Life&style

"Povećala sam grudi i to mi je najbolja odluka u životu"

Prije deset godina sa svojom najboljom prijateljicom prošla sam njezinu estetsku operaciju nosa. T. mi je oduvijek bila lijepa pa nisam shvaćala zašto sve to prolazi i bilo mi je užasno žao vidjeti je kako se muči u postoperativnim bolovima. Ipak, kada sam shvatila koliko je sretna sa svojim novim licem prihvatila sam u potpunosti njezinu odluku i promjenu. Danas, deset godina kasnije moja druga frendica odlučila je povećati grudi. Pričam vam njezinu priču... Ines je 30- godišnjakinja iz Zagreba i objasnila nam zašto su za nju grudi puno više od fizičkog obilježja žene. Što je prošla prije operacije, tijekom zahvata i kada je vidjela rezultate?

Prva stvar koju mi je Ines rekla kad sam je pitala zašto je povećala grudi ujedno se pretvorila i u onu glavnu tezu teme jer "ne, nije sve samo stvar fizičkog izgleda i nije samo zato što dobro izgledaju - povećala sam grudi zbog problema sa samopouzdanjem i velikih kompleksa vezanih uz tijelo". 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Većina žena se kad-tad u životu nađe gola pred ogledalom i u dubokoj raspravi sama sa sobom o sebi i svojim cicama. I o tome koliko bi htjela da su veće, manje, čvršće, više, bolje, zategnutije.. .Ako nisi među njima, iskreno ti aplaudiram i kažem: blago tebi i tvojoj samouvjerenosti i/ili tvojim genima! Ines se, kao velik broj žena koje se više ili manje ne srame to priznati, čitav život bori s kompleksima i osjećajem nezadovoljstva zbog vlastitog tijela, točnije, grudi. "Od kad znam za sebe nezadovoljna sam vlastitim grudima. Kad kažem da sam bila ravna ko daska, zaista ne pretjerujem. Problemi sa samopouzdanjem i kompleksima nisu (kako su me često znali uvjeravati da će biti) nestajali s godinama. Nikad nisam mogla odjenuti normalnu haljinu V-izreza, kupnja grudnjaka mi je bila najgora noćna mora, a o badiću da i ne govorim. Nakon godina i godina premišljanja i maštanja o povećanju grudi, u veljači 2015. godine sam se napokon ohrabrila i odlučila na operaciju. Prvi korak u mojoj pripremi bilo je - istraživanje! Ovo je ujedno i moj glavni savjet svim djevojkama koje razmišljaju o ovoj operaciji. Istraži sve opcije, informiraj se, raspitaj se oko iskustava, čitaj forume i na kraju krajeva, zakaži konzultacije u nekoliko različitih ordinacija."

Ines je na kraju odabrala liječnika koji ju je uz brojne online preporuke koje je pročitala, u principu oduševio već pri prvom susretu. "Nakon što sam čitala brojne recenzije i iskustva djevojaka na različitim portalima i forumima, zakazala sam konzultacije kod nekoliko poznatih zagrebačkih doktora. O imenima neću govoriti, ali neki itekako popularni i razvikani su me jako razočarali i nisam se osjećala sigurno u njihovim rukama. U jednoj zagrebačkoj privatnoj ordinaciji koju sam na kraju i odabrala, doktor mi se posvetio 100 posto i nakon konzultacija koje su trajale gotovo sat vremena, odmah sam znala TO JE TO!"

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Čak i ako nisi sigurna što točno hoćeš i nećeš, doktor je tu da te smiri, odgovori na sva pitanja i da zajednički odaberete najbolju opciju baš za tebe. "Ja konkretno nisam htjela prevelike grudi. Htjela sam da izgledaju najprirodnije moguće, pogotovo na mojih 160 centimetara visine... U dogovoru s doktorom, odabrala sam implantante od 335 mililitara, što je laički rečeno najveća dvojka ili najmanja trojka. One su takozvanog anatomskog oblika, odnosno oblika suze, što znači da neće onako neprirodno prkositi gravitaciji (smijeh)! Osim mojih osobnih želja i preferencija, doktor mi je na konzultacijama i sam predložio idealnu veličinu i to prema rastezljivosti moje kože. Kako to zna? Nategne bradavicu maksimalno moguće i procijeni koliki implantant će tvoja koža podnijeti."

Osim same odluke, ono što muči većinu žena upravo je proces cijele operacije i oporavak koji slijedi. Ines nam je detaljno objasnila kako izgleda cijeli dan operacije i kako se prethodno pripremila na zahvat. "Nakon konzultacija te konačne odluke dobila sam termin. Prije same operacije potrebno je napraviti nekoliko pretraga i testiranja (krvne i urinarne analize te ultrazvuk dojke i EKG srca), kojim liječnik želi i mora utvrditi opće i kardijalno zdravstveno stanje.pacijenta, a na sam dan operacije dolazi se ujutro natašte. Operacija je trajala cca 45 minuta i obavljena je pod općom anestezijom. Bila sam uspavana i tog se dijela uopće ne sjećam. Kasnije mi je doktor rekao da sam spavala jedno 4-5 sati."

