Life&style

Pet najčešćih grešaka koje radimo na dijeti - i kako ih više nikad ne ponoviti

Koliko puta ste započeli dijetu, odoljeli svim iskušenjima i jeli super zdravo, a vaše tijelo nije pokazalo nikakve rezultate?

Velike su šanse da radite neku od ovih uobičajenih pogrešaka dok ste na dijeti, a da ih uopće niste ni svjesni. Ono još važnije, otkrivamo vam kako da ih više nikad ne ponovite!

1. Pretjerujete sa zdravim namirnicama

Mislite da se "dobre" kalorije ne računaju? Žitarice jesu zdrave, ali ukoliko pretjerate s njihovim unosom, teško da ćete uspjeti smršavjeti.

2. Odričete se određene vrste hrane

Većina dijeta ograničava unos određenih namirnica, pa tako drastično smanjujte unos ugljikohidrata, proteina i masti kao važnih nutrijenata za svaki organizam. Da ne spominjemo da to može imati suprotni učinak od željenog - debljanje, nervozu ili probavne smetnje. Potpuno odricanje od određenih namirnica nije dobro, i zapravo vam je potrebna zlatna sredina - ne previše, ali ni premalo.

 | Autor: Stock Food Stock Food

3. Preskačete obroke

Takav pristup zapravo će vam oduzeti energiju, a uslijed višesatnog izgladnjivanja organizam će početi trošiti mišićnu energiju i usporiti metabolizam. Prema savjetima stručnjaka, optimalno je imati pet obroka u danu - tri glavna i dva međuobroka koja se obično sastoje od voća ili nekih lakših namirnica.

4. Jedete svoje osjećaje

Prejedanje, za ljude pod stresom i sa stalnim obvezama, može biti trenutak slobode. Pokušajte zapisati kako se osjećate prije nego što posegnete za hranom, pa uočite vezu između svojih osjećaja i onoga što i koliko jedete. Tako ćete mehanizam prejedanja nakon stresne situacije moći zamijeniti nekom drugom navikom, primjerice tjelovježbom, plesom ili nečim trećim.

 | Autor: Stock Food Stock Food

5. Vjerujete u brze popravke

Drastičan plan mršavljenja, kako biste zablistali na svadbi ili tulumu koji vas uskoro očekuje, može vam uzrokovati glavobolju, nervozu, loše raspoloženje, umor, glad ili ono najgore - samo privremeni gubitak kilograma.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0