Life&style

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Irska - savršena zemlja za road trip koja pruža puno više od Dublina

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznikom Ryanairom i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • U današnjoj reportaži pišemo o Irskoj i donosimo ti jedan prijedlog kružnog putovanja od Dublina, prema Corku, do Galawaya - uz zaustavljanje na jednoj od najljepših turističkih atrakcija na svijetu

„Leprekoni, dvorci, sreća i smijeh. Uspavanke, snovi i ljubav zauvijek. Pjesme uz gajde i bubnjeve. Tisuću dobrodošlica kad bilo tko dođe“ - irska je poslovica koja za mene najbolje opisuje esenciju Irske - zemlje u koju sam se zaljubila na prvi pogled prije nekih desetak godina. U međuvremenu, Irska je postala zemlja u koju brojni Hrvati odlaze u potragu za nekim boljim životom. No, i dalje, ovo je prekrasna turistička destinacija koju svakako vrijedi posjetiti, a to nam je uz niskobudžetne letove za Dublin lakše nego ikada. 

Dublin - najzeleniji grad na svijetu

Iako je glavni povod našeg putovanja u Irsku bila priroda, točnije prekrasni Cliffs of Moher, nikako nismo htjele preskočiti Dublin - irsku prijestolnicu. Kako je ovo grad u koji ćeš i letjeti, svakako iskoristi priliku i provedi u njemu jedan ili nekoliko dana - ovisno koliko imaš vremena. Tek kada sam došla u Dublin shvatila sam da je i on sam više nego dobar razlog za posjetu ovoj zelenoj otočnoj državi. 

Ono što nas je u Irsku najviše vuklo - njene površine u 50 nijansi zelene i dvorci koje viđaš u brojnim filmovima i serijama, našle smo već po dolasku u glavni grad. Nije čudo da je Dublin ocijenjen jednim od najzelenijih gradova na planeti zahvaljujući hektarima parkova u samom središtu grada. Dublinov Park Phoenix je najveći europski gradski park, a kažu da je veći od svih parkova u Londonu zajedno te gotovo 2 puta veći od Central parka u New Yorku! Samo u ovom parku provele smo čitavo popodne - šetajući, piknikirajući i razgledavajući najstariji zološki vrt u Europi.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Wellingtonov spomenik u parku Phoenix poznat je kao najviši trostrani obelisk na svijetu, visok 53 m

Irska je dom preko 30.000 dvoraca

Druga stvar na listi bila je razgledati što više dvoraca. Kako je otok dugo kroz povijest bio dom mnogih kultura i naroda, zahvaljujući invaziji i okupaciji, svaka od tih različitih kultura donijela je svoj vlastiti stil gradnje, ostavljajući trajne tragove na irskom krajoliku i tisuće dvoraca posvuda u Irskoj. Procjenjuje se da u Irskoj postoji oko 30.000 dvoraca (uključujući ruševine) što za ovako malu zemlju zvuči strašno puno. Pa zar je ovdje svaka obitelj imala svoj dvorac, pitala sam se? Samo u Dublinu posjetile smo njih 7 iako ih je daleko više. Sjećam se, počela sam paničariti - 7 planiranih dana u ovoj zemlji nam je kratko, prekratko!

Da mi je biti student u Dublinu...

Uz dvorce na svakom koraku, nije ni čudo da i Sveučilište izgleda poput jednog. Trinity College je najstarije irsko sveučilište koje je osnovala kraljica Elizabeta davne 1592. godine, a danas i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Dublinu. Hodajući kampusom razmišljala sam o tome kako bi romantično bilo studirati u tim impresivnim, povijesnim zgradama. A ono što me najviše oduševilo je ogromna sveučilišna knjižnica koja izgleda poput knjižnice u Hogwartsu i u kojoj se nalazi preko 200.000 knjiga.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Posjeti Temple bar i iskusi irsku pub kulturu 

Kako se zove irski pub u Irskoj? Pub! Irska pub kultura jedinstvena je u svijetu i ulaskom u svaki pub osjećaš se kao da si ušla u neko sretno mjesto puno prijatelja, dobre glazbe i Guinnesa. Mislim da bih mogla satima sjediti sama u pubu i slušati lokalce kako na svome snažnom irskom naglasku komentiraju utakmicu i naručuju 'one more pint'. 

