Life&style

Pripremite svoj dom za proljeće

Proljeće je doba buđenja prirode, povratka sunčevih zraka, sve dužih dana i raznobojnog mirisnog cvijeća koje naviješta dolazak još toplijih dana. Takva atmosfera 'ponovnog rađanja' i velikih promjena koje svakodnevno vidimo u našem okolišu, potiču nas i na promjene interijera domova.

Kako je jedna od glavnih odlika proljeća cvijeće i zelenilo, predlažem da ih iskoristite kao glavnu inspiraciju prilikom unošenja proljetne atmosfere – sugeriram korištenje svih nijansi nježnih pastelnih boja. Posebno preporučujem žutu, nježno zelenu  te sve nijanse ružičaste (uključujući i boju fuksije). Od motiva će najbolje izgledati sve varijante cvjetnog uzorka, ali ipak najviše proljetnog cvijeća (jaglaci, zumbuli, narcise), ali i veseli karirani uzorak u dvije boje (npr. žute i bijele kockice srednjih dimenzija, ili ista samo svijetlo zelena varijanta).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Neki namještaj (primjerice stolice u blagovaonici) možete osvježiti i na način da na njega date  naslikati cvjetni uzorak (ako imate dovoljno umjetničkog talenta, to možete napraviti i sami). Na stolove stavite vesele proljetne stolnjake, a vodite računa o tome da se na njima uvijek nalazi vaza s proljetnim cvijećem (idealno isto cvijeće kao i uzorak na stolnjaku ili barem iste boje kao najsitniji detalji na stolnjaku). Stolnjaci mogu biti i karirani, ali idealno dvobojni u proljetnim nijansama. Od vaza sugeriramo isključivo one od prozirnog stakla, bilo da je riječ o bezbojnom ili nijansiranom staklu (izbjegavajte šarene i neprozirne vaze).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Proljeće je i pravi trenutak da teške vunene tepihe zamijenite lakšim pamučnim tepisima ili da ih jednostavno više ne postavljate do jeseni – otvoreni, čisti podovi pridonijet će osjećaju prozračnosti i nadolazećih toplih dana. Isto vrijedi i za zavjese – zamijenite teške tkanine laganijim – idealno jednobojnim bijelim ili pastelnim muslinom. Za rustikalne prostore, preporučujem da se preko čipkastih zastora sa strane stave pamučni s cvjetnim uzorkom. 

Kao pravo osvježenje prostora, a ujedno i vrlo ekonomično rješenje za stvaranje potpuno drugačije atmosfere doma, predlažemo da neku 'proljetnu' boju nanesete na jedan od zidova u vašoj spavaćoj ili dnevnoj sobi. Pastelna zelena i žuta će se vrlo dobro uklopiti uz namještaj od trešnje, dok će sve ostale pastelne boje dobro 'sjesti' uz svaki svjetliji namještaj. Isto vrijedi i za tamniji namještaj – svaka pastelna boja učinit će prostor nježnijim.

U spavaćim sobama će dobro doći jednobojni i nježni, ili pak prekrivači kreveta cvjetnih uzoraka. Ako se odlučite za jednobojne, na noćni ormarić smjestite lampice čiji obodi imaju cvjetni uzorak. U kupaonice primjerice možete stavite zavjesu za tuš s motivom cvijeća, vrtnih kantica za zalijevanje cvijeća, pčela i naravno, svježe posađeno cvijeće u teglama iste boje kao i pločice ili zidovi kupaonice.

S ovim sitnim detaljima, a bez da ste potrošili veće svote novca, vaš prostor će zasigurno početi zračiti novom životnom energijom koju nam svake godine donosi novo proljeće.  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0