Life&style

(Pre)gledaj svoju kožu – Philips Lumea i samopregled kože

Što vidiš kada pogledaš svoju kožu? Pobrini se da vidiš i ljepotu i zdravlje! 

Pripremamo se za sve više sunčanih i toplih dana kada će naša koža biti izložena zrakama sunca. Iako u tome uživamo, moramo imati na umu i drugu stranu medalje. Poznato je da je ultraljubičasto (UV) zračenje sunčeve svjetlosti jedan od rizičnih čimbenika za zloćudni tumor kože – melanom. 

Svibanj je mjesec podizanja svijesti i borbe protiv malignog melanoma kože. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je incidencija melanoma prosječno porasla za 3,5 % godišnje. Napravi samopregled svoje kože – barem jednom mjesečno! Rano i pravovremeno otkrivanje melanoma ključno je za efikasno liječenje. Uz samopregled bitna je i redovita kontrola stručne osobe, dermatologa. 

Gledaj i pregledaj

Razne promjene i izrasline na koži mogu biti jedni od prvih znakova melanoma zbog čega je iznimno bitno (pre)gledati svoju kožu. Oči su naši pomagači u borbi protiv melanoma! 
Samopregledom osoba može bolje uočiti promjene koje bi mogle ukazivati na zloćudnu preobrazbu madeža. Obrati pažnju na oblik, rubove, boju, veličinu i eventualne promjene madeža.

Obavi ABCDE pregled: 

A (asymmetry) – asimetričan oblik
B (border) – nejasno definirani rubovi
C (color) – nejednolika obojenost
D (diameter) – promjer 
E (evolution) – promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

Zapamti, melanom je vidljiv – (pre)gledaj svoju kožu! 

 | Autor: Philips Lumea Philips Lumea

Spoji Philips Lumeu i samopregled

Ono što može dodatno doprinijeti tvojoj koži je činjenica da tijekom tretmana Philips Lumeom možeš obaviti i samopregled jednog dijela tvoje kože. Kroz tretmane te može voditi i Lumea aplikacija koja  podsjeća kada je vrijeme za idući tretman. 

Tretman se obavlja na način da se uređajem klizi po području kože koje se tretira, pritišćući gumb za svjetlosni impuls. Bitno je dodatno zaštititi kožu tako da se madeži izbjegavaju ili prekriju bijelom olovkom kako ne bi privlačili svjetlosne impulse. Lumea ima 450 000 bljeskova, razvijena je u suradnji s dermatolozima, a korištenje je bezbolno i sigurno. Možeš uživati bezbrižno bez dlačica  - s četiri posebno dizajnirana nastavka koji savršeno odgovaraju svakoj oblini tijela.

 | Autor: Philips Lumea Philips Lumea
 
Priroda tretmana Lumeom pruža ti priliku da dodatno samostalno pregledaš svaki centimetar kože koju tretiraš, ali ne zaboravi i na ostatak kože na tijelu gdje se mogu pojaviti nepravilnosti i promjene. Osim toga, prvih pet tretmana potrebno je odraditi u razmaku od po dva tjedna, a nakon toga slijedi tretman svaka 4 tjedna. Ukratko, i samopregled možeš obaviti barem jednom mjesečno.  

Uz podršku prekrasne Pamele Perkić, Philips u svibnju, mjesecu borbe protiv melanoma želi naglašeno progovoriti o važnosti samopregleda kože s ciljem ranijeg otkrivanja malignog melanoma kože. Nemoj čekati da bude prekasno i (pre)gledaj svoju kožu! 

Photo: Philips Lumea