Life&style 13. studenoga 2015.

Počinje tjedan Izraela

Od 19. do 29. studenoga, sedamnaestu godinu zaredom, Židovska općina Zagreb organizira ovu kulturnu manifestaciju s ciljem približavanja židovske i izraelske kulture široj publici. Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodnu najavu odnosno rezervaciju. Više o načinu rezervacije i informacije o programu možete pronaći na službenoj stranici Tjedna Izraela (www.tjedan-izraela.org).

Gliptoteka HAZU, Narodni dom (Ilirska dvorana), Muzej za umjetnost i obrt, Auditorij ŽOZ, Hrvatski glazbeni zavod i Teatar Exit ugostit će eminentne umjetnike i izvođače uz nekoliko svjetskih premijera.

 | Autor:

Program Tjedna Izraela započinje u četvrtak, 19. studenoga u 19.00 sati izložbom “Židovi i Zagreb” koja predstavlja život Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine do danas te njihov doprinos u svim područjima života. Izložba upućuje na ulogu Židova u nastanku modernog Zagreba i modernog društva. Uz otvorenje, publici će se predstaviti duo Buttons & Strings (Almir Mešković, harmonika i Daniel Lazar, violina), diplomanti Norveške glazbene akademije iz Osla uz klezmer u  gipsy, tango, doina i fado stilu.

 | Autor:

U subotu, 21. studenoga Ilirska dvorana Narodnog doma će u 19.30 sati ugostiti Hrvatsku komornu filharmoniju – Zagreb sa solistima; izraelskom  violinisticom Evgeniom Epshtein, klarinetistom Brunom Philippom, pijanisticom Lanom Bradić te sopranisticom Klasjom Modrušan. Program koncerta uključuje izraelsku i židovsku glazbu: klasiku, tradicijske napjeve i klezmerske obrade.  

Kako zvuči kombinacija jazza, swinga, klezmera i klasike doznat ćemo u ponedjeljak, 23. studenoga u 19.30 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Helmut Eisel jedan je od najpoznatijih svjetskih klarinetista čiji izričaj karakterizira specifičan zvuk i improvizacija. Njegov „Klarinet koji govori“ predstavit će se uz gitaru Michaela Marxa i kontrabas Stefana Engelmanna. Helmut Eisel & JEM jednostavno ne smijete propustiti.

 | Autor:

U utorak, 24. studenoga u Auditoriju Židovske općine Zagreb u 19.00 sati nastupa Mješoviti pjevački zbor ŽOZ – Lira uz Gospodnetić singerse te sopranistice Mirtu Horvat i Anu Terek. Na programu su  najpopularnija djela židovske glazbe.

Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ana Lice premijerno će predstaviti rezultat njihove suradnje, program koji obuhvaća najpoznatije sefardske tradicijske pjesme u jazz obradi. Kako to zvuči saznat ćete u srijedu, 25. studenoga u 19.30 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu.  

 | Autor:

Završetak ovogodišnjeg Tjedna Izraela obilježit će potpuno drugačiji oblik zabave. U Teatru Exit, u nedjelju, 29. studenoga, nastupit će svjetska atrakcija, izraelski mentalist  Roi Yozevitch.  Ovaj znanstvenik, pisac i zabavljač otkriva hrvatskoj publici tajne ljudskog uma. Program pod nazivom „Telepatija uživo“ uključuje telepatiju, telekinezu i još mnogo toga…

Više slika pogledaj u galeriji....

Komentari 0