Life&style

Pomozite ženama i njihovoj djeci da žive život siguran od nasilja

Pružanje besplatnih usluga u Savjetovalištu i Skloništu za žene i djecu nezamislivo je bez donacija dobrih ljudi.

Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama (AŽKZ) je ženska feministička organizacija čiji se rad temelji na feminističkim principima ženske podrške i međusobne solidarnosti. Osnovana je 14.12.1990. godine kada su otvorile prvo sklonište za žene koje su preživjele muško nasilje na području bivše istočne Europe.

Misija AŽKZ-a je pružanje podrške i pomoći ženama koje su preživjele muško nasilje te osnaživanje ženskih prava i ženske pozicije u društvu.

Savjetovalište AŽKZ-a je povjerljivo mjesto za žene koje trebaju besplatnu/e: podršku, informacije, savjetovanje i upute vezano uz nasilje koje su preživjele. Nasilje protiv žena može imati različite oblike, ono može biti: fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko ili strukturalno nasilje. Broj telefona Savjetovališta je 0800 55 44, radno vrijeme - radnim danom od 10 do 17 sati, pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi. Savjetovalište pruža ženama besplatno pravno i psihološko savjetovanje.

 

 | Autor:

Sklonište AŽKZ-a je sigurno mjesto na tajnoj adresi za žene koje su preživjele muško nasilje, od strane sadašnjeg, bivšeg, bračnog, izvanbračnog ili intimnog partnera i njihovu djecu. AŽKZ besplatno pruža ženama i njihovoj djeci smještaj na sigurnoj i jedinoj tajnoj adresi u RH, koja je proglašena službenom tajnom od strane Vlade RH i Grada Zagreba. Ženama je u Skloništu također dostupno besplatno savjetovanje, psihološka podrška i psihoterapija, rad s djecom te pravno savjetovanje i besplatno pravno zastupanje na sudu.

Kampanjom STOP nasilju protiv žena AŽKZ radi na podizanju svijesti građanstva, ali i političarki/političara o problematici muškog nasilja i hitnom donošenju poboljšanih zakona u svrhu zaštite žena i djece.
Nasilje protiv žena je zbog svoje učestalosti, ozbiljnosti i opasnosti prepoznato i od UN-a i EU-a kao jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Cilj im je doći do žena koje su preživjele muško nasilje i kojima je potrebna podrška. Žele ih informirati o njihovim pravima te njima i njihovoj djeci, u slučaju potrebe, omogućiti smještaj u Skloništu AŽKZ-a ili pružiti besplatno psihološko i pravno savjetovanje.

 | Autor:

Statistika Autonomne ženske kuće Zagreb pokazuje da se čak 83% zlostavljanih žena u strahu od daljnjeg nasilja povlači u šutnju i ne prijavljuje nasilje. Neophodno je i nužno potrebno da čitava zajednica djeluje protiv ovog ozbiljnog političkog i društvenog problema.

AŽKZ svake godine ulaže velike napore kako bi prikupila potrebne donacije za pokrivanje osnovnih godišnjih troškova rada Skloništa i Savjetovališta.
Zbog pandemije COVID-19 i potresa, financiranje rada organizacije postalo je alarmantno gotovo neodrživo, a pandemija je značajno povećala rizik od nasilja nad ženama u partnerskim odnosima. Tijekom 31 godine rada AŽKZ je pružila pomoć i podršku za više od 50.000 žena i njihove djece. No, pružanje besplatnih usluga u Savjetovalištu i Skloništu za žene i djecu nezamislivo je bez donacija dobrih ljudi.

Donirati se može i direktnom uplatom na žiro račun Autonomne ženske kuće Zagreb: HR3023600001101968330 ili direktno preko web stranice www.azkz.hr, a moguće se je uključiti i u program mjesečnog prijateljstva i postati redovan donator Autonomne ženske kuće Zagreb. Neka se češće čuju izjave žena poput ove: „U skloništu sam prvi put mirno spavala“, ili njihove djece: „Otkad smo otišli od tate, mama se više smije.“ Muško nasilje protiv žena je pandemija u sjeni! Za muško nasilje nad ženama nema opravdanja! Muško nasilje nad ženama je zločin!

Photo: None