Life&style 14. studenoga 2020.

Pranje prozora zimi: s ovim trikovima će to biti jednostavno i brzo

Shutterstock/Getty.
  • Nitko baš ne voli prati prozore, ili?
  • Zapravo, pranje prozora zimi još nam je mrskije nego ljeti 
  • Međutim, s ovih nekoliko savjeta će prozori zasjati i zimi – bez prevelike muke i truda 

Neki to primijete prije božićnih posjeta, a drugi prije novogodišnje proslave, a neki tek nakon novogodišnje proslave kad je zrak prljav nakon vatrometa, a zimsko vrijeme pokaže svoje najgore lice – naravno, jedno je rješenje: treba oprati prozore! 

Ali, prati prozore po zimi? Isplati li se to uopće? I na što treba pripaziti? 

Ptičji izmet može izgristi prozore

Baš zimi, kad smo puno vremena kod kuće, želimo se dobro osjećati u svoja četiri zida. U to spada i čisti stan – plus jasan pogled prema van. Čađu, prašinu i slične stvari možemo lako počistiti. A prozore? 

Osim posjetitelja, i prozori će ti biti zahvalni: naime, ako ništa drugo, ptičji izmet na prozorima ne izgleda lijepo, a može čak i izgristi okvir prozora. 

Možda vas zanima... Odsad nemoj više bacati iscijeđeni limun – otkrit ćemo ti kako ćeš ga iskoristiti Rubrika Life&style Life&style

Savjeti za čišćenje prozora po zimi 

Kod pranja prozora zimi treba osobito paziti na sljedeće stvari: 

• Ako je temperatura u minusu, peri prozor samo iznutra! Naime, voda će se brzo ohladiti te se može i zalediti na staklu. 

• Ako ipak pereš izvana: koristi gumene rukavice! Dodatno će te štititi od hladnoće. 

• Slijedi pravilo „od čišćeg prema prljavijem“: prvo operi unutarnji okvir, a onda vanjski. Zamijeni (mlaku!) vodu. Potom operi prvo unutarnja stakla, a zatim vanjska. 

• Prozor (osobito okvir) mora biti temeljito posušen (čak bi bilo dobro premazati nekim zaštitnim gelom). 

Zaštiti biljke i životinje od hladnoće

Hoćeš li pri čišćenju koristiti krpe, spužve, ljestve, novinski papir, krpu od mikrovlakna ili pamuka, to prepuštamo tebi. Naravno, na jedno treba misliti: brisač prozora. S pomoću brisača ćeš jednostavno i brzo maknuti vodu sa stakla, što će spriječiti prugice i trakice po staklu. 

I za kraj imaj na umu da se toplo odjeneš za vrijeme pranja prozora. Plus: makni biljke sa prozora te zajedno s kućnim ljubimcima preseli u toplu prostoriju. 

Možda vas zanima... Brzi savjeti za čišćenje i pospremanje stana za sve one kojima je to mrska zadaća Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0