"Nikad neću zaboraviti osjećaj sreće koji me preplavio kad sam se probudila. Zavirila sam pod plahtu i pomislila imam cice! Ženama koje ne razumiju o čemu govorim nema smisla ni objašnjavati, jer me nikad neće shvatiti. Kad se godinama boriš s kompleksima i u pojedinim trenucima ne osjećaš kao žena jer si zakinuta za ovaj prekrasni dio našeg tijela, možda nekome zvuči glupo, ali da - moje grudi su me od prve sekunde jako usrećile. Ovo je za mene bila velika osobna pobjeda i stvar koja mi je promijenila svijest o vlastitom tijelu, samopouzdanju i na kraju svega - preokrenula život!"

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Kako je i sama Ines rekla, povećanje grudi je ozbiljna operacija u koju moraš biti sto posto sigurna i svjesna svoje odluke. Grudi je operirala u 30-oj godini, za nju je to bio veliki potez iza kojeg su stajale godine i godine razmišljanja, prema tome nikako ne sugeriramo da je baš svaka žena kandidat za operaciju povećanja grudi. S druge stane, moraš biti svjesna da je i opravak dug put koji je dosta individualan za svaku od nas. 

"Nekoliko sati nakon buđenja iz anestezije, doktor je napravio mali test da vidi mogu li sama do wc-a, hvata li me vrtoglavica i slično pa me otpustio doma jer je procijenio da sam spremna. Neću vas lagati, prvih nekoliko sati traje ono blaženo stanje jer si još uvijek pod teškim lijekovima, a onog trenutka kad prestanu djelovati, počinje bol. Možda neobično, ali osim pritiska u prsima, koji je apsolutno normalan nakon takve operacije, moram priznati da ostale bolove i poteškoće nikad nisam imala. Nisam osjećala bolove oko šavova, na koži, a ni prsnog koša. Štoviše, bolove sam jedino osjećala u leđima. zbog toga mi je prvih nekoliko dana bilo jako teško hodati i općenito stajati na nogama. Svakako predlažem da uz vas prvih nekoliko dana bude koji član obitelj kao pomoć pri kretanju, odlasku na WC ili odijevanju."

 | Autor: Instagram Instagram

Iskreno, ovo nije prvi put da slušam o operaciji grudi, ali ovo je prvi put da čujem ovako pozitivno iskustvo s oporavkom. Na sva moja pitanja o oporavku i danima/mjesecima nakon operacije, Ines je imala gotovo nevjerojatne odgovore. "Rekla bih da oporavak sve skupa traje dva mjeseca, iako sam se već nakon 30 dana vratila svim svojim aktivnostima i normalnom životu kao i prije zahvata. Nakon operacije dobila sam specijalni anatomski grudnjak koji sam morala nositi 4 tjedna, a ni sljedećih mjesec dana nije preporučljivo nositi grudnjak sa žicama. Zbog šavova, naravno. Kad smo kod šavova, meni su implantanti ugrađeni s donje strane grudi tako da se ožiljak danas primijeti jedino ako vam ga sama pokažem. Također, nisam nikad vadila konce, zato što su na meni korišteni oni samorazgradivi koji sami otpadaju kroz mjesec-dva. Tri najčešća pitanja koja dobivam vezana uz operaciju su: a) kako ćeš dojiti?, b) kad si počela vježbati? i c) možeš li spavati na trbuhu? - pa ću odgovoriti na sva tri odmah. Doji se najnormalnije jer se implantant ugrađuje ispod mišića prema tome uopće ne smeta mliječnim žlijezdama niti ih se pri operaciji oštećuje. Vježbati sam mogla već nakon 4 tjedna, doduše, puno opreznije i sporije nego prije, čisto zbog osobnog straha i lagane pa što ako ih oštetim nelagodeI za kraj, priznajem, spavanje na trbuhu sam dugo izbjegavala, a čak i dan danas (nakon godinu i pol dana) pri ležanju na plaži osjećam da je u meni "strano tijelo". To je istovremeno i jedini takav moment jer nikad nakon operacije nisam osjetila da moje grudi "nisu moje". U sljedećih godinu dana od operacije išla sam na preglede svaka četiri mjeseca kako bi doktor bio siguran da oporavak ide u dobrom smjeru, a već u prvih šest mjeseci grudi su se potpuno spustile u poziciju na kojoj su i danas." 

 | Autor: Promo Promo Kako se grudi mijenjaju tijekom 8 godina

Bez brige, naravno da sam iz prve ruke pitala koliko ovakva operacija košta i kako je Ines danas zadovoljna s grudima. "Operacija sve skupa košta 30.000 kuna. Točnije 27.000 kuna su implantanti, ali toj cijeni sam sad pridodala troškove konzultacija, anestezije, lijekova, boravka u samoj klinici te svih drugih popratnih pregleda koje sam obavljala. Također, na implantante se dobiva doživotna garancija što znači da sve eventualne nezgode ili probleme koji mi se dogode, klinika pokriva i popravlja." Na moje klasično može li im se nešto dogoditi dok letiš? pitanje (za koje krivim glupe serije) Ines se dobro nasmijala, a bez obzira na to što se Ines srećom može pohvaliti s nevjerojatno pozitivnim iskustvom, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da svaka djevojka bude sigurna u to što radi. Ovo je samo tvoja odluka. Nikad nemoj dozvoliti drugima da na ovaj ili onaj način utječu na tvoj stav, mišljenje i percepciju o tebi samoj. Tvoje tijelo je tvoj hram, tako ga i tretiraj!

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0