Life&style

Pametni tamponi mjerit će plodnost i otkrivati bolesti

Znanstvenici rade na novoj generaciji tampona koji bi mogli pomoći u dijagnozi raznih bolesti reproduktivnog sustava

Projekt startupa NextGen Jane mogao bi donijeti pravu revoluciju i pomoći mnogim ženama u očuvanju zdravlja. Naime, Ridhi Tariyal i Stephen Gire razvijaju novu generaciju tampona koja bi na potpuno neinvanzivan, brz i pouzdan način otkrivala spolne bolesti, rak, upale i druge zdravstvene poremećaje ženskog reproduktivnog sustava. Zamisao je da bi bilo moguće na temelju prikupljene krvi i stanica u tamponu prikupiti toliko informacija gotovo kao da biste otišli na uobičajenu pretragu krvi.
I ne samo to: ovi tamponi bi također mogli dati informaciju o plodnosti i pripomoći dijagnosticiranju bolesti koje su često bez simptoma – poput raka endometrija i endometrioze.  
Zapravo, baš ova dva stanja su u fokusu istraživanja NextGen Jane  jer ih se često prilično kasno dijagnosticira, zbog čega se teže liječe. Naime, najčešći način dijagnosticiranja endometrioze, koja je prilično raširena, je laparoskopska operacija što je prilično invazivno, za razliku od testa s tamponom koji žena može i sama umetnuti kod kuće.  
"Bolest se može dogoditi u bilo kojem trenutku, a ostavljajući je nedijagnosticiranom dok ne počnete osjećati simptome može imati velike posljedice na zdravlje," kaže Tariyal. "Mi smo došli do nečega što će omogućiti ženama da što ranije otkriju ako nešto nije u redu." 
NextGen Jane tamponi su trenutačno u fazi kliničkih ispitivanja, a Tariyal i Gire se nadaju da će imati prototip već u skoro vrijeme. Držimo palčeve da uspije!

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0