Life&style

Personalizirani vezovi sve su popularniji pokloni, a vezilja Antonia nam je ispričala sve o ljepoti vezenja

  • Vezenje mnoge podsjeća na njihove majke ili bake kojima je to bio jedan od najčešćih hobija
  • No, s dolaskom koncepta slow livinga, ali i unikatnih poklona za razne značajne prigode, vezenje i sami vezovi ponovno postaju sve popularniji
  • To potvrđuje i vezilja Antonia Glavan Petanjek, poznata i kao Ovdje Tonka koja s pratiteljima na Instagramu dijeli savjete o vezenju, prodaje personaliziranje setove za vezenje i naravno, sama izrađuje vezove

Kada je riječ o hobijima, mnogima, uglavnom, prvo na pamet padnu oni poput bavljenja nekim sportom, fotografije, slikanja i slično. No, Antonia Glavan Petanjek, na Instagramu poznatija kao @ovdje.tonka, nije taj slučaj. Naime, njena je velika strast vezenje koje je iz hobija pretvorila u posao u kojemu prodaje personalizirane setove za vezenje s detaljnim uputama te stvara drugi edukativni sadržaj o vezenju. Naravno, Antonia izrađuje i vezove, ali pažljivo bira količinu koju će izraditi kako bi bila sigurna da su najbolje moguće kvalitete. 

Iza Antonije stoji više od stotinu izvezenih radova u posljednjih nekoliko godina, ali sve je započelo još u njenom ranom djetinjstvu i kaže nam kako slobodno može reći da je iglu i konac u ruke primila prije nego olovku. 

"Za to su 'kriva' ljeta provedena u Udovičićima pokraj Sinja, gdje su moje tete i bake uvijek nešto plele, heklale i vezle pa smo i mi mali znali šivati haljine od zavjesa, robicu za Barbike i slično. Prvo ikada što sam izvezla bila je riječ Hajduk na jednoj maloj šivanoj traper torbici", priča nam Antonia. 

 | Autor: Antonia Glavan Petanjek Antonia Glavan Petanjek

Dodaje i kako je s godinama imala sve manje vremena za vezenje, ali da ju je jedan set za vezenje kojeg je dobila iz Kanade podsjetio na zaboravljen hobi i potaknuo ju da od toga napravi nešto više. 

"To je bio trenutak kada sam pomislila 'Ok, ja OVO želim raditi. Imati svoj mali atelje, vesti sebi za gušt i prenositi tu ovisnost dalje pomoću setova'. To je bio početak 2020. godine i eto me danas, radim baš to", govori nam Antonia. 

Tako je počela izrađivati personalizirane vezove za babinje, krštenja, vjenčanja i druge posebne prigode i time, na sasvim drugačiji način, ovjekovječila brojne osobne priče. 

Mnogi će možda na prvu pomisliti kako je vezenje dosadno, sporo pa čak i zastarjelo, ali Antonia nam objašnjava kako je 'sporost' upravo čar cijelog ovog procesa, ali i da njeno osobno iskustvo pokazuje kako vezenje posljednjih godina doživljava svoj uzlet.

"Danas smo zaboravili ljepotu sporih procesa i osjećaj koji nam pruža taj rezultat koji nije došao preko noći. Za sve tražimo brza rješenja, a s rezultatom smo zadovoljni ravno dvije minute i onda idemo ispočetka. A da ne spominjem trošenje energije na scrollanje društvenim mrežama što stvara druge toksične navike", govori. 

Dodaje i kako ju je vezenje spasilo u trudnoći i u mjesecima poslije jer su se baš tada naredali izazovni trenutci poput potresa, pandemije i svega što se tada događalo. No, i da nije bila jedina kojoj je ovaj hobi bio od koristi za mentalno zdravlje. 

"Neki dan sam tražila stare testimoniale o svojim setovima za vezenje i naletjela na rečenicu jedne Lucije koja je glasila ovako: 'Tonka, ja sam mislila da mi treba psihijatar na porodiljnom… Ali ipak mi je trebala samo igla i Ljubica (konac za vezenje)'", govori nam Antonia. 

S obzirom na to da je svoj hobi pretvorila u pravi mali posao, zanimalo nas je kakve su bile reakcije njene okoline, ali i na društvenim mrežama. 

"Od samog pokretanja ovog projekta mi je ogromna želja bila raditi setove za vezenje i upute jer obožavam tri stvari: crtati sheme za svoj gušt, vesti sheme za svoj gušt i komentirati sve to s drugima koji vezu. Ovo je prva godina da sam uspjela upravo to - preuzeti one najposebnije personalizirane narudžbe koje me neizmjerno veseli raditi, a fokus staviti na prodaju setova za vezenje i uputa", objašnjava nam Antonia i dodaje kako pritom ima neizmjernu podršku svoje okoline. 

Najveću podršku dobiva od svog supruga, majke i sestre, ali i od drugih vezilja kojih, kako kaže, sada, za razliku od 2019. godine, kada se ozbiljnije posvetila vezenju, ima toliko da ih više ne može niti pobrojati. 

"Zajednicu vezilja na društvenim mrežama čine divne, drage i kreativne žene, a međusobna podrška je redovito tu, s nekima čak i u svakodnevnim situacijama, ne samo u vezenju", govori nam Antonia. 

Također, rekla nam je i kako vezenje nije rezervirano samo za žene već i da muškarci itekako mogu uživati u ovom hobiju. 

"Jako želim naglasiti da čekamo i neku mušku osobu da otvori svoj Instagram portfolio sa svojim radovima i pokaže kako je i njima vezenje gušt jer se vezenje trenutno povezuje isključivo sa ženama. Samo ću vam reći da je ujak mog djeda imao najuredniji vez u selu. A u više od sto prodanih setova posljednjih godina, imam čak tri muške osobe koje su mi ispričale kako set za vezenje uzimaju upravo za sebe", govori nam Antonia. 

Photo: Instagram @ovdje.tonka

Komentari 0