Life&style

Primijetila si male crvene madeže po tijelu? Stručnjaci su otkrili predstavljaju li razlog za brigu

  • Poslije tridesete godine na našim tijelima, posebno u predjelu torza, mogu se pojaviti mali crveni madeži 
  • Medicinski naziv im je angiomi
  • Radi se o kožnim izraslinama sastavljenih od krvnih žila

Naša koža tijekom godina podložna je mnogim promjenama, a jedna od njih je i pojava crvenih madeža. Iako madeži  mogu upućivati na ozbiljne kožne bolesti poput raka, stručnjaci sugeriraju kako u ovom slučaju - crvenih madeža ili angioma, ipak možemo duboko udahnuti i opustiti se. Radi se o posve bezopasnim, benignim, kožnim izraslinama sastavljenih od krvnih žila, a karakterizira ih svijetlo crvena boja i mala veličina, tek do 0,6 cm.

Možda vas zanima Ako imaš madež na nekom od ovih mjesta, morat ćeš biti posebno oprezna Rubrika Life&style Life&style

Angiomi se mogu pojaviti na bilo kojem mjestu na tijelu, ali najčešće se razvijaju na predjelu torza i to kod osoba koje su starije od 30 godina. Uzrok njihovog pojavljivanja nije sasvim otkriven, ali poznato je da njihovo nastajanje može biti uvjetovano genetski. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Look what we found during a full body exam! A heart-shaped angioma. Just in time for Valentine’s Day ❤️

A post shared by Dr. Burgess (@ctr4dermatology) on

Osim neobične vizualne promjene, ova vrsta madeža obično nema negativne simptome ili nuspojave. Međutim, potrebno je ipak biti oprezan oko područja njihovog razvoja kako mogu prokrvariti grebanjem, trljanjem ili neki iznenadnim pokretom. U protivnom, prekriveni i zaštićeni odjećom, angiomi zaista ne predstavljaju nikakvu opasnost i vjerojatno ćeš s vremenom zaboraviti na ta minijaturna tjelesna obilježja. 

Možda vas zanima Ako imaš madež na jednom od ovih 9 mjesta u životu će te pratiti velika sreća Rubrika Life&style Life&style

Njihov nastanak, prema dosadašnjim istraživanjima, ne može se spriječiti. Međutim, ako predstavljaju smetnju zbog stalnih otkidanja,  mogu se ukloniti zahvatima kod dermatologa. Najuspješnijom metodom njihovog potpunog uklanjanja pokazuje se laserska terapija, a uspješno se rješavaju i zamrzavanjem uz pomoć krioterapije ili se mogu jednostavno izrezati. 

Kako angioma nisu nikakva prijetnja zdravlju, njihovo uklanjanja obavlja se iz kozmetičkim razloga. Nekima ipak, ove male crvene točkice mogu predstavljati simbolične znakove zrelosti s kojom postajemo mudriji

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.


 
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0