Life&style

Posjetite izložbu Biljane Gaurine

Izložba fotografija Biljane Gaurine, nazvana 'Skale' otvorena je u srijedu 23. listopada u Dioklecijanovim podrumima u Splitu. Riječ je o 30 novih fotografija ove sinjske autorice koje su nastale prošlog ljeta na brojnim, kako Gaurina kaže, “điravanjima automobilom okolo”, a to “okolo” je Sinj, Trilj, Čiovo, Split, Kaštela, Trogir i slične destinacije u kojima su ljudi, čini se, skloni projektiranju stepenica koje ne vode nikamo.

 | Autor: Biljana Gaurina Biljana Gaurina

Istina, ove su slike različite i od njezinih dosadašnjih motiva, najčešće portreta, donekle su i šaljive, kičaste, a neke i tužne. Biljanu je uvijek fascinirala ljudska glupost, a gradnja stepenica koje doista ničemu ne služe niti “figuraju” činila joj se poprilično fascinantnom i poslužila kao izvrsna inspiracija.

 | Autor: Biljana Gaurina Biljana Gaurina

“Biljana Gaurina ovom se izložbom još jednom vratila na poznati teren zavičaja i još jednom pogodila fokusirajući se na nešto što je zanemareno i neviđeno, a što o Dalmatinskoj zagori ipak istinitije svjedoči od poznatih folklornih motiva. Devet od deset fotografa, znate i sami, u Dalmatinskoj zagori obično će u objektiv hvatati kamene kućice, premda ni jedna od tih ljupkih potleušica nije mlađa od stoljeća'', zapisao je Ante Tomić ususret Biljaninoj izložbi.

 | Autor: Biljana Gaurina Biljana Gaurina

Gaurina je među rijetkima shvatila kako su naša stvarnost i sve naše nade i ufanja u betonu. Naliveni u jedno jutro u seoskoj radnoj akciji, uz solidarno lopatanje susjeda i rođaka, tu su jednom započeti nekakvi životi koji se nisu dogodili. Dokumentirajući ta iznevjerena očekivanja, budućnost koja nas je izdala, mlada sinjska fotografkinja završila je još jedno poglavlje kronike kraja gdje nikad, ni u prošlosti, a ni danas, nije bilo lako”, zaključio je Tomić.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Photo: Biljana Gaurina

Komentari 0