Life&style
Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! 1/27 Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa! Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa!

Pobjegnite do egzotičnog ljepotana - Mauricijusa!

Od prirodnih ljepota, preko ugodne tropske klime, do mnoštva mogućnosti za zabavu...

Rođena i odrasla u Zagrebu, živi u Dubaiju, zbog posla stjuardese obišla je cijeli svijet, a na Mauricijusu je bila već nekoliko puta i svaki put je nešto novo ondje oduševi. Ovaj multikulturalan otok sasvim slučajno našao se na popisu letenja Željke Hofšteter i još ga se nije zasitila. Plivanje s dupinima, ronjenje, prirodne ljepote otoka, plantaže čaja i kave, zoološki i botanički vrt, skrivene plaže, izležavanje na suncu, mogućnosti je zaista puno, govori.

 | Autor: arhiva arhiva - Mauricijus je na popisu kao jedna od top ljetnih destinacija u svijetu te možete uživati u svako doba godine na plažama i u lagunama ovoga predivnog otoka. Kao destinacija vrlo je popularna među stranim turistima koji dolaze na proslave zaruka, vjenčanja i godišnjice istih. Tako ćete vidjeti i mlade, ali i one starije kako uživaju u romantičnim trenucima. Ovdje su, dakako, neizbježna i vjenčanja na plaži na koja ćete naići barem jedanput tijekom boravka ovdje - ističe Željka. Hoteli i resorti su, dodaje, najpopularniji oblik smještaja na Mauricijusu, uz mogućnost “all inclusive” ponude, ali možete unajmiti i apartman. Pripremite se da je taksi nešto skuplji oblik prijevoza, a ako ste spremni voziti s lijeve strane, onda je rent a car definitivno najbolji izbor. Lokalni autobusi su najjeftinija opcija, no vožnja do željene destinacije mogla bi potrajati jer autobus staje i u najmanjem lokalnome mjestu (smijeh). Ali to je i odličan način da istražite otok imate li vremena za to. Izgubite li se, dodaje Željka, srdačni i otvoreni stanovnici će vam spremno pomoći, a što idete dublje prema unutrašnjosti obale, to je stanovništvo siromašnije.

 | Autor: arhiva arhiva 
- Iako je pripadao britanskoj koloniji, na Mauricijusu se u velikoj većini govori engleski, kao i francuski te materinji kreolski jezik, a većina stanovnika su hinduisti, zatim slijede kršćani, muslimani i budisti. Indijci, Afrikanci, Europljani (većinom Francuzi) i Kinezi čine stanovništvo ovog otoka. Zaista šarolika skupina na malom otoku. Takva im je i kuhinja kad smo kod šarenog spoja svega i svačeg. Spoj je kreolskoga, francuskoga, kineskog i indijskog utjecaja, a začini su glavni sastojci svih obroka. Sega je nacionalni ples Mauricijusa i najčešće ćete ga vidjeti na tematskim večerama u hotelima i resortima kako sviraju i plešu uz zvukove sege - priča Željka.

 | Autor: arhiva arhiva Turizam je ovdje glavni oblik zarade, nastavlja Željka, pa su lokalci na plažama koji pokušavaju turistima prodati razne suvenire s otoka učestala pojava. Kao i psi lutalice, ali uglavnom ne diraju ljude nego samo prođu.
 - Ono što bih svakako preporučila je izlet brodom na istočnu stranu otoka, očarat će vas vodopad i otočić Ile aux Cerfs, a domaćin broda pripremit će vam lokalni ručak na brodu ili vas dočekati na jednoj od plaža s pregršt vodenih aktivnosti. Chamarel je mjesto koje se također ne propušta, to je još jedan predivan vodopad i najneobičnija zemlja sedam boja (smeđa, crvena, ljubičasta, purpurna, plava, zelena i žuta) - opisuje. Ako ste se malo zastitili prirodnih ljepota, zaputite se u glavni grad Port Louis, koji obiluje raznim muzejima, a preporuka je Blue Penny u kojem se mogu vidjeti jedinstvene marke blue i red penny, zatim Natural History Museum (trenutačno je u obnovi), Postal Museum... Navratite, dodaje Željka, i u Botanički vrt Sir Seewoosagur Ramgoolam, jedan od najstarijih vrtova na južnoj hemisferi, neke biljke su ručno posadili princeza Margaret, Indira Ghandi...

 | Autor: arhiva arhiva 
- Obvezno zaronite ispod površine toplog Indijskog oceana, vidjet ćete pregršt raznobojnih riba i koralja, kao i raznoga drugoga morskog svijeta. Hoteli i resorti imaju veliku ponudu sportskih aktivnosti pa uz klasičan tenis i golf možete iskusiti ronjenje, vožnju kajakom, paddle board, skijanje na vodi, jedrenje, aerobik u bazenu, organizirane ture biciklima i još puno toga. Najpopularnije plaže na otoku su Flic en Flac, Pereybere, Tamarin, Blue Bay, La Morne, Belle Mare i Grand Bay te barem jedan dan na nekoj od njih dočekajte čaroban zalazak sunca, boje se doslovno stapaju, svaki dan ponudit će vam drukčiju perspektivu ove prirodne ljepote. Ulovi li vas pljusak, ništa strašno, zna se ‘izliti kao iz kabla’ i možete pokisnuti kao miševi ako nemate kišobran uz sebe, ali nemojte da vas to obeshrabri jer nakon svake kiše dolazi sunce, pa tako i na Mauricijusu. Isto tako neizostavno je i kupanje na kiši - smijući se govori Željka. Mark Twain je nakon posjeta ovom otoku napisao da je “prvo nastao Mauricijus, pa onda raj koji je je kopija ovog otoka”, a Lewisa Carrolla je ptica dodo inspirirala za “Alisu u zemlji čudesa”.
- Dodo je zaštitni simbol Mauricijusa i neizostavan suvenir s otoka. Nije mogao letjeti, težio je između 10-20 kg, bio je endemska vrsta i istrijebljen je u 17. stoljeću, nakon što su na otok počeli pristizati mornari, te se time uništilo njegovo prirodno stanište. Tu su i majmuni, velike kornjače, leteće lisice, tropski gušteri koji će vam se ponekad poskrivećki zavući u sobu, ali bez straha, ionako se boje više nas nego mi njih - smijući se govori i dodaje kako je osim turizma ovdje glavni izvor zarade i proizvodnja i obrada šećerne trske, koja je posađena na više od 90 posto obradivog tla. Upravo su uz pticu dodo lokalni rum, čajevi, razni začini, šećer od šećerne trske najprepoznatljiviji suveniri Mauricijusa. Najtopliji mjeseci na otoku su siječanj i veljača, a tropske ciklone znaju se pojaviti između siječnja i ožujka, priča Željka, uz savjet da obvezno nanosite kremu za sunčanje u debelim slojevima, stalno. Viza za ovo čarobno mjesto vam nije potrebna, samo putovnica i avionska karta. Također, ponesite natikače za vodu jer na nekim plažama znaju biti oštri ostaci koralja, a pripazite i na morske ježeve koji se više kriju na stjenovitim plažama otoka na kojemu je već toliko puta napunila baterije, a jedanput kad posjetite Mauricijus, vjerujte, htjet ćete se vratiti i nekoliko puta.

Photo: arhiva

Komentari 0