Zbog okusa i zdravih svojstava u njima su uživali Egipćani, Grci i Rimljani, koji su ih sušili da bi ih imali i tijekom zime
Pripremaju se pržene, kuhane u vodi ili na pari, a najčešće se jedu pečene na žaru te u juhama. Donosimo vam recepte za fina jela sa šparogama:
Palačinke sa šparogama i gljivama
Sastojci: 1 jaje, 1/4 l mlijeka ili mineralne, 130 g brašna, sol, ulje za prženje, 150 g zelenih šparoga, 1 ljutika, 100 g svježega kozjeg sira, 100 g jablanovača, 100 g smeđih šampinjona, 3 grančice majčine dušice, sol, papar
Priprema: Umutite jaje, mlijeko ili mineralnu vodu i brašno s prstohvatom soli. Neka smjesa malo odstoji pa ispecite palačinke. Prelomite šparoge na mjestu gdje puknu i kuhajte na pari nekoliko minuta, dok ne omekšaju, ali moraju ostati hrskave. Na ljutici pirjajte jablanovače i smeđe šampinjone narezane na ploške dok ne omekšaju. Pomiješajte pirjane gljive, šparoge i namrvljeni kozji sir. Posolite povrće, popaprite i nakapajte maslinovim uljem. Na svaku palačinku stavite dvije žlice gljiva i šparoga te lagano preklopite palačinku pa poslužite.
Popečci sa šparogama i pireom od artičoka
Sastojci: 100 g cvjetače, 1 veća mrkva, ljutika, 2 grančice peršina, 1 jaje, 1 žlica brašna, sol, papar, 200 g šparoga, 1 šalica narezanih kuhanih srca artičoke, 1/2 šalice maslinova ulja, 1/2 čili papričice, sol, 2 žlice limunova soka
Priprema: Cvjetaču i mrkvu skuhajte te zgnječite. Primiješajte sitno nasjeckane ljutiku i peršin, sol, papar, brašno i umućeno jaje. Dobro promiješajte, uzmite žlicu po žlicu smjese i pecite na tavi s malo ulja. Stavite srca artičoke u lonac srednje veličine s vodom i maslinovim uljem. Dodajte čili i sol, poklopite i kuhajte dok ne omekšaju. Ulijte smjesu u blender i miješajte dok ne postane glatka. Dodajte limunov sok i pustite da se pire u posudi ohladi iznad leda. Šparoge prelomite tamo gdje puknu i skuhajte ih na pari te nakapajte s malo limunova soka i maslinova ulja. Na tanjur stavite nekoliko žlica pirea od artičoka, preko njega položite svežnjić šparoga, a pokraj dva popečka.
Lažne pizze sa šparogama
Sastojci: 2 male glavice luka, 1 žlica maslinova ulja, 1 žlica maslaca, 200 g šparoga, 3 žlice vlasca, 100 g pršuta, 1/3 šalice blagoga svježega kozjeg sira, paket lisnatog tijesta, nekoliko grančica svježe majčine dušice
Priprema: U tavi pirjajte na maslinovu ulju i maslacu tanke ploške luka, posolite i popaprite. Kad postane staklast, maknite s vatre. Narežite šparoge na dva centimetra duge štapiće i kuhajte u slanoj vodi nekoliko minuta. Ocijedite ih i odmah stavite u ledenu vodu pa ocijedite. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Narežite lisnato tijesto na kvadrate pet s pet centimetra, kojima zavrnete rubove prema unutra. Na svaki komad tijesta stavite malo pirjanog luka. Preko njega namrvite sir i poslažite šparoge. Pecite 15-20 minuta. Kad izvadite kvadratiće, na svaki stavite tuljac pršuta i grančicu majčine dušice.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.