Life&style

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Marseilles i prekrasna Provansa

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznikom Ryanairom i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • Danas ti pišem o južnoj francuskoj regiji Provansa i njenom glavnom gradu Marseillu koji su najbolji dokaz kako Francuska za turiste nije samo Pariz

Zahvaljujući glavnom gradu Parizu, Francuska je jedna od omiljenih turističkih zemalja koju svaku godinu posjete milijuni turista iz čitavog svijeta. Međutim, Francuska nije samo Pariz. U ovoj zemlji sam bila tri puta, niti jednom u Parizu. Ali posjetila sam dovoljno gradova i mjesta da zaključim kako se radi o jednoj uistinu prekrasnoj zemlji u kojoj ima mnogošta za vidjeti i istražiti i jesti i diviti se i bez Eiffelovog tornja i Louvrea. Bajkovita Provansa s njenim glavnim gradom Marseilleom za mene je jedna od najljepših regija u Europi, a evo i zašto.

Zašto posjetiti Marseille?

Kada pomišljaš na Provansu vjerojatno zamišljaš mala piktoresna sela i velika ljubičasta polja lavande, međutim Provansin glavni grad Marseille svakako je vrijedan posjete, a i odlična je početna točka za istraživanje ćitave regije. Kako su mi roditelji jedno vrijeme radi očevog posla živjeli upravo u samom centru Marseja, to jest Le Vieux Port (Stara luka), imala sam priliku podrobnije upoznati ovaj grad i njegovu okolicu.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Marseille – najveća francuska luka i istinski melting pot

Najstariji francuski grad, Marseille je poslije Pariza i najveći francuski grad i glavni grad regije Provanse. Iako se u ovom gradu nećeš gurati među hordom turista, ipak ćeš biti okružena ljudima iz cijeloga svijeta, različitih rasa, kultura i religija, koji svi zajedno čine stanovnike ovog raznolikog grada. Dugo je godina Marsej pratio loš glas opasnog lučkog grada koji su svi koji bi došli u Provansu zaobilazili, no situacija se od 2013. bitno promijenila. Tada je Marsej nosio titulu Europski grad kulture i doživio značajna ulaganja u infrastrukturu, javni prijevoz i kulturne sadržaje, nakon čega je doslovno procvao. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Ja sam Marseille zavoljela momentalno jer me izgledom jako podsjeća na moju rodnu Rijeku. Riječkim sloganom Port of diversity najbolje bih opisala i ovaj grad koji raznolikost doslovno živi. Radi se o gradu s najvećom francuskom lukom koja spada i među najprometnije europske luke. Upravo radi svoje geostrateške pozicije ovo je grad trgovine i već stoljećima sjecište raznih kultura.

Meni najzanimljiviji dio grada upravo je Vieux Port (stara luka). Najljepši i najživlji je ujutro kada se uzduž marine otvore raznoliki štandovi s lokalnim proizvodima i gdje sve miriše na lavandu dok ribar iz svojih koća upravo iskrcavaju svježe ulovljenu ribu.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva I dok popodneva u Staroj luci budu relativno mirna, navečer ona ponovno oživljava, a ljudi se okupljaju oko uličnih performera. Svakako jedna od glavnih atrakcija je i veliki kotač s kojeg se pruža pogled na čitav grad.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Iznad starog grada ističe se brdašce na kojemu ponosno stoji bazilika Notre dame de la Garde (Gospa od straže) koja je jedna od glavnih simbola Marseillea i upravo ono što joj ime govori, zaštitnica grada. Upravo se s ovog mjesta pruža najljepši panoramski pogled na čitav grad. Oni fizički spremniji mogu do gore i prošetati, a za sve ostale postoji bus koji vozi od marine ravno do bazilike (broj 60). Osim autobusa, Marsejem voze i tramvaji i podzemna tako da je grad odlično povezan sa svim djelovima.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

 | Autor: Kao grad na moru, Marsej ima i nekoliko vrlo popularnih plaža.  Anse des Catalans je mala plaža najbliža centru grada preko puta kojeg se nalazi i nekoliko otočića vrlo popularnih za kupanje ljeti. Najpoznatiji je Château d'If na kojem se nalazi utvrda u kojoj je prema romanu bio zatočen Grof Monte Kristo.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Ljetni roadtrip po Provansi

Provansa pripada regiji na samom jugu Francuske zvanoj Provence-Alpes-Cote d’Azur, a proteže se upravo između Azurne obale i francuskih Alpi. Ono po čemu je najpoznatija svakako su beskonačna polja lavande koja možete vidjeti ako Provansu posjetiš ljeti, mnoštvu starih dvoraca i slikovitih sela.

Možda vas zanima Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Napulj je duša Italije i dom najstarije i najbolje pizze na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Marsej je glavni grad Provanse, međutim mnogi kažu da je srce Provanse papinski grad Avignon koji se nalazi oko sat vremena vožnje sjeverozapadno od Marseilla. U Avignonu se ističe impozantna papina palaču do koje se može doći strmim stepenicama ako polaziš iz smjera mosta ili laganijom uzbrdicom ako ideš iz centra. 

Glavna atrakcija ovog grada svakako je srednjovjekovni most St Benezet (ili Pont d’Avignon) sagrađen u 12. stoljeću. Most se često urušavao kada bi rijeka poplavila stoga ga nakon velikog urušavanja u 17. stoljeću više nisu ni obnavljali te je most i dan danas nedovršen. I most i palača spadaju u UNESCO-vu svjetsku kulturalnu baštinu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

U Avignonu se tijekom ljeta održava Festival kazališta, a grad tada preplave umjetnici i zaljubljenici u umjetnost te je mjesto brojnih kazališnih, filmskih i glazbenih događanja. Uz polja lavande, još jedan razlog da Provansu posjetiš ljeti.

Južno od Avignona nalazi se Saint Rémy de Provence, jedno je od najpoznatijih sela u regiji s oko 10.000 stanovnika. Za ovo selo si možda čula kao rodno mjesto Nostradamusa, a tu se nalazi i kuća Vincenta van Gogha koji je ovdje naslikao jednu od svojih najpoznatijih slika, Starry Night. Osim samostana, grad ima prekrasnu povijesnu gradsku jezgru i drevno rimsko nalazište Glanum.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Šarmanstno Selo Lacoste još uvijek izgleda jednako kao u vrijeme kontroverznog političara, filozofa i pisca Marquis de Sadea koji je ovdje živio u 18. stoljeću. Marquisova palaču danas je u vlasništvu dizajnera Pierre Cardin koji posjeduje još 22 objekta u selu.

Vozeći se Provansom vidjet ćeš brojne znakove za vinske ceste - ipak je ovo jedna najpoznatija vinska regija za rosé vino pa preporučam provesti jedan dan u vinogradima gdje će vas se provesti kroz proizvodnju i kušanje vina -nažalost, jedna osoba će morati biti savjesni vozač.

Provansa je ogromna regija i moj savjet je da se ne ograničavate niti radite presing nekim rasporedom i mišlju da morate obići točno određene destinacije jer u kojem god mjestu ili gradiću završili, nećete pogriješiti. Ova regija je uistinu melem za sva osjetila. Prošeći poljima lavande, počasti se čuvenim provanskim vinima i sirevima, i uživaj u šarmantnosti malih mjesta.

ŠTO NE SMIJEŠ PROPUSTITI: 

Ako i ti voliš u novoj zemlji/gradu probati njihovo tradicionalno jelo, u Marseilleu moraš probati tradicionalnu riblju juhu Bouillabaise. Juha je to od raznih morskih plodova s krumpirom, lukom, pomidorom, vinom i (navodno) konjakom, a sve je začinjeno raznovrsnim provansalskim začinima.  

Ovaj tradicionalni provansalski riblji paprikaš nastao je u 18. stoljeću kada su ga prvi skuhali ribari iz Marseljeze, koji su ga pripremali od ostataka svakodnevnog ulova, koristeći ono što su imali u svojim mrežama.

S vremenom se bouillabaisse razvio u jedno od najluksuznijih morskih jela na svijetu: nalazi se u svakom otmjenom restoranu u  Marseilleu gdje može koštati i do 200 eura. Iako ćeš ga moći naći i za 20 eura u nekim restoranima, lokalci će ti reći kako se sve ispod 50 eura smatra se običnom ribljom juhom. Ono što bouillabaisseu daje jedinstven okus i visoku cijenu je crvena škarpina – poznata na francuskom kao rascasse ili scorpion de mer – vrsta otrovne kamene ribe koja se nalazi samo u Mediteranu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

NEMOJ DA TE IZNENADI:

Ako ne vidiš polja lavande. jedino ako posjetiš Provansu od sredine lipnja do sredine srpnja kada je lavanda u svom punom cvatu imat ćeš prilike za dobro poznatom razglednicom iz Provanse. Ja sam bila krajem kolovoza i početkom rujna i tad je već to sve puno manje impresivno izgledalo. Iz tog razloga najljepše je, ukoliko je moguće, Provansu posjetiti upravo sada. Iz Hrvatske za Marsej možeš letjeti Ryanairom iz Zadra i karte sada su oko 15 eura!

DOBRO JE ZNATI:

Putovati Provanskom najbolje je autom. Busevi postoje, no s njima nekad nećeš moći do onih skrivenih malih sela u kojima je upravo ljepota čitave Provanse. Francuske autoceste su pregledne i lake za vožnju, no ako želiš iskusiti pravi jug Francuske, savjetujem da autocestom putuješ samo kada je nužno te da se što više držiš lokalnih cesti.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0