Life&style

Počinje najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu

U susret drugom Tjednu dizajna koji se odvija u zagrebačkoj Laubi od 8. do 16. svibnja, popričali smo direktorom ovog događanja, Danielom Tomičićem. Osim ljubiteljima produkt dizajna, spomenuto će događanje biti zanimljivo i onim modnim, budući da se ove godine održavaju čak tri modne revije koje će predstaviti mlade hrvatske dizajnere odjeće i nakita. Osim mode i dizajna, tu je i popratni program u vidu DJ-a i projekcija filmova, a što općenito na temu dizajna i ovog zanimljivog događanja Daniel ima za reći - pročitajte u intervju koji slijedi.

Što je Tjedan dizajna (#tdzg)  za one koji još to ne znaju?

Tjedan dizajna (#tdzg) najveće je događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu. Predstavlja najbolje dizajnere kroz izložbe, predavanja, panele i radionice. Ove je godine fokus na Izložbi hrvatskog namještaja koju organiziramo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

 | Autor: Privatno Privatno

Kako se Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg) uspio renomirati kao najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu u samo dvije godine?

Scuderia Zagreb organizira događanja posvećena dizajnu od 2009. Započeli smo s Auto(r)om, najvećom konferencijom o dizajnu automobila u Europi, a od 2013. organiziramo Produkteku, B2B platformu produkt dizajna. Tjedan dizajna za nas predstavlja prirodni rast. Diljem svijeta Tjedan dizajna je uobičajena forma predstavljanja, očito su i u Hrvatskoj sazreli preduvjeti da se organizira takvo događanje i mi smo pogodili pravi trenutak.

Kako dizajn oblikuje materijalnu kulturu, svakodnevni život i naš svijet kao potrošača?

Uloga dizajna je ogromna. Svi predmeti oko nas su dizajnirani, civilizacija u kojoj živimo bazirana je na dizajnu, u dobrom i lošem smislu. Dizajn rješava probleme, čini život jednostavnijim, sigurnijim, kvalitetnijim u cjelini. S druge strane, dizajnom se manipulira u svrhu stvaranja potrošačke groznice koja dovodi do dužničkog ropstva.

 | Autor: Privatno Privatno

Na koji način dizajn utječe na razvijanje vizualne kulture i osnovnih estetskih osjetila i sudova?

Našim svijetom dominira vizualna kultura, a ona je danas gotovo sinonim za dizajn. Umjetnost je još uvijek na margini, a dizajn u središtu pažnje razvijenih društava. Brendovi diktiraju estetiku, a oni svoju srž baziraju upravo na dizajnu.

Kako je koncipiran program ovogodišnjeg tjedna dizajna?

Imamo dvije velike izložbe - Izložba hrvatskog namještaja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i #tdzg Expo koji predstavlja sve hrvatske fakultete s programom iz područja dizajna i individualne izlagače. Svaki dan imamo jedno središnje događanje i niz manjih predavanja, panela i radionica. Dan završavamo druženjem uz projekcije filmova i DJ-ima.

 | Autor: Privatno Privatno

Koja su prateća događanja koja će se održati?

Osim programa dobro poznatih od ranije, kao što su Auto(r), Produkteka, Behance Portfolio Reviews, Aks me Anything, UX Meetup, modne revije. Organiziramo i nova događanja od kojih su najvažniji KIKI - konferencija kreativnih industrija, Connector3D - 3D i VFX konferencija te DIDI - dani društvenih inovacija.

Koje su novosti ovogodišnjeg Tjedna dizajna?

Narasli smo. Pokrivamo više različitih područja dizajna, trajemo duže nego lani, imamo dvostruko više predavača i izlagača i tri puta više izlagačkog prostora.

 | Autor: Privatno Privatno

Što općenito možemo očekivati na ovom Tjednu dizajna?

Očekujte puno dizajna, cool ljudi i zabave. Atmosfera je opuštena, možete vidjeti najbolji dizajn u Hrvatskoj i upoznati najbolje dizajnere. Ponesite porfolio i vizitke, pokrenite nove projekte, pronađite rješenja i napunite baterije. Tjedan dizajna vraća nadu u dizajn i život.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Privatno

Komentari 0