Life&style
1/8

Phat Phillie - kultna figura hrvatskog hip hopa

Svojim likom i djelom, ali i kontaktima koji sežu daleko izvan granica Balkana, Phat Phillie odavno je prestao biti samo figura na hrvatskoj hop hop sceni. Nekadašnji dečko iz kvarta, danas je jedan od organizatora Fresh Islanda koji već nekoliko godina za redom zasluženo nosi titulu najposjećenijih glazbenih festivala na našoj obali.

Voditelj kultne emisije Blackout prvo na 101-ci, a onda i na Radiju 808, danas je također i privatno ostvaren čovjek, sretno oženjen i ponosni otac dvoje mališana. Filipa Ivelju iliti Phat Philliea, kako ga možda najbolje pamtimo, uhvatili smo nakon još jednog uspješno odrađenog festivala na Zrću.  

 | Autor: Privatno Privatno

Svjetski si poznat DJ i jedan od začetnika hip hop kulture u Hrvata, ali tko je Filip Ivelja svojim riječima?

Momak iz Budakove ulice na okretištu tramvaja Borongaj u Zagrebu, davno sam se zakačio za hip-hop (1984. godine) i osjećao od početka da je to to. Trideset godina kasnije s kolegama organiziramo jedan od najzanimljivijih hip hop festivala u Europi, Fresh Island.

Jedan si od osnivača Fresh Islanda.  Kako ste i tvoji partneri uspjeli ovaj festival  učiniti svjetski priznatom festivalskom destinacijom?

Plaža Zrće je već bila zanimljiva destinacija u EDM klubingu, mi smo tu rano počeli radit kao DJ-i i želja nam je bila da napravimo svoj festival i 2012. godine smo krenuli. Nakon prve godine, ljudi iz svijeta hip hopa su se sami počeli javljati za suradnju. Osim mora, sunca i velikih klubova na plaži definitivno nam je pomogao i impresivni popis izvođača koje smo doveli u nekoliko zadnjih godina: Snoop, Rick Ross, Nas, Iggy Azalea, Mobb Deep, A$AP Rocky, Redman & Method Man te mnogi drugi. Uz dobar festivalski video, 150 novinara koje dovodimo iz  Europe da provjere fest uživo i 10 sati dnevno u offisu, morali smo se pomaknuti malo unaprijed.

 | Autor: Privatno Privatno

Što nam je donio ovogodišnji Fresh Island?

Ovogodišnji fest donio je mali zaokret u programiranju festivalskog lineupa, koncentrirali smo se na nove, mlade hip hop snage tako da su nam headlineri ove godine bili Action Bronson, Migos, Danny Brown, Joey Bada$$ i Pusha T (koji se nije pojavio prošle godine pa se javio da će doći ove). Također, jako smo zaplivali UK vodama pa smo u suradnji s online portalom NOISEY / VICE napravili Grime takeover i doveli Londonske Rap šampione Skeptu, Stormzyja i Big Narstieja, iz Pariza nam je tu bio Cut Killer, iz Frankfurta Haftbefehl, iz Bratislave Kontrafakt itd.

Može li Hrvatska svojim festivalima stati uz bok stranim zemljama?

Definitivno, Englezi i Amerikanci su nam pokazali da možemo - Outlook, Hideout, Ultra. Fresh ove godine posjećuju gosti iz 30 zemalja, želja nam je da dignemo malo regiju što se tiče posjećenosti, napravili smo specijalne pakete, ali se regija ne da pa smo se okrenuli prema van.

 | Autor: Privatno Privatno

Koje svirke/projekte/suradnje bi izdvojio kao najveće uspjehe na privatnom i poslovnom planu?

Definitivno:

DJ set u New Yorku 2009 godine za moj rođendan s DJ Premierom, Tony Touch & DJ Scratch.

Moj prvi koncert u Zagrebu u Aquariusu 1997. s pokojnim BIG L-om & OC-ijem iz D.I.T.C.

Realizacija singla Koolade feat Masta Ace "Beautiful"

Zlatna plaketa koju sam dobio za album Big L 'The Big Picture'.

 | Autor: Privatno Privatno

Možeš li reći da si se ostvario u poslovnom i privatnom smislu?

U privatnom definitivno da. U braku sam s mojom Sarom i imamo dvoje super klinaca - Toma i Malena. U poslovnom sam definitivno napravio puno za dečka iz Budakove, ali kako Notorious BIG kaže: 'Sky's the limit'.

Budući planovi?

Fresh Island 2016, završit Kooladeov album 'The Makings', suradnja sa Brand New Heavies na albumu 'HRE2', postaviti izložbu Blackout sa svom mojom hip hop memorabilijom!

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Privatno

Komentari 0