Zadnji dani ljeta, priroda i društvo, fina hrana...Idealni uvjeti za popiti hladno pivce. Novinarka miss7 Kristina Deranja isprobala je četiri domaća piva i još im k tome pridružila četiri jela koja uz dobro prijaju
Davno su prošli dani kad se smatralo da pivo nije damsko piće i piju ga samo muškarci. Čak i one koj je odbijala njegova gorčina pokleknule su kad su se na tržištu pojavili radleri. Danas smo mi žene gotovo ravnopravni ljubitelji orošenih krigli iz kojih se prelijeva pjena, a posljednjih godina otkad su male zanatske pivovare sa svojim maštovitim i osvježavajućim pivskim kreacijama (s kojim promilom više) veliki hit, mislim da je postotak žena koje naručuju pivo još malo porastao.
Kao svaka punokrvna žena, kada kušam novu vrstu piva uvijek naručim i jelo jer ne vjerujem u podatak da je pivo prehrambeni proizvod sam za sebe :). Kako je od nedavno pivsko tržište bogatije za još jedan domaći proizvod, 5th Element Gerweiss, odlučila sam ga testirati u društvu prijatelja. Na laganom roštilju, i to sve s redoslijedom. Prvo smo pripremali roštilj jedući grickalice pa prešli na mesnu gozbu, zatim odmorili želudac uz salatu te okrunili sve desertom.
Plavuša + grissini
Kako mu ime kaže, ovo je svijetli ili mutni ale s "okusom slobode stvaranja pravog zadrugarskog piva", kako piše na pakiranju. Pivo jačine 5,0 % alkohola dobra je uvertira u lagane ljetne večeri. Poseban okus daje jestivi talog, koji se lijepo slaže s grickalicama poput grissina, štapića ili krekera. Dobar odabir za početak večeri, ali okus nije posebno pamtljiv. No, to je tek početak...
Prvo Viško pivo Porter + roštilj
Za istinske gurmane! Viško sam probala uz piletinu, ali mi je zatim frendica dala komadić kotleta, tek da probam kako se ta dva okusa sljubljuju. I moram priznati, sjajno! Većini žena, ali i muškaraca u društvu ovaj se porter nije svidio. No, osobno samo velika ljubiteljica hrane (od sada i pića) koje ima okus pušnice (nekad na selu mjesto gdje se suše mesni proizvodi, ali i povrće). Porter je eksplozija okusa. Na prvi okus neobičan, taman, gust, crn, gorko neobičan. A onda after taste - kombinacija šest sladova, od kojih su dva čokoladna. No, veća je vjerojatnost da će se osjetiti tamna karamela, jer je čokoladni samo hmelj, a ne okus. I ta pjena... Mogle bi se o njoj pisati pjesme... Bogata, gusta i prilično se dugo zadržava. Možda zvuči pretenciozno, ali svakako jedno od najboljih piva koje sam u životu probala!
5th Element Gerweiss + salata
Ovo pitko pivo od 4,5% alkohola je sve što žena može poželjeti od jednog laganog piva. Okusa limete koja ne dominira, ali se okusom osjeti. Ovaj German Weissbier je craft pivo lakog okusa koje se odlično kombinira sa salatama. Boja? Toliko žućkasto-zlatna da će u jednom trenutku izgledati poput gustog soka. Također, ne pjeni se jako što bi neki smatrali manom, no nije presudna stvar za okus. Također, uz krišku limuna ili limete i spomenutu salatu postaje idealna ljetna večera. Kada shvatiš da roštilj više ne možeš niti primirisati.
Bura IPA + desert
I za kraj lagano. Svaka prava IPA se odlično miješa s desertom koji u sebi sadrži bobičasto voće. Moj odabir je pao na komad kolača s mješavinom brusnica i kupina i kremom od mascarponea, te jestivim cvijećem. S obzirom da sam stvarno željela osjetiti okus tog kolača, tražila sam domaće pivo koje ima laku notu. I našla sam ga u Barbi. Dražesno pivo od kojeg ne treba puno očekivati, ali je dobar suputnik u gastro putovanjima. Živjeli!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.