Life&style

Prije polaska na more: tko je kriv za ovakve prizore

U Sredozemnom moru izmjerene su rekordne količine plastike, četiri puta veće nego u sjevernom Pacifiku, a žrtve su životinje. Sjetimo se toga prije no uzmemo sljedeću vrećicu u dućanu - svi snosimo odgovornost

Prema podacima Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), Sredozemno more prepuno je smeća. Nedavno su izmjerene rekordne količine plastike – osobito su količine mikroplastike gotovo četiri puta veće nego u sjevernom Pacifiku… Točnije, gotovo 1,25 milijuna djelića mikroplastike nazali se na jednom kvadratnom kilometru mora. Osobito turizam za vrijeme ljetnih mjeseci povećava onečišćenje Sredozemlja. Turska, Španjolska, Italija, Egipat i Frnacuska – omiljeni turistički ciljevi i meke masovnog turizma – itekako pogoršavaju problem otpada uz gusto naseljene obale. Uz to treba napomenuti i brojna ilegalna odlagališta smeća, koja su također kriva za takvo veliko onečišćenje. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Švedska i Velika Britanija zabranili su kozmetičke proizvode koji sadrže mikroplastiku 

Švedska je odlučila: od 1. srpnja tamo se više neće smjeti prodavati kozmetički proizvodi koji sadrže mikroplastiku. Tu spadaju, primjerice, pasta za zube, gelovi za tuširanje ili pilinzi u kojima se nalaze male čestice plastike. Tako će Švedska smanjiti onečišćenje otpadnih voda. Odnosno, čestice plastike dolaze u kanalizaciju, a potom u rijeke i mora. Tamo ih konzumiraju ribe pa onda dolaze i na naš stol. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tako je Švedska preduhitrila EU koja već duže vrijeme razmatra o takvoj uredbi. Do sada je tek Velika Britanija zabranila proizvodnju i prodaju takvih proizvoda s mikroplastikom, a u nekim drugim zemljama EU mnogi su  proizvođači kozmetike sami odlučili prestati s proizvodnjom takvih proizvoda. 

Kako prepoznati mikroplastiku u kozmetičkim proizvodima? 

Ako želiš izbjegavati kozmetiku koja sadrži mikroplastiku, onda se sama moraš potruditi i čitati etikete na proizvodima. Ovo su „neželjene“ tvari: Polyethylen oder PE, Polypropylen (PP), Polyethylenterephthalat (PET), Nylon-12, Nylon-6, Polyurethan (PUR), Acrylates Copolymer (AC), Acrylates Crosspolymer (ACS), Polyacrylat (PA), Polymethylmethacrylat (PMMA) i Polystyren (PS).

Možda vas zanima Ovih 6 dokumentaraca bi svatko trebao pogledati Rubrika Life&style Life&style

Kit uginuo zbog 29 kilograma plastike u želucu 

Koliko je onečišćeno Sredozemno more govori i nedavni slučaj kita koji se nasukao na španjolsku obalu pa uginio nedugo nakon toga. Nakon autopsije otkriveno je da je jadna životinja imala u želucu čak 29 kilograma plastičnog smeća.

 | Autor: Twitter Twitter

Premda je još bio živ kad se nasukao, nije mu bilo pomoći – apsurdno je da je zapravo umro od gladi punog želuca! Vrlo tužan dokaz koliko je ozbiljno onečišćenje mora… 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0