju. 

Ovisno o budžetu, svaka od ovih destinacija je pravi mali raj, a i u jesenskim danima nudi pregršt sunca i lijepog vremena.


Cipar

Temperatura: 27°C najviša prosječna; 16°C najniža
Vremenska razlika: GMT+2

Kako doći: Ryanair iz Zagreba
Trajanje leta: 2:45 sati

Savršena jesenska destinacija za plažu: Mediteranski je otok, ali zbog geografske lokacije ima klimu Bliskog istoka. Otok bogate povijesti i eklektične kultura u jesen nudi vrlo ugodne temperature i prekrasne plaže. Daleko od lijepe obale i hotela uz plažu nalazi se intrigantna unutrašnjost, planine Troodos, vinogradi i sela na padinama s šarmantnim tavernama.

 | Autor: Instagram @visitcypruscom Instagram @visitcypruscom


Mauricijus, Indijski ocean

Temperatura: 25°C najviša prosječna; 20°C najniža
Vremenska razlika: GMT+3
Kako doći: Najpovoljnije iz Beča, Turkish Airlines
Trajanje leta: 15 sati ukupno s presjedanjem u Istanbulu

Zbog geografske lokacije - na Mauricijusu je proljeće u listopadu; temperature su vrlo ugodne nakon duge ali tople zime. A što je najbolje - još nije vlažno ni kišovito. Ogromno i prekrasno cvijeće je u cvatu, a životinjski urlici i klepetanje dopiru iz prašume. Jesen je prilično dobar odabir za putovanje na Mauricijus, a prijedlog za smještaj je Mauritius Conscious Travel, koji nudi glamping na solarnu energiju s vegetarijanskim obrocima iz vrta na licu mjesta. Također nude dnevne izlete kajakom, brdskim biciklom i užetom za penjanje. Savršena opcija za sve koji uz izležavanje na plaži vole i aktivni odmor.

 | Autor: Instagram @mauritiusuncovered Instagram @mauritiusuncovered


Provansa, Francuska

Temperatura: 20°C najviša prosječna; 12°C najniža
Vremenska razlika: GMT+1

Kako doći: Ryanair iz Zadra za Marseille
Trajanje leta: 1:30 sati

Ljeti svi idu u Provansu. Ali kad je riječ o hrani, miru, opuštanju uz prekrasne krajolike, listopad je odlično vrijeme za posjetiti ovaj kutak Francuske. Vinogradi jarkih boja, jutarnje magle koje u zoru prekrivaju proplanke Luberona, dojam za pamćenje. Jesen je sezona vina i tartufa i festivala hrane, kada u usporenim selima Provanse nema gužve, osim lokalnog stanovništva, a tržnice su prepune domaćih delicija. Vrijeme je još uvijek uglavnom toplo i suho – idealno vrijeme za majice kratkih rukava, seoske šetnje i vožnje biciklom. Putovanje vlakom kroz Provansu u jesen nudi pogled na predivan krajolik i čini najšarmantniji ugođaj putovanja.

 | Autor: Instagram @laeti_tia_13 Instagram @laeti_tia_13


Málaga, Španjolska

Temperatura: 24°C najviša prosječna; 15°C najniža
Vremenska razlika: GMT+1

Kako doći: Ryanair iz Zagreba
Trajanje leta: 3:00 sati

Na najsunčanijem dijelu španjolske obale mlada populacija Malage ubrizgala je svježu energiju u ovaj mali obalni grad, zaradivši mu reputaciju džepne Barcelone. U Malagi se mogu naći jaka umjetnička i kulinarska scene te ljetna vrućina u jesenskim mjesecima. Njegov šarmantni stari grad, iako malen, prepun je šarmamtnih malih restorana i butik dućana. Grad ima muzej posvećen Picassu i kazalište koje vodi Antonio Banderas, obojica su rođeni u Málagi. Moderniji detalji nalaze se u obnovljenoj luci s Pompidouovim centrom nalik na Rubikovu kocku. Iako su Malaga i njezina okolica sasvim ugodna destinacija za boravak, obično mnogi putnici spajaju nekoliko ruta i tijekom svog putovanja obilaze cijelu prekrasnu Andaluziju, pogotovo Sevillu, Granadu i Cordobu, a intrigantan izlet vodi i do Gibraltara.

 | Autor: Instagram @malagaturismo Instagram @malagaturismo


Grčki otoci

Temperatura: 24°C najviša prosječna; 16°C najniža
Vremenska razlika: GMT+2

Kako doći: Ryanair iz Zagreba za Solun, dalje lokalni prijevoznici
Trajanje leta: 1:30 sati do Soluna

Otočja Dodekanez i Cikladi još uvijek su topli i sunčani do listopada – a tamo su i neke senzacionalne plaže na kojima se može uživati i u jesenskim mjesecima. Rodos, s lijepim popločanim Lindosom i zabavama u njegovim drevnim ruševinama su uvijek hit. Tu je i Milos koji ima neke od najboljih plaža na grčkom otočju. Volimo neiskvarene Simi, Nisiros i Patmos, dok su Santorini i Mikonos na popisu evergreen destinacija. Odaberi bilo koji otok, svi su divni. Ili ih obiđi sve!

 | Autor: Instagram @balkanstreets_ Instagram @balkanstreets_

Photo: Instagram @freclericii

Komentari 0