Life&style

Pet razloga zašto ovo ljeto morate posjetiti Cinque Terre

Suradnica miss7 Marija Pajić vodi te na čarobno putovanje. Pet sela, odnosno, u prijevodu pet zemalja, smješteno u ligurskom priobalju Italije steklo je kultni status među turistima diljem svijeta

A onda se dogodio instagram. I kako to inače biva, sve ostalo je povijest jer baš poput Venecije i Dubrovnika, i ovo mjesto muku muči s mnoštvom znatiželjnika koji su spoznali da je ovo tzv. place to be!  A evo i zašto! 

Iće i piće za prste polizat'

Znam, ljeto stvarno nije dobro vrijeme za biti neumjeren u jelu i piću, ali Toskana je idealna za onaj dan varanja. Ok, možda nekoliko dana varanja jer ovdje se po cijele dane jede, moli i voli. Gdje god se uputili, sa svih strana vas vrebaju najbolje pizze, ukusni bruschetti, neodoljivi sladoledi, hrskava riba, itd. Popis delicija može trajati unedogled. A sve to uvijek je mudro zaliti dobrim vinom. Srećom, toga u ovom djelu svijeta ne nedostaje. Štoviše, Cinque Terre ima svoj zaštitni znak. Sciacchetra, piće koje ima meden okus, nastalo je od tri vrste grožđa i ponos je i dika ovog talijanskog kraja. Vjerojatno najpoznatiji restoran ovog kraja, koji je zapravo više wine bar, je Nessun Dorma smješten u Manaroli s čije se nazovimo ju terase pruža prekrasan pogled na pastelni gradić. Dok je u zraku miris bosiljka, uživat ćete u tradicionalnoj talijanskoj kuhinji razmišljajući tko je točno ta osoba koja je baš u ovome kraju smislila jedan od boljih izuma 21. stoljeća, pesto Genovese. Bilo da samo želite uživati u večernjem aperitivu ili raspravljati o kvaliteti talijanskog sira, ovo mjesto nikako nemojte zaobići. Još jedan wine bar, smješten u susjednom Riomaggioreu koji nosi ime A Pie de Ma, vrijedan je čekanja u redu. Opuštena atmosfera, predivna terasa i dobar zalogaj zvuče kao nešto za što se isplati “potegnuti” do Italije. 

Instagram place to be

Nemojmo se zavaravati, ali u 21. stoljeću sve se vrti oko ove popularne društvene mreže. Svakoj osobi porastom broja lajkova raste i količina dopamina, a s fotografijama iz ovih “pet sela” riješili ste računicu za čitavu godinu. Stoga i ne čudi da svakoga ljeta, ova mjestašca okupiraju najpoznatije modne blogerice kao što su npr. Chiara Ferragni ili Tuula Vintage. Jednostavno, kada zbrojite dva i dva dođete do zaključka. Predivan pejzaž, velik broj sunčanih dana tijekom godine i kristalno ligursko more garnacija su za #photooftheday. 

Udaljenost odnosno blizina Lijepoj Našoj

Udaljeni otprilike sedam sati od hrvatske metropole, Cinque Terre uz npr. posjet Pisi i Firenzi idealna su vikend destinacija. I to ne samo za one koji već poznaju svaki kutak hrvatske obale pa teže nečem višem. Popularnih pet sela nudi doslovno za svakoga ponešto, samim time ovo mjesto nema ni neku dobnu granicu kojom bi opisala posjetitelja.  Doslovno, od ranih nogu pa sve do onih najmudrijih. Zanimljivo, kako su ulice u ovim selima prilično uske - teško ćete naići na neki automobil širi od jednog metra. Baš zato, po ovim mjestima najlakše se kretati vlakom koji je odlično povezan. Za otprilike 140 kuna, dobit ćete ulaznicu za nacionalni park (s obzirom na to da to da se ovdje radi upravo o nacionalnom parku), ali i besplatnu šifru za wi-fi. Možda zvuči neobično, ali kada se vratimo na točku dva - ima smisla, zar ne? Oni nešto hrabriji i buntovniji, u narodu poznatiji kao sportski tipovi, kretat će se najromantičnijom stazom na svijetu dugačkom otprilike 12 kilometara. Iako je strma, na njoj su mnogi parovi stavili točku na i svojoj ljubavi jer tisuće je onih koji su upravo ovdje zaprosili svoje bolje polovice. Još ako su taj trenutak vizualno ovjekovječili, gdje im je kraj?

Ligursko more i predivne plaže

Bilo da se želite osvježiti u Monterossu ili u Riomaggioreu, za Ligursko more kažu da je najljepše na svijetu. Znam, kakvi bi mi to bili ljudi da to potvrdimo pored Jadranskog mora, ali da je lijepo, mora se priznati. Mediteranska klima koja se zimi penje na 13 stupnjeva, a ljeti hladi na 25 - ugodna je za posjet u svim dijelovima godine, no najviše naravno ljeti. To su prepoznali i brojni turisti, ponajviše Amerikanci kojih ovdje ima vjerojatno više nego u Americi. Ribarski gradići koji žive kao da su zapeli u vremenu uspješno su se othrvali navali modernog doba, a svojim su šarmom zadržali čak i one garderobe na plaži koje danas možemo vidjeti samo u klasičnim filmovima. Ako svoj boravak želite produžiti, svakako posjetite mondeno ljetovalište ovog kraja poznatije kao Portofino. U njemu svoje su nekretnine osigurali najpoznatiji Talijani, ali i krema svjetske estradne scene što dovoljno govori o tome da u ovo more morate čim prije zaroniti!

Avanturistički odmor iz snova

Ako u vama čuči avanturist kojem nije problem penjati se po strmim stijenama i brdima, Cinque Terre je vaš idealan cilj. Isto tako, ponuda dodatnih aktivnosti je bezbroj. Baš kao i u svakom turističkom mjestu, budite sigurni da će vam dan biti ispunjen svake minute. S druge strane, ako svoj idealan odmor zamišljate kao bijeg od moderne tehnologije, užurbanosti i prometnog kaosa - budite sigurni da ste na dobrom mjestu. Ok, uz malo veći broj turista, ali ne može baš sve biti idealno. Uostalom, nisu ti Talijani bez razloga izmislili uzrečicu La dolce vita! Ako se mene pita, u rječniku pod pojmom hedonizam - stoji slika ovog prekrasnog kraja. 

Što čekate? 

 

 miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

Photo: merigoesaroundtheworld aka Marija Pajić

Komentari 0