Lifestyle Gastro 33 prikaza 19. ožujka 2017.

Posebniji od pite, hrskaviji od svake torte: Morate voljeti tart

Stock Food.

Francuske otvorene pite toliko su postale i dijelom našeg jelovnika da više gotovo nema proslave bez tarta.

Tart će obožavati sladokusci, ali i ljubitelji slanih jela. Svaki put mogu biti drukčiji jer podjednako vole voćne, povrtne i sirne nadjeve. Donosimo ukusne recepte:

Tart s lososom i povrćem 

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta, 1 patlidžan, 1 tikvica, sol, 1 paprika, 100 g dimljenog lososa, 2 češnja češnjaka, 1 i 3/4 šalice ricotte, 7/8 šalice vrhnja, 4 jaja, 1 šalica parmezana, 1 žličica origana, crni papar, 3 žlice maslinova ulja, 1 žlica balzamičnog octa, 100 g mladog špinata, šaka potočarke, 3 grančice majčine dušice, 1/3 šalice fete
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i premažite maslacem pravokutni kalup za tart. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na veličinu posude i obložite kalup njime. Nabockajte tijesto vilicom. Patlidžan i tikvicu narežite na ploške, posolite i ostavite deset minuta da puste vodu, a zatim ih osušite. Narežite papriku na kolutove te posložite po tijestu s patlidžanom i tikvicama. Posložite kriške dimljenog lososa po vrhu. Pomiješajte usitnjeni češnjak s prstohvatom soli u zdjeli i dodajte ricottu, vrhnje, jaja i parmezan pa dobro promiješajte. Dodajte origano te začinite solju i paprom. Prelijte preko tarta i pecite u pećnici 40-50 minuta do zlatno-smeđe boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Umutite ekstradjevičansko maslinovo ulje i ocat te poslužite u maloj zdjeli. Po vrhu tarta rasporedite špinat i potočarku pa pospite natrganom majčinom dušicom i fetom.

Slasni tart s jabukama i kremom royal

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 1 paket gotovoga prhkog tijesta, 3 jabuke, 2 jaja, 2 vanilin šećera, 100 g šećera u prahu, 2 dl vrhnja za kuhanje, 1 žlica tamnog ruma, 2 dl vrhnja za šlag, maslac
Priprema: Kalup za tart i pite premažite maslacem ili stavite papir za pečenje te ga obložite prhkim tijestom. Nabodite ga vilicom na nekoliko mjesta da vam se ne napuhne pri pečenju. Jabuke operite, ogulite i očistite od koštica. Svaku narežite na tanke ploške. Umutite jaja sa šećerom u prahu, dodajte vrhnje za kuhanje, rum i vrećicu vanilin šećera te prelijte preko tijesta. Po kremi poslažite ploške jabuka i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva pa pecite 30-ak minuta, dok se krema ne zgusne, a tijesto ne porumeni. Izvadite tart i pustite da se ohladi.

Tart s rabarbarom i sladoledom pistacija

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 170 g maslaca, 250 g brašna, 1/2 žličice šećera, 1 i 1/2 žličica jabučnog octa, 1 jaje, 6 stabljika rabarbare, 75 g šećera, 3 žlice brašna, sladoled od pistacija
Priprema: U posudu stavite maslac, brašno, šećer i žličicu soli te sve pomiješajte dok ne dobijete mrvice veličine graška. Prebacite u veliku posudu pa u sredini napravite rupu. U manjoj posudi umutite jaje, jabučni ocat i 80 mililitara ledene vode kako bi se sve povezalo. Hladnu smjesu s jajetom ulijte u sredinu smjese s brašnom i maslacem. Polako pomiješajte te dvije smjese. Prebacite tijesto na papir za pečenje, zamotajte i stavite da se hladi 30 minuta prije valjanja. Dok se tijesto hladi, u posudu srednje veličine pomiješajte na komadiće narezanu rabarbaru, šećer i brašno. Zatim odložite. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto i njime obložite kalup za tart koji ste premazali maslacem. Po tijestu rasporedite rabarbaru i pecite u vrućoj pećnici na 210 Celzijevih stupnjeva 25-35 minuta ili dok šećer i sokovi u sredini tarta ne počnu ključati. Izvadite iz pećnice te prije posluživanja pustite da se ohladi. Poslužite sa žlicom sladoleda od pistacija u sredini.

Komentari 0