Sanjate o brončanom tenu? Jedite ove namirnice i ovog ljeta bit ćete tamniji no ikada...
Kožu će prirodnim putem potamniti namirnice bogate beta-karotenom kao što su mrkva i marelica, a proizvodnju melanina potaknut će i tirozin kojim obiluje soja.
Mrkva, marelice i batat
Povrće i voće narančaste boje, poput mrkve, batata i marelicebogato je beta-karotenom i vitaminom A. Ti spojevi štite od opasnog UVA i UVB-zračenja i potiču proizvodnju melanina. Što je proizvodnja melanina veća, to je i boja tamnija. Međutim, ne treba pretjerivati s beta-karotenom, jer ten može poprimiti narančastu boju.
Špinat i kelj
Zeleno lisnato povrće kao što su špinat, salata i kelj također su saveznici preplanulog tena. Oni baš kao i mrkva obiluju beta-karotenom. Odličan su izbor za ljude svjetlijeg tena.
Bjelanjak i soja
Na tamnjenje kože utječe i tirozin, aminokiselina koja je sastojak većine krema za samotamnjenje. Ona pospješuje proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje boju. Najviše tirozina sadrže soja, bjelanjci i slatkovodna alga, spirulina.
Riba, bademi i začini
Riboflavin je baš kao i tirozin sastavni dio krema za samotamnjenje i djeluje na sličan način. On pospješuje proizvodnju melanina, zbog čega koža brže tamni. Najbolji izvori su bademi, skuša, losos i pastrva, te sušeni začini kao što su paprika i korijander. Sve te namirnice obiluju vitaminom B2, a bademi i vitaminom C koji je neophodan za proizvodnju pigmenta.
Rajčica
Rajčica obiluje karotenoidima koji pospješuju tamnjenje, dok likopen koji sadrže koži vraća elastičnost i smanjuje upale nastale štetnim UV-zračenjem.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.