Life&style
Pasta od orašastih plodova – kremasti multitalent Pasta od orašastih plodova – kremasti multitalent

Pasta od orašastih plodova – kremasti multitalent

S naglim porastom trenda veganskih namirnica i pasta od orašastih plodova stekla je sve veću popularnost. No za što je sve dobra pasta od orašastih plodova i kako ju najbolje iskoristiti? Samo ćemo reći: Pasta od orašastih plodova nije samo za vegansku prehranu zdrava dopuna na jelovniku.

Koliko je zdrava pasta od orašastih plodova?

Orašaste se plodove zbog njihova visokog udjela hranjivih tvari dugo nepravedno smatralo kalorijskim bombama iako se ispod njihove ljuske krije još mnogo toga. Sadrže vrijedne hranjive tvari poput vitamina, proteina, masti, ugljikohidrata i minerala. Osim toga, orašasti su plodovi na glasu kao prava hrana za mozak.

Pažljivo mljeveno, bez aditiva

Za razliku od namaza s orašastim plodovima ili maslaca s orašastim plodovima, koji su također dostupni u trgovinama, pasta od orašastih plodova dolazi bez ikakvih dodanih šećera i time pruža sve zdravstvene prednosti. Orašasti plodovi za dmBio pastu od orašastih plodova prolaze pozoran postupak mljevenja. Pritom se istisnu prirodne, zdrave masti koje donose kremastu konzistenciju u potpunosti bez aditiva. Sasvim je normalna pojava da se ulje od samih orašastih plodova u staklenki s vremenom razdvoji od paste. Jednostavnim miješanjem pasta će opet ubrzo biti kremasta kao prije.

Obogaćuje slatka jela...

Samo mala žlica dovoljna je da jelu donese orašastu aromu, a svaka vrsta nudi vlastitu nijansu okusa. Pasta od orašastih plodova jednako je dobra kao namaz za kruh ili dodatak za jutarnju kašu, smoothie ili palačinke. Posebno je dobra kao dodatak, ali i zamjena za vrhnje kod veganskih recepata za slastice blaga dmBio pasta od indijskih oraščića, jer indijski oraščići daju posebno kremastu pastu. No odličan je izbor i pasta od badema. Tu se razlikuju intenzivnija dmBio smeđa pasta od badema, koja se dobiva od neoljuštenih i prženih jezgri badema, i dmBio bijela pasta od badema, od oljuštenih i blanširanih badema. Ako pak tražite zdraviju alternativu namazu od lješnjaka i čokolade, onda je dmBio pasta od lješnjaka, ukusna i zdrava varijanta.

...i pikantne obroke

No pasta od orašastih plodova ne primjenjuje se samo u slatkim jelima. Ljubitelji pikantnog curryja ili variva, umaka i dipova također znaju cijeniti vrijednost mljevenih orašastih plodova za stvaranje konzistencije. Tako je, primjerice, u azijskim jelima dmBio pasta od kikirikija, posebno dobra i usto osvaja posebno visokim udjelom proteina. Za azijski umak od kikirikija dovoljno je skuhati malo paste od kikirikija s umakom od soje i kokosovim mlijekom.

Kao namaz za kruh, sastojak u kaši i smoothieju, za kuhanje ili pečenje – pasta od orašastih plodova donosi vrijedne hranjive tvari i profinjen okus. Najbolje je da sami isprobate jer za svaki ukus postoji vrsta paste od orašastih plodova.

 | Autor: dm.hr dm.hr

RECEPT

Prekonoćna zobena kaša s mangom

SASTOJCI:

100 g dmBio sitnih zobenih pahuljica (bezglutenskih)

pola žličice dmBio cejlonskog cimeta

200 ml dmBio napitka od badema

2 žlice dmBio javorovog sirupa

4 - 6 kriški dmBio sušenog manga

1 žlica dmBio paste od badema

2 - 4 žlice dmBio namaza od 75 % manga

½  šake dmBio badema

½ svježeg manga
 

PRIPREMA

Zobene pahuljice stavite u zdjelu i promiješajte s cime-tom. Zalijte bademovim napitkom i javorovim sirupom te sve dobro izmiješajte. Sušeni mango narežite na manje komadiće te ga dodajte smjesi zobenih pahuljica zajedno s pastom od badema.

Na dno manjih zdjelica, čaša ili staklenki stavite žlicu ili dvije namaza od manga, zatim posudu napunite do malo ispod vrha zobenim pahuljicama i ostavite u frižideru do sutradan. Ujutro na vrh stavite svježi mango narezan na kockice i sjeckane tostirane bademe, no ako ste ujutro u žurbi, ovaj postupak možete napraviti i noć prije.

SAVJET NASTASJE CHIARE PETRIĆ:

Kombinirajte voće u skladu sa sezonom i vašim željama. Ako kašu radite s jagodama, možete u nju staviti malo dmBio džema od 75% jagoda i svježih jagoda po vrhu. Smjesu zobenih pahuljica možete ostaviti da odstoji u većoj zdjeli, a sutradan napunite čaše već natopljenom kašom.

 

Photo: dm.hr