Naš smo pub crawling po Dublinu započele s posjetom najpoznatijem od svih - Temple baru. Iako je u 18. st. ovo bilo glavno mjesto za ludi noćni provod, u Temple baru danas ćeš teško naći nekog lokalca jer je pub postao turistička atrakcija, što znači i - znatno skuplji od ostalih. No, neka te to ne odbije na prvu - ovo je ipak kultno mjesto i svakako je zanimljivo za posjetiti i vidjeti (tko voli i degustirati) najveću irsku kolekciju whiskeya - ima ih preko 400! 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Cijela ova četvrt zove se Temple bar i poznata je kao kulturna četvrt Dublina u kojoj se nalaze brojni umjetnici i kreativci, restorani i pubovi  No, kako se svuda volim malo maknuti od žiže i turista i doživjeti grad iz perspektive lokalca, brzo smo napustile Temple i krenule u potragu za onim što je danas autentičan irski pub u Dublinu. 

Nismo dugo morale tražiti jer takvih ima na svakom koraku, no meni je u sjećanju ostao O’Donoghue’s - mali pub s karakterom i sjajnim pivskim vrtom, muzikom uživo i baš onakvom veselom, lokalnom atmosferom kakvu smo tražile.

Irska u tri točke: Kilkenny - Cork - Galway

Nakon 2 dana u Dublinu, jedva smo čekale istražiti ostatak Irske! Odlučile smo se za kružno proputovanje na kojem ćemo napraviti nekoliko stajanja. Od Dublina smo krenule južno prema Kilkennyu, pa u Cork i zatim se zaputile na zapadnu obalu s ciljem posjetiti irsko čudo prirode, nevjerojatne klifove poznate kao Cliffs of Moher, i zaključiti ovu irsku priču s veselim Galwayem.

Srednjovjekovni Kilkenny

Od svih malih gradića koje sam vidjela po svijetu, zaljubila sam se u mnoge, ali: Hum u Hrvatskoj, Brugges u Belgiji i Kilkenny u Irskoj su zasigurno u top 3. U Kilkennyu smo stale prvenstveno zato jer je bio taman na pola puta između Dublina i Corka pa se učinio kao dobro mjesto za provesti popodne i prepoloviti naš put. Međutim, vrlo brzo smo shvatile da je ovaj gradić jedno on šarmantnijih mjesta koje smo vidjele. Naravno, i ovdje ima dvoraca, no čitav grad ima srednjovjekovan izgled i vibru baš kao da si se vratio daleko u povijest. Čak je i moda zaglavila negdje u dubokoj prošlosti...

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Povijest grada datira iz 6. stoljeća, a prošlost grada itekako je vidljiva u brojnim građevinama iz tog vremena, od kojih su najpoznatiji dvorac Kilkenny i katedrala St Canice. Druga stvar koja Kilkenny čini posebnim su gradske šarene kuće koje ovaj gradić čine jednim od najljepših mjesta u Irskoj. Posljednje, ali ne i najmanje važno, Kilkenny je poznat po umjetnosti i kulturi. Od glazbe do dizajna i kazališta, Kilkenny je domaćin mnogih festivala i događaja koji ga čine jedinstvenim kulturnim središtem u Irskoj, unatoč njegovoj maloj veličini.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Najljepši dvorac našli smo kraj Corka!

Nakon Kilkennyija zaputili smo se prema Corku. Grad na jugu zemlje poznat je i kao 'mali Dublin'. Atmosferom jako podsjeća na njega, no zbog svoje veličine još je nekako šarmantniji. U blizini Corka vidjele smo i najzanimljiviji dvorac na ovome proputovanju (a konkurencija nije mala) - dvorac Blarney. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Iako je u ruševnom stanju (kao i većina dvoraca u Irskoj), radi se o impresivnom zdanju okruženom prekrasnim vrtovima, riječicama i zelenilom. Dvorac je najpoznatiji po kuli na čijem se vrhu nalazi famozni kamen Blarney. Već nekoliko stotina godina posjetitelji dolaze u ovaj dvorac poljubiti kamen koji se nalazi na vrhu kule. Legenda kaže da onaj tko ga poljubi će biti podaren vječnom elokvencijom! Riječ blarney sinonim je za slatkorječiv govor ili kazivanje drskih laži, uz korištenje humora i šarma. 

Do danas su kamen poljubili milijuni ljudi, što iz nade da će i sami dobiti dar govorništva, što iz čiste zabave. No, poljubiti kamen koji se nalazi na vrhu kule nije jednostavno jer trebaš leći na leđa i glavu približiti kamenu dok ti glava i ramena vise u zraku, 30-ak metara od tla. Za vrijeme svega toga pridržava te osoba kojoj je posao upravo to - pomoći ljudima da poljube ovaj kamen.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Dobrodošli u najzabavniji grad u Irskoj - Galway

Galway je bila naša posljednja stanica u Irskoj, prije nego smo se vratile na aerodrom u Dublin. Već prepune dojmova, nismo mislile da uopće postoji prostor da nas još nešto toliko oduševi. Prevarile smo se. U Dublinu smo se zabavile po pubovima, međutim Galway diže kulturu pubova na neki viši nivo. Ovo je grad poznat  po glazbi, umjetnosti, hrani i festivalima - ukratko grad stvoren da zadovolji sve naše hedonističke potrebe. Saznale smo da se u Galwayu godišnje u prosjeku održi 120 festivala! Što znači da je svaki treći dan u gradu neka veća fešta. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Na žalost, naše se vrijeme bližilo kraju i u Galwayu smo stigle provesti tek jednu noć. Bila je to noć puna glazbe i komedije, savršen način za zaključiti ovu irsku priču.  Sasvim slučajno, zalutale smo u jedan pub u kojemu je bila noć stand up komedije - nešto što u Irskoj svakako trebaš iskusiti! Irci su izuzetno duhoviti ljudi kojima je humor gotovo ugrađen u DNK, a vibrantni Galway je pun mjesta gdje se možeš dobro nasmijati.

ŠTO NE SMIJEŠ PROPUSTITI:

Čudo prirode - Cliffs of Moher

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Nakon Corka zaputile smo se na zapadnu obalu Irske vidjeti ono čemu smo se čitavo vrijeme veselile - njevjerojatne klifove koji se izdižu na 200 metara iznad Atlantskog oceana. Teško je pronaći riječi kojima bi se opisala veličanstvenost ove litice. Cliffs of Moher je jedna od najposjećenijih prirodnih atrkcija u svijetu, a litice godišnje posjeti skoro milijun ljudi. Protežu se osam kilometara duž Atlantskog oceana, a visoke su oko 214 metara. Dok šetaš klifovima ne možeš, a da ne osjećaš ogromno divljenje i strahopoštovanje prema prirodi. Na samom rubu čuješ buku silovitih oceanskih valova koji se razbijaju o liticu. 

Irski klifovi smatraju se među dvanaest najopasnijih turističkih hot spotova pa se možda nije baš preporučljivo ovako glupirati. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Ove litice pojavile su se u brojnim filmovima i serijama, a važnu ulogu su imale i u šestom filmu o Harryju Potteru -kada se Harry pridruži profesoru Dumbledoreu u potrazi za trećim horkruksom potrebnim da uništi Lorda Voldemorta. Njih dvoje stoje na strmoj, kosoj stijeni, a valovi se razbijaju i kovitlaju oko njih. Okreću se prema impozantnom zidu litica sa špiljom u središtu - ltice su Moherske, a stijena je Lemon Rock.

NEMOJ DA TE IZNENADI:

Vrijeme. Ni jedna aplikacija na tvom smartphoneu u Irskoj neće biti toliko pametna da bi točno predvidjela vremenske prilike. U jednom danu može se izmijeniti ne čak nekoliko vremenskih pogoda i nepogoda, nego i godišnjih doba. Mi smo putovale u 4. mjesecu i bilo je relativno toplo, no kroz dan bi se izmijenjivale kiša, sunce i vjetar kao da ti priroda želi pokazati sve vremenske uvjete koji postoje. Ne zaboravi kišobran, ali i slojevitu odjeću.

DOBRO JE ZNATI:

Irska je prekrasna zemlja prepuna 'hidden gemsa' koji će te iznenaditi na svakome koraku. Upravo zato mislim da je najljepše posjetiti ovu zemlju autom kroz jedan ovakav ili sličan road trip. Rentati auto možeš već na aerodromu u Dublinu i tamo ga ostaviti po povratku. Iako ovakvo kružno putovanje možeš napraviti i autobusom jer su gradovi dobro povezani, automobil ipak dozvoljava određenu fleksibilnost i s vremenom i s mjestima na kojima ćeš stajati po putu. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0