Life&style

Perete li zube pravilno? Saznajte važna pravila za dentalnu njegu i higijenu

U dm-u potražite sve što vam treba za dentalnu njegu uz 20 puta više bodova na dm active beauty kartici

Pranje zubi većini ljudi nije među omiljenim aktivnostima, no znajući da to moramo učiniti, jer nas o tome uče od djetinjstva, često obavimo zadatak površno, tako da zube operemo u nekoliko poteza. I tek kada se pojavi problem poput zubobolje i znamo da nas čeka posjet zubarskoj ordinaciji, počnemo razmišljati o važnosti redovite i pravilne dentalne njege. Nemojte čekati da vaši zubi i desni trebaju pomoć zubara, već danas donesite dobru odluku i uvedite ispravnu rutinu dentalne njege. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i pravila za blistav osmjeh i svjež dah:

Zamijenite četkicu za zube najmanje svaka tri mjeseca

Četkicu je važno mijenjati barem svaka tri mjeseca. To je prosječno vrijeme nakon kojeg se vlakna, koja imaju zadatak doprijeti u sve zakutke između zubi i zubnog mesa i dobro ih iščetkati, istroše i postaju manje učinkovita. Ako imate osjetljive desni, birajte četkicu s mekanim vlaknima i njome dobro, ali nježno izmasirajte zubno meso. Pasta za zube se nanosi na suhu četkicu i unosi u usta bez ovlaživanja.

Zubi se peru oko 3 minute kružnim pokretima

Četkajte zube barem dva puta dnevno otprilike tri minute. Četkicu lagano prislonite dijelom na zube, a dijelom na zubno meso i mičite je većinom kružnim pokretima tako da dlačice četkice budu pod kutom od 45 stupnjeva. Iščetkati treba sve dostupne površine – obrazne, jezične i grizne plohe. Grizne plohe se četkaju pokretima naprijed natrag. Stražnje plohe gornjih i donjih sjekutića četkaju se kružnim i pokretima gore dolje prednjom polovicom četkice. Posebnu pažnju treba posvetiti području vrata zuba uz zubno meso jer su tu naslage najtvrdokornije i manje dostupne čišćenju. Tek kada su zubi očišćeni ispiru se vodom. Zube i zubno meso nikada ne treba četkati u smjeru gore-dolje i lijevo-desno, jer to može oštetiti zubnu caklinu te ubrzati nastanak karijesa i bolesti desni.

Pranje zuba tek pola sata nakon jela

Iako se možda čini neobično, ako želite zube oprati nakon jela, preporuka zubara je da to učinite pola sati nakon konzumiranja hrane i pića, kako bise spriječilo oštećenje zubne cakline. Ovo pravilo posebno vrijedi ako je riječ o slatkoj i kiseloj hrani te energetskim i gaziranim sokovima. Također, slatka pića i kavu izbjegavajte i nakon pranja zubi, također barem pola sata.

U dm-u potražite sve što vašoj obitelji treba za dentalnu njegu i higijenu

Sada je pravo vrijeme da obnovite zalihe proizvoda za dentalnu njegu jer tijekom cijeloga rujna pri kupovini proizvoda za dentalnu njegu u dm-u možete ostvariti 20 puta više bodova na svojoj kartici dm active beauty. Opremite li se proizvodima za dentalnu njegu u vrijednosti većoj od 100 kuna dm će vam pokloniti i trajnu torbu Dontodent.

Zato, pronađite četkicu i pastu za zube koje vam najviše odgovaranju, prisjetite se naših uputa i krenite s pravilnim četkanjem koji će biti siguran put zdravim zubima i desnima.

Više informacija potražite na dm-ovoj internetskoj i Facebook stranici.

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0