Life&style

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Modnu prijestolnicu Milano moraš barem jednom posjetiti

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznicima i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • Danas putujemo u svjetsku prijestolnicu mode - Milano!

Jedna od svjetskih modnih prijestolnica i treći najveći grad u Italiji, Milano, nalazi se na brojnim bucket listama, a mnogima koji su ga posjetili je ujedno i najdraži talijanski grad. Ispunjen prekrasnom arhitekturom, nevjerojatnim povijesnim mjestima i veličanstvenom umjetnošću, Milano je puno više od grada za shopping. A jedan od najboljih načina da se upoznaš s ovim uistinu veličanstvenim grad je da njime prošetaš s lokalcem! Na svojim putovanjima u sve velike gradove uvijek imam praksu prvi dan bukirati free walking tour - turu razgleda grada pješice koju više manje svaki veći grad nudi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Walter (@walter_7.3)

Milano, kao velik grad i turistička destinacija nudi brojne hodajuće ture, a više manje sve te vode po najvažnijim točkama u centru. Krećući od impozantnog dvorca Sforzesco, prema Piazzi del Carmine, zatim kroz prelijepu četvrt Brera, gdje ćeš upoznati svu umjetničku i kulturnu važnost Milana. Vidjet ćeš i Piazzu Scala te naučiti nešto o misterioznoj povijesti Leonarda da Vincija, dok se obilazak obično završava ispred veličanstvene katedrale Duomo. Odlazak na šetajuću turu povijesnim centrom odlična je uvertira za nastavak istraživanja grada kada ćeš biti super potkovana svim važnim informacijama o povijesti grada i njenim lokalitetima. Za kraj, ne zaboravi dati svome vodiču i napojnicu jer upravo od njih i žive.

Zašto posjetiti Milano?

Bilo da želiš jesti, piti, razgledavati ili kupovati, u Milanu imaš sve, uz daleko manje turista nego u Rimu ili Firenci. Iako prepun atrakcija i mjesta za razgledavanje, Milano je veliki grad u kojem nemaš tu 'turističku' vibru koja često pokvari doživljaj same destinacije i uistinu možeš dobiti dojam njegove normalne svakodnevnice. 

Što ne smiješ propustiti?

Bogata povijest Milana i moderni status talijanskog financijskog središta znači da u Milanu postoji obilje veličanstvenih zgrada koje su stoljećima gradili najbolji svjetski arhitekti. Njegova najimpresivnija građevina je, naravno, katedrala Duomo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Walter (@walter_7.3)

Milanski Duomo je peta najveća katolička katedrala u svijetu, a u Italiji je od nje veća jedino bazilika Sv. Petra u Rimu. Možda nije najveća, ali glavna katedrala u Milanu predvodi u nečemu drugome - kažu da na ovoj gotičkoj katedrali ima više kipova nego na bilo kojoj drugoj zgradi na svijetu, točnije 3400 statua, 135 gargojla i 700 figura!

A nakon što joj se prvo diviš izvana, pa svim detaljima unutra, čeka te onaj najbolji dio - sam vrh katedrale s koje se pruža navjerojatan pogled na čitav grad. Ne brini, postoji lift.

Brojni putnici dolaze u Milano samo kako bi vidjeli katedralu. Nije ni čudo da je ovom gotičkom čudu arhitekture trebalo gotovo 6 stoljeća da se dovrši - jedan pogled i vidjet ćeš zašto.

Još jedna građevina koju trebaš staviti na svoju listu pri posjeti Milanu je slavna milanska opera koja slovi za jednu od najljepših u cijeloj Europi. Teatro alla Scala ili jednostavno 'La Scala' svečano je otvorena 3. kolovoza 1778. i izvorno je bio poznata kao Novo kraljevsko-vojvodsko kazalište alla Scala. U proteklih 200 godina u La Scali nastupila je većina najvećih opernih pjevača. 

I doista nije važno voliš li operu ili ne, ako imaš prilike otići na operu ili balet u La Scalu, to svakako učini. Nema ničeg veličanstvenijeg od gledanja operne izvedbe u gradu u kojem je opera zapravo započela. S dvije tisuće sjedala smještenih u složeno dizajniranim ložama ukrašenim crvenim baršunom i zlatnim listićima, ovo će mjesto učiniti da se cijelu noć osjećaš kao slavna osoba, a sam interijer bit će dovoljajn da ovo iskustvo zauvijek pamtiš. Definitivno u Milano ponesi svoju najdražu haljinu i cipele jer htjet ćeš biti u skladu sa svojim okruženjem. 

Ili još bolja ideja - dođi s praznim koferom i shopping obavi ovdje jer shopping u Milanu je atrakcija sama po sebi, čak i ako samo razgledavaš. Brojne male, nezavisne trgovine koje prodaju odjeću s modnih pista, fini nakit i antikvitete, dizajnersku odjeću po sniženim cijenama, unikatne artikle koji se mogu pronaći samo na buvljacima – možeš doslovno kupovati dok ne padneš. Samo u Milanu shopping centar može biti atrakcija sama po sebi u koju želiš ući čak i ako nemaš namjeru ništa kupiti. Dobrodošla u Galeriju Vittorio Emanuele II. 

Smještena između dviju gore navedenih milanskih turističkih zvijezda, Duoma i La Scale, Galerija Vittorio Emanuele najstariji je trgovački centar u Italiji. Impresivno zar ne?! Galerija je dobila ime po prvom kralju Italije, Vittoriju Emanuele II, a sam kompleks se gradio dvanaest godina, od 1865 do 1877 godine.

Nemoj da te iznenadi

Cijene. Iako si možda pretpostavila da Milano neće biti jeftina destinacija, posjetitelje često zna iznenaditi činjenica da je skuplji čak i od glavnog grada Rima, kao i turističkog hot spota Firence. Međutim, Milano je najbogatiji grad u Italiji i njen financijski centar stoga nije ni čudno da je najskuplji. Ovdje očekuj da ćeš u prosjeku na hranu potrošiti 47% više nego u Napulju - a Napulj je treći na listi. Ludo! Iz tog razloga mnogi posjetitelji odlučuju noćiti na obližnjem jezeru Como koji je savršeno mjesto za ljubitelje prirode i malih, šarmantnih gradića ili u Bergamu. 

Dobro je znati

Ako letiš za Milano Ryanairom, najvjerojatnije ćeš sletjeti na aerodrom u Bergamu, prekrasan grad otprilike 40 kilometara sjveroistočno od Milana. Ovaj talijanski biser je tijekom srednjeg vijeka služio kao sjedište langobardskih vojvodstava i postao je grad neizmjernog bogatstva zbog ogromnog blaga koje je ondje bilo pohranjeno. Grad je podijeljen na gornji i donji, a gornji dio grada je posebno atraktivan. Bergamo ima prekrasnu kombinaciju povijesne arhitekture kao što je kapela Colleoni, u kombinaciji sa mnoštvom prekrasnih trgova, a i ovdje ćeš naići na odličan shopping koji će biti nešto jeftiniji nego u Milanu. Bergamo je grad koji je mnoge osvojio na prvu i mnogi mu se vraćaju...

 

 

.

Photo: Shutterstock

Komentari